Goele Bormans

Gisterenavond werden in het Ethias Theater in Hasselt opnieuw 15 televisiesterren uitgereikt tijdens de 7de nacht van de Televisiesterren. Verrassing van de avond was de dubbele winst voor Otto-Jan Ham als Rijzende Ster en Beste Informatieprogramma met De Ideale Wereld. Koen Wauters won voor het eerst de televisiester voor Beste Presentator. De televisiekijker bekroonde verder ook Thuis als populairste televisieprogramma en Tom Waes als populairste televisiepersoonlijkheid.

15 televisiesterren en hun winnaars

De eerste ster van de avond was de ster van het beste Humor & Comedy programma. De kleine Tristan, bekend van "Belgians Got Talent", mocht zijn prestatie nog eens overdoen, en deed wederom iedereen versteld staan met zijn versie van de "Gangnam Style”. Het beste Humor & Comedy programma van het jaar werd Safety First. De ster werd in ontvangst genomen door de regisseur Tim van Aelst en zijn cast.

De tweede ster, "The twelf points" zoals Eva Daeleman samen met Piet Godaert de ster aankondigde, die van de Beste Actrice ging voor de derde keer op rij naar Sien Eggers. Ook weinig verrassingen in de categorie Lifestyle programma. Net als de afgelopen 3 jaar won ook dit jaar Dagelijkse kost de televisiester. Jeroen Meus kreeg zijn beeldje ut handen van Kim Clijsters. Kan hij volgend jaar opnieuw winnen?

Tussendoor verzorgde Jani Kazalski voor een make-over van twee bekende Vlamingen. Voor de gelegenheid koos Vlaanderens bekendste stylist Linda de Win en Lesley-Ann Poppe uit. Hij stopte beide dames in een ander kleedje, Linda adviseerde hij een lang kleed, Lesley-Ann moest daarentegen haar gewone zelf een beetje meer mengen met haar showbizz-versie en gaan voor een niet te kort kleedje gaan.

Samen mochten ze de vierde ster uitreiken voor de Beste Presentator. Helaas voor Jani volgde Linda zijn advies niet, maar Lesley-Ann Poppe daaraan tegen volgde zijn advies. Koen Wauters ging, na 5 gemiste nominaties, vanavond eindelijk aan de haal met de trofee, maar helaas kon hij er niet bijzijn. Daarom nam zijn vrouw Valérie de ster in ontvangst. Ze wenste hare Koen een dikke proficiat!

De vijfde televisiester was die van de Rijzende Ster en werd uitgereikt door de Vlaamse televisieacademie. De Rijzende Ster ging naar Otto-Jan Ham. De ex-Studio Brussel presentator treedt daarmee in de voetsporen van o.a. Free Souffriau, Clara Cleymans en Jonas Van Geel. Otto-Jan Ham kreeg de ster uit handen van Tom Waes die met plezier het dankwoord overnam. Tom Waes bedankte in naam van Otto-Jan Ham zichzelf en Koen Wauters voor de inspiratie die zij brachten voor de opvulling op maandagavond in De Ideale Wereld.

Voor de uitreiking van de zesde ster werd Steven van Herreweghe opgetrommeld, hij zei dat er in iedereen in Vlaanderen een acteur schuilde, en in Josje van K3 zelfs een hele grote. Matteo Simoni was alvast favoriet en mocht uiteindelijk de ster voor Beste Acteur in ontvangst nemen. Helaas niet letterlijk aangezien de acteur momenteel in Cajoukas nabij Santa Barbara op vakantie is. Gelukkig is er nog Skype waardoor hij rechtstreeks de fans kon bedanken voor hun steun. Hij trommelde papa Vittorio op om de ster in ontvangst te nemen. Vittorio Simoni liet merken dat zijn zoon de humor niet van een wildvreemde had. Hij solliciteerde spontaan voor de job van manager.

Olga en Kirsten uit het programma "The Sky is the Limit" tekende present voor de uitreiking van de zevende ster, nl. Beste Reality Programma. Reizen Waes bleek de winnaars. Goed nieuws voor beide dames, want ze waren nogal fan van "Het kontje van Waes”. Zo bracht het de tussenstand in "Wauters vs Waes: De Vlaamse Televisiesterren" op 1-1. Hij bedankte vooral zijn vrouw Mieke en excuseerde zich voor zijn grote afwezigheid dit jaar met het maken van het programma.

De achtste ster, die al 8 keer werd gewonnen door Het Journaal, werd door de minister van Media, Ingrid Lieten, uitgereikt. Ze daagde na haar skivakantie met de origineelste accessoires van de avond op, nl. krukken. De ster voor Beste Informatieprogramma had als genomineerde zoals elk jaar Het Journaal, maar ook het VTM-nieuws, de twee ‘rivalen’ stonden zoals elk jaar weer tegenover elkaar. Sloeg Het Journaal er dit jaar weer in om VTM te verslaan en hun negende ster binnen te halen? Wel zoals het gezegde verteld: Als twee honden vechten om één been loopt de derde er mee heen: De nieuwkomer De Ideale Wereld - het programma van Otto-Jan Ham, Jelle De Beule en Jonas Geirnaert - zorgde voor de verrassing van de avond toen zij deze ster binnen haalde. Jelle De Beule verkondigde dat Jonas Geirnaert eigenlijk de ster verdiende voor de 10 seconde informatie die er in hun programma door hem gegeven werd. Jonas gaf de andere kandidaten nog even een goede tip, namelijk meer humor en satire in hun programma brengen, zo zullen ze volgend jaar zeker winnen.

Voor de negende ster, het Beste Entertainment Programma, verscheen het duo dat ons het meest geëntertaind heeft in 2013 met het programma De Grote Sprong. Evy Hanssen en Kurt Rogiers verschenen kletsnat op het podium om de ster uit te reiken. Het talentenjacht-programma The Voice van Vlaanderen won deze keer de ster. Ann Lemmens bedankte de gehele ploeg.

De tiende ster was die van de Beste Presentatrice. Rhoda Montemayor en Theodosia Tadiar, de Filipijnse actrices uit eigen Kweek mochten de ster overhandigen. Zij konden door Eigen Kweek België leren kennen en daar zijn ze de ploeg daar heel dankbaar voor. Een speciaal dankwoordje kwam er voor de cast en de West-Vlamingen. Met “We zien under geire” sloten ze hun repliek af en gaven de ster aan Kathleen Cools die haar eerste Televisiester op haar palmares mag schrijven.

De elfde ster werd uitgereikt door Pascal Braeckman. Hij kwam op DE origineelste manier de studio binnen. Hij kwam via een auto binnen gereden waar hij uiteraard, op zijn Pascal's in de autokoffer zat. Hij mocht de ster voor het beste Reportage en Documentaire programma uitreiken aan de Rechtbank. Twee magistraten kwamen de ster in ontvangst nemen in hun naar hun eigen zeggen "niet natuurlijke habitat".

De twaalfde ster werd uitgereikt door Veerle Baetens, zij verscheen met een geitje Tragos op het podium. De reden daarvan was dat vroeger in Griekenland er zangwedstrijden georganiseerd werden waarbij een bokje als prijs werd gegeven. Aangezien het genre Drama daar ontstaan is leek het haar een leuk idee om het geitje te geven aan de winnaar van de ster voor de Beste Drama. Eigen kweek mocht het geitje Tragos en de ster meenemen naar hun boerderij.

De laatste ster die werd verkozen door de Vlaamse Televisie Academie was die van de Carrière Ster. Hiervoor kwam Luc Appermont, de voorzitter van de VTA het podium op. Jan van Rompaey kreeg een staande ovatie en de laatste ster voor zijn talloze televisieprogramma's. De hoogtepunten van zijn immense carrière werden nog even op een rijtje gezet: Echo, Terloops, Argus, Zeker Weten, Schermen, Jan Publiek, enz... Hanne Decoutere, één van de pupillen van Jan, mocht hem de ster overhandigen.

De twee publieksprijzen werden uitgereikt door de twee populairste panda's Hauhau en Xingchi, de eerste panda bleek Bart de Wever te zijn. Thuis won uiteindelijk de prijs voor het populairste televisieprogramma. De hele cast van Thuis kwam samen op het podium, het woord werd genomen door Leah Thijs en Marleen Merckx.

De ster voor de populairste televisiepersoonlijkheid werd door de starter van vanavond, Philippe Geubels, uitgereikt. Jeroen Meus, Matteo Simoni, Nathalie Meskens en Tom Waes namen het voor deze allerlaatste ster tegen elkaar op. Versloeg de Dame in het gezelschap al deze mannen? Nee het was Tom Waes, die ook deze keer de uitdaging won. Hiermee haalde hij deze avond meer sterren dan Koen Wauters binnen en bracht het de stand in Wauters vs Waes; de Vlaamse Televisiesterren op 1-2.

Humor doorheen de show

Sven De Leijer bekeek 365 dagen televisie en stelde enkele opmerkelijke feiten vast. Het gewone publiek vertelt bij hun aankomst bij “De stoel” van 1000 zonnen duidelijk te veel. “Wat gebeurde in de slaapzak, stays in de slaapzak”, is maar één van de vele komische quotes. Tegelijkertijd was er het afgelopen jaar bij Het Nieuws en Het Journaal duidelijk meer entertainment aanwezig. Als voorbeeld vond Sven De Leijer o.a. Martine Tange in een jeans broek, ook de sportjournalist Tom Coninckx kwam met enkele versprekingen ter sprake. Als afsluiter deed hij nog een interview met Jan Becaus. Sven had voor de antwoorden stukjes uit het Journaal geknipt. Wat tot een komisch interview leidde.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: