Canvas zoekt kinderen van verzetslui die willen getuigen

Canvas werkt aan een opvolger voor de succesreeks Kinderen van de collaboratie, die nog tot 19 december elke dinsdagavond loopt. Na de kinderen van collaborateurs wil Canvas met Kinderen van het verzet nu het verhaal vertellen van kinderen van verzetslui en nazi-slachtoffers. Canvas zoekt getuigen van verschillende leeftijden en uit alle regio's.

Het succes van Kinderen van de collaboratie toont dat Vlaanderen nog niet klaar is met het oorlogsverleden. Door de kinderen van de hoofdrolspelers aan het woord te laten, hoopt Canvas een publiek debat op gang te trekken dat decennialang niet is gevoerd in België.

Hoe hebben de kinderen van verzetslui de oorlog en de decennia erna beleefd? Hoe hebben de verzetsdaden van hun ouders hun eigen leven bepaald? Werd er over de oorlog gesproken, of was het taboe? Hebben hun ouders de oorlog wel overleefd? Hoe kwamen ze uit die oorlog? Waren ze trots, getraumatiseerd of verbitterd? Wat waren de gevolgen voor hun gezinnen? Wat zijn de littekens? Werd er over gepraat en hoe kijken hun kinderen er vandaag naar? Is de oorlog nog altijd aanwezig in hun leven? Canvas zoekt getuigen van verschillende leeftijden: mensen die de oorlog zelf actief hebben meegemaakt en als kind zelf misschien hebben geholpen bij verzetsdaden, maar ook kinderen die pas jaren na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren, maar dagelijks met de erfenis ervan werden geconfronteerd.

Hoewel hun ouders als winnaars uit de oorlog kwamen, hebben zij hard geleden onder dat verleden. Veel kinderen hebben een ouder verloren in de oorlog, of zaten met een vader of moeder thuis die enorm getraumatiseerd uit die oorlog is gekomen. Net zoals in collaboratiemilieus was de oorlog in verzetsmiddens vaak een taboe of net de inzet van een strijd om erkenning. Krijgt het verzet een plaats in Vlaanderen en in de familieherinnering? Welke vormen van verzet zijn er? Wat waren de motivaties? Hadden sommige ouders een hand in de volksrepressie? Wordt daar over gesproken of veroorzaakt dat tot vandaag breuken in de lokale gemeenschap waarin ze leven? Er zijn veel vragen die deze reeks hoopt te beantwoorden.

Canvas wordt de laatste weken overstelpt door kinderen van verzetslui die hun verhaal kwijt willen. Via deze oproep hoopt de VRT nog meer getuigen te verzamelen. Die zullen de komende maanden allemaal worden gecontacteerd, waarna een aantal hun verhaal ook op tv zullen kunnen doen. De reeks zal ten vroegste in het najaar van 2018 worden uitgezonden.

Bent u kind van een verzetsman of vrouw en wil u uw verhaal kwijt? Neem contact op met onze redactie via verzet@canvas.be of via 02/741 50 49.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over