Op donderdag 27 april 2017 is Luk Alloo toe aan de laatste aflevering van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis. Daarin reist hij naar Niger, waar hij de grootste moeite heeft om in 2 gevangenissen te filmen. Luk maakt er kennis met zuster Riet. Haar verhaal is opmerkelijk. Zuster Riet werkt al 32 jaar in Niger en staat gedetineerden bij in de gevangenissen van Niamey en Kollo. “Zuster Riet groeide op in Turnhout, was ooit fotomodel en zou airhostess worden”, vertelt Luk Alloo. “Maar toen ze 22 was, kapte ze met alles om arme mensen in Afrika te helpen. Ik buig diep het hoofd voor haar.

In de mannengevangenis in Kollo zitten 1.100 gevangenen opgesloten. Maar liefst 740 zijn aanhangers van Boko Haram, de Nigeriaanse terreurgroep die een islamitische staat wil stichten. Boko Haram valt vaker gevangenissen aan om er medestrijders te bevrijden. Nog nooit heeft Luk Alloo het zo moeilijk gehad tijdens het filmen. Hij heeft een officiële toelating om binnen in de gevangenis te filmen, maar de directie legt de opnames meermaals stil zodra de reporter naar de persoonlijke verhalen van de gevangenen peilt. Ook in de vrouwengevangenis wordt het filmen abrupt stilgelegd wanneer vrouwen getuigen dat ze niet weten wanneer ze zullen berecht worden of wanneer ze vrijkomen.

Tijdens ons bezoek in de gevangenissen werden we constant op de huid gezeten door de directie en vier militairen”, getuigt Luk Alloo. “We mochten beperkt filmen en vragen stellen. Het stellen van persoonlijke vragen werd verboden. Maar het is onze taak om verslag uit te brengen van de waarheid en de realiteit. In een sfeer van onwetendheid en radeloosheid probeert de gevangenispopulatie de spirit erin te houden.

Ondanks de armoede en de uitzichtloosheid trekt de hele gevangenisgemeenschap zich op aan één vrouw: Zuster Riet. “Als deze vrouw hier ooit vertrekt, komt het nooit meer goed”, verklaart Luk Alloo. “Zuster Riet vult met haar aanwezigheid op een ongeziene manier de harten van alle gevangenen. Haar speciale aandacht gaat uit naar de jonge kinderen die hier niet thuis horen. Zij is de enige die de gevangenen zalft met haar zachtheid. Zij is psycholoog, sociaal werkster en moeder. Op het einde van de aflevering geven we haar rekeningnummer in beeld. Omdat het moet. En puur uit respect voor haar barmhartig werk.

De uitzendingen van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis zijn live en uitgesteld te bekijken via vtm.be en de VTM-app

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over