Vanavond kan de VTM-kijker zich opmaken voor een nieuwe portie wild life in België in Wild van Dieren. De vijfde aflevering was goed voor 346.021 kijkers (Live +3) en een marktaandeel van 20.1% (VVA 18-54). Net als vorige week trekken Staf en zijn team ook in deze zesde aflevering resoluut de kaart van passie, overgave en verrassing in het enige programma dat aantoont dat wild life van eigen bodem wel degelijk bestaat. Deze keer gaat Staf Coppens samen met de biologen en gepassioneerde dierenliefhebbers op zoek naar de meer zeldzame en minder vaak voorkomende exemplaren, zoals de kiekendief en de eikelmuis.

Om de kiekendief te vinden, gaat Staf Coppens op sleeptouw met vogelexpert Geert Beckers. “Kiekendieven zijn echt de meest fantastische vogels die je in België kan tegen komen. Ze zijn heel sierlijk en hebben prachtige kleuren, maar helaas zijn ze ook erg zeldzaam”, zegt Geert over zijn lievelingsroofvogel. Om het elegante, doch wilde beest te zien en te beschermen voor zijn vele dierlijke vijanden moeten Staf en Geert naar het akkerland van een natuurgebied net over de grens. Daar leeft in de winter de blauwe kiekendief. Voor de grauwe kiekendief – een nog meer zeldzame soort – trekt het duo zelfs verder door tot in het hoge noorden van Nederland, waar een succesvol Europees project is opgezet om de vogels te beschermen. Onderweg redden Staf en Geert bovendien nog een andere roofvogel: een buizerd met een gebroken vleugel.

Ondertussen springt zoogdierenexpert Joeri Cortens in de bres voor een ander zeldzaam dier: de eikelmuis of ook wel de fruitrat genoemd. Dit schuwe diertje leeft in de boomgaarden van Haspengouw en is volgens hem een plezier voor het oog om bezig te zien. Spijtig genoeg komt de natuurlijke habitat van de eikelmuis, en daardoor dus ook het beestje zelf, steeds minder vaak voor in België. Joeri wil het daarom helpen te overleven in ons land.

Alternatieve safariman Koen Kohlbacher trekt intussen opnieuw naar de Belgische hoofdstad om te bewijzen dat ook daar wild life bestaat. Deze keer spitst hij zich toe op minder mooi terrein voor zijn alternatieve safari, namelijk de riolen van Brussel en de ijskelders van Meise. Hier zouden ongeveer drie miljoen bruine ratten en vele vleermuizen leven.

Bioloog-fotograaf Frank Resseler filmt ten slotte weer unieke macrobeelden van de kleinste wilde dieren. Dit keer richt hij zijn lens op de rupsendoder, volgens hem het meest boeiende insect. “Met zijn macrobeelden wil Frank ons laten zien hoe fantastisch mooi onze natuur is en hoe belangrijk het is om ze te koesteren en te beschermen”, zegt Staf Coppens met ontzag.

Operatie kiekendief vanavond om 6 april 2013 op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: