Op woensdag 31 december om 24.00 u. stopt OP12. Daarmee geeft de VRT gevolg aan het Vlaamse regeerakkoord. Vanaf 1 januari wordt het kanaal van Ketnet na 20.00 u. nog alleen gebruikt als ‘uitwijk- en servicekanaal’ voor Eén en Canvas. Het aanbod op dat uitwijkkanaal wordt uitgezonden onder de noemer ‘Eén+’ of ‘Canvas+’, en is te zien 'op het kanaal van Ketnet na 20.00 u.'. Het gaat meer bepaald om cultuur, sport en programma’s met audiodescriptie (vertelstem voor slechtzienden), zoals de zondagavondfictie van Eén.

Alleen als de programmering van Eén en Canvas een uitzending niet toelaat, kan er worden uitgeweken naar het kanaal van Ketnet, en bovendien uitsluitend na 20.00 u. De Ketnet-programmering wordt dus nooit onderbroken.

Bijvoorbeeld:

  • ‘De Eén-serie Vriendinnen wordt op zondagavond ook met audiodescriptie uitgezonden op Eén+.’
  • ‘Canvas brengt verslag uit van de Koningin Elisabethwedstrijd, maar de integrale live uitzendingen zijn te bekijken op Canvas+’.
  • ‘De eerste helft van de 19-uurwedstrijd in de Europa League wordt uitgezonden op Canvas. De tweede helft is te volgen op Canvas+'.

Concreet is de eerste uitzending op het uitwijk- en servicekanaal de vierde aflevering van de Eén-serie Vriendinnen, met audiodescriptie. Die wordt uitgezonden op zondag 4 januari om 20.30 u. op Eén+.

Afscheid van OP12

Op 1 mei 2012 verhuisde Ketnet van het Canvas-kanaal naar zijn eigen kanaal OP12. In september 2013 kwam er op dat derde VRT-kanaal na 20.00 u. ook een structureel aanbod voor specifieke doelgroepen.

"We hebben met onze ploeg ons uiterste best gedaan om de opdracht rond het derde kanaal creatief en relevant in te vullen", zegt netmanager Wouter Quartier. "Ik wil dan ook alle medewerkers en kijkers uitdrukkelijk bedanken. Met Ketnet gaan we voort op ons elan. Voor OP12 eindigt het verhaal hier. We kijken er ondanks alles met plezier op terug."

De digitale omslag wordt een belangrijke uitdaging voor de VRT in 2015. Wouter Quartier, met zijn ervaring als netmanager van Ketnet, het eerste 360°-merk van de VRT, is gevraagd om een coördinerende rol op te nemen voor het digitale aanbod.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over