Van 9 tot 12 september palmt Brussels Gallery Weekend de hoofdstad in met een ambitieus programma en een geweldige mix van beeldhouwkunst, fotografie, schilderkunst en performances.

Voor de 14de editie haalt Gallery Weekend werkelijk alles uit de kast: de organisatoren gaan voor inhoud en hebben samen met curatoren verschillende parcours uitgestippeld, er zijn rondleidingen doorheen verschillende wijken en er is een podcast die bezoekers van de ene galerie naar de andere begeleidt. Deze editie kun je kennismaken met tentoonstellingen in 46 galeries en 14 guest venues, met projecten van 2 ex cathedra gasten en de tentoonstelling “Generation Brussels”, die voor haar 4de editie twee vrouwelijke curatoren heeft aangesteld.

Brussel, bruisend en gedurfd

Steeds meer galeries vestigen zich in Brussel en dat merk je ook aan het programma van Brussels Gallery Weekend. Enkele van die nieuwkomers zijn Ballroom Project, Nino Mier, Jaqueline Martins, Nosbaum Reding en Tim Van Laere… Bij de guest venues vermelden we Front, Hisk en de nieuwe ruimte van Superdeals.

Het lijkt wel alsof 2021 de galeriehouders vleugels heeft gegeven, zo talrijk zijn ze in de hoofdstad neergestreken. Harlan Levey Projects bijvoorbeeld heeft een tweede ruimte geopend in Molenbeek, Spazio Nobile lanceert een etalage in de Marollen en een pop-up op de Zavel, en Sorry We Are Closed heeft zijn intrek genomen in een prachtig pand in de Miniemenstraat. Verschillende grote namen geven present op dit feest dat het culturele seizoen inluidt, o.a. Ross Bleckner bij Maruani Mercier en Lynda Benglis en Huma Bahbha bij Xavier Hufkens.

Ook echt aan te raden zijn drie tentoonstellingen gewijd aan portretkunst, in de galeries La Béraudière, Obadia en Vedovi. Wat je ook zeker niet mag missen zijn de audiotentoonstelling van Bruce Nauman (Gladstone Gallery), de foto’s van Lucie Stahl (dépendance) en Louise Lawler (Greta Meert), en de werken van Alma Allen, tentoongesteld in Galerie Mendes Wood en in de tuinen van het Museum Van Buuren.

De Belgen spelen een thuiswedstrijd

✔ Marijke De Roover bij Arcade
✔ Pierre Liebaert bij Archiraar
✔ Yves Zurstrassen bij Baronian Xippas
✔ Valérie Mannaerts bij Bernier/Eliades
✔ Marianne Berenhaut bij Dvir Gallery
✔ Koenraad Dedobbeleer bij CLEARING
✔ Thomas Lerooy bij rodolphe janssen
✔ Frederik Vercruysse bij Spazio Nobile
✔ Dirk Zoute bij Waldburger Wouters
✔ Marcel Broodthaers bij WIELS
✔ Nick Bastis bij Etablissement d’En Face
✔ ...

Kunst is terugkeren naar de bron en vragen stellen bij onze tijd

Aeroplastics presenteert “Come What May”, een groepstentoonstelling waarbij de kunstenaars zich verdiept hebben in ecologie, economie, media enz. en uitbeelden welke vragen die onderwerpen bij hen oproepen. Bij MLF/Marie-Laure Fleisch gaat Christine Ödlund in op de relatie tussen planten en de natuur. Pep Vidal brengt kunst en wetenschap samen terwijl hij een wolk observeert, Thorsten Brinkmann speelt met het begrip waarheid bij Hopstreet Gallery en met haar tentoonstelling “Axioms of Care” verkent Sharona Franklin de begrippen zorg, aandacht en kwetsbaarheid.

Bij Jaqueline Martins steken twee kunstenaars de koppen bij elkaar en dialogeren over kunst, de mensheid en het dagelijkse leven. Het resultaat is de tentoonstelling “Thinking: Two Heads”. Takahiro Kudo (Archiraar) op zijn beurt verdiept zich in de noties “onzekerheid”, sociaal engagement en uitsluiting en in de commercialisering van geluk. Haley Josephs zet bij Almine Rech een volgende stap in het uitbeelden van de transformationele fases van sterfelijkheid en de emotionele gevolgen daarvan. Jeroen Jongeleen (Harlan Levey Projects) kijkt naar de toekomst, met zijn video’s daagt hij ons uit om met een nieuwe blik naar kunst en de samenleving te kijken. Bij Galerie Dys zullen bezoekers tal van antwoorden vinden in de mythes, mysteries en surreële werelden van de tentoonstelling “Metamorphosis”.

Generation Brussels!

De 4de editie van Generation Brussels – in de Hageltoren en in het Lebeau-gebouw (Zavel) – zet jong Brussels talent in de kijker dat nog niet met een galerie samenwerkt. Dit jaar wordt het event aangestuurd door de Belgische curatoren Dagmar Dirkx en Zeynep Kubat. Samen met de artiesten hebben zij deze interdisciplinaire tentoonstelling opgezet die focust op thema’s zoals identiteit, gender en onze relatie met ruimte en onze leefomgeving.

De 10 kunstenaars!

✔De wandtapijten van Estelles Saignes, een voorbeeld van de rijke traditie van de Amerikaanse textielkunst

✔De installatie van Axel Korban die doet nadenken over onze vergeten gewoonten en gebruiken

✔De monumentale foto’s met steeds weer een dubbele bodem van Ugo Woatzi

✔De installatie opgebouwd met found objects van Karolien Chromiak

✔De video’s en parelmaskers van Clémentine Coupeau

✔De sculpturale installaties gemaakt met alledaagse voorwerpen van Rebecca Quix

✔De textielwaren en wandtapijten met Japanse en Senegalese motieven van Thiaba Diop Egutchi

✔De affiches en video’s die de kijker meezuigen in de intieme wereld van Jean-Samuel N’Sengi

✔De installatie geïnspireerd door archeologie, herinneringen en ceremoniële tradities van Günbike Erdemir

✔De keramische vazen en lampen van Eléonore Joulin

Podcasts, QR-code, Curated & Guided Tours: Kunstenaars en galeriehouders aan het woord

De grote nieuwigheid dit jaar. Gallery Weekend neemt bezoekers mee op een wandeling waarbij de stemmen van galeriehouders en kunstenaars je begeleiden. Je kunt ook luisteren naar podcasts over de tentoonstellingen, je kunt ze downloaden via onze website of de QR-code aan de ingang van de deelnemende galeries. De tijdschriften Camera Austria en L’Oeil hebben iets gelijkaardigs gedaan, ze hebben “audiotours van de curatoren” uitgewerkt, waarin ze hun selectie toelichten en een woordje uitleg geven. Een ander initiatief van deze editie is de mogelijkheid om de galeries wijk per wijk te ontdekken.

De gasten

Twee gastprojecten krijgen een ruimte ter beschikking om een werk voor te stellen dat ze in de voorbije maanden gemaakt hebben. Je kunt de projecten ontdekken in de vitrines naast het infopunt op de Zavel, in het Lebeau-gebouw.

  • LOKI ED LUMA: de jongeren van @Home 18-24 (Maison d'Accueil des Petits Riens) stellen een artistiek project voor dat te zien is in een ruimte naast het meeting point. Kunstenares Marlies De Clerck hielp hen bij het uitwerken van de installatie.

  • REVELATIONS: de samenwerking tussen de blinde bewoners van l'Aubier (Institut Royal des Sourds et Aveugles) en Olivier Pestiaux resulteerde in een drieluik: drie tekeningen aangevuld met audio en een video. Het project probeert het paradigma van ritme te koppelen aan het verkennen van nieuwe presentatiemogelijkheden.

Kunst Aan Zet: Kunst toegankelijk maken

Kunst Aan Zet biedt een boeiende selectie kunstwerken die je kunt aankopen via een renteloze kunstlening. Kunst Aan Zet en zijn partners, meer dan veertig galeries in Vlaanderen en Brussel, selecteren werken van honderden kunstenaars die je in maandelijkse schijven, zonder bijkomende kosten, kunt betalen. Info, een overzicht van waar je ze kunt bekijken en een volledige catalogus vind je op www.kunstaanzet.be.

INFO, RESERVEREN & PROGRAMMA:

Duur evenement: Van 10 tot 12 september van 11 tot 19 u.
In de galeries en bij de meeting points (Lebeaustraat 16 en bij de Hageltoren) zullen stadsplattegronden liggen waarop het volledige programma vermeld staat.

De website www.brusselsgalleryweekend.com

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: