Els Verhaeren

Dag 4 van een rockfestival, dat kruipt niet zomaar in je kleren, zeker niet voor zij die de voorbije dagen een feestje hebben gebouwd met drank en wie weet wat nog allemaal. Tel daarbij nog dat het weer een zeer warme dag was met veel zon, dan sta je er niet versteld van dat veel mensen op de grond zitten om van de optredens te genieten. Eerste band die we zeker niet wilden missen hier in Duitsland was onze eigenste Triggerfinger. Zij stonden als tweede op de Alternastage en openden met 'Join The Game'. De drie mannen zaten strak in zwart pak, wat een zeer sexy effect had! Gelukkig stonden ze niet in direct zonlicht te spelen, want dat zou heel erg warm zijn! Ruben Block speelde nu na 2 nummers zijn vest al uit. 'By Absence Of The Sun', titeltrack van hun laatste cd is echt een zalige plaat, waarvan ik hoop dat ze die nog als single uitbrengen, want die hoort echt wat meer op de radio! Mario Goossens kreeg ook zonder moeite het publiek van Rock Am Ring. Hij moest maar recht staan met zijn vuist in de lucht en heel het plein deed mee. In dat publiek waren ook heel wat Belgen aanwezig waarvan enkele al voorzien van een ‘Brasil’-Belgische vlag. Dat Triggerfinger het ook goed doet in het buitenland werd hier wel duidelijk. Er werd in de handen geklapt om het rustige gedeelte van 'My Baby Got A Gun' en als Ruben vroeg om eens te schreeuwen, dan dat ze dat met plezier. Mario kreeg iedereen nog aan het springen tijdens zijn drumsolo en meezingen met afsluiter 'Is It' was voor het RAR publiek geen enkel probleem.

Daarna was het o.a. de beurt aan Ghost Town en Maximo Park. Op de Clubstage waren het iets later de mannen van Chevelle die op het podium stonden. Deze twee broers en één schoonbroer brachten stevige, iets meer alternatieve metalmuziek. Zij hebben ondertussen hun zevende album al uit en brachten een mix van oude en nieuwe nummers. ' Take Out The Gunman' was eentje van het laatste album ‘La Gárgola’ met goeie stevige gitaarstukken in. Een nummer om eens lekker op te headbangen. Als beloning kregen ze een BH op het podium gesmeten. 'Send The Pain Below' was dan weer een oud nummer van hun tweede album ‘Wonder What’s Next’. Het was hun tweede optreden op RAR, die vorige keer was in 2003. Het nummer 'The Red' was zeer gesmaakt bij het publiek.

Aan de Seat Centerstage waren ze ondertussen opgewarmd door Trivium en In Extremo. Al waren het niet alleen de bands die voor opwarming zorgden. De zon deed meer dan haar best en die paar druppels regen die er heel af en toe vielen, waren als een druppel op een hete plaat.

Op Alternastage ging het er iets milder aan toe. In die zin dat Haim, meer indie poprock bracht, en geen metal. Maar de dames smeten zich ook en gaven zichzelf wel helemaal. 'Falling' was hun openingsnummer. Alana Haim ging er volledig voor op de drums als ze ‘Oh Well’ van Fleetwood Mac inzette. Met 'My song 5' gingen de meiden er toch wel stevig tegenaan. 'The Wire' werd natuurlijk niet vergeten.

Ondertussen begaven wij ons terug richting Seat Centerstage. Op deze laatste avond stond Metallica op de affiche en de plaatsjes waren daar zeer geliefd. Ondertussen konden de mensen daar al genieten van Alter Bridge. Zanger Myles Kennedy ging van micro naar micro om zo elke kant van het publiek toe te zingen. 'Cry of achilles' was zeer sterk nummer en Myles maakte dankbaar gebruik van Metallica's catwalk om tijdens 'Metalingus' dichter bij het publiek te komen. Alter Bridge bracht zeer goede hardrock met ook stevig ballades als 'Blackbird'.

Tijdens het wachten op centerstage zorgde SWR3 voor wat entertainment, met o.a. 'Black is Black' van AC-DC. Op het grote scherm zag het publiek beelden van kartonnen met boodschappen op en één keer werden ze beloond – de mannen toch- met een paar blote borsten op het grote scherm. RAR zorgde ook voor vers water voor mensen die vooraan bij het podium stonden, verfrissing konden die wel gebruiken op zo'n warme dag.

Avenged Sevenfold had een goed gevuld podium en stak al direct vuurwerk af toen ze 'Shepard of Fire' inzette. Vuisten gingen gezamenlijk de lucht in voor deze band. Tijdens 'Bat Country' gingen er een hoop in groep zitten roeien op de grond om daarna terug recht te springen. Een nieuwe rage? Van boven op het terras was er een mooi overzicht over het vele volk, al die armen de lucht in zien gaan en gelijkmatig zien zwaaien, dat was machtig om te zien. Kan me heel goed inbeelden dat bands daar een kick van krijgen zeker om dat zij dan alles dan teweegbrengen! Op 'Hail to the King' vuisten gingen massaal de lucht in, op en neer, en luid roepend 'Hail', terwijl er op het podium vlammen de lucht in gingen. Tijdens nummers als 'Doing Time' en Nightmare’ ontstonden zo’n tiental moshpits in het publiek. A7X had het publiek helemaal mee tijdens de hevige nummers, maar ze genoten ook van een rustiger 'Buried Alive' en 'So Far Away'. A7X speelde ook 'Burn it Down een nummer dat ze niet zo vaak spelen. Zanger bedankte Metallica dat ze hun 'shit' op het podium mochten zetten, als headliners bepalen zij dat, dus ze waren hen dankbaar dat ze hun volledige show mochten brengen. Een bordje in het publiek met 'I'm Insane' was voor zanger een goede manier om 'Almost Easy' aan te kondigen. Afsluiten deed A7X met Unholy Confessions’en een knallend vuurwerk.

Van zodra A7X van het podium stapten, kregen we James Hetfield op het scherm te zien. Metallica is bezig aan hun “By Request” tour waarbij de fans zelf konden kiezen wat ze wilden horen en zien. Maar blijkbaar willen ze dat toch nog een beetje uitmelken, want de fans moesten nog een keuze maken, per sms. Er waren drie nummers die ‘maar’ tussen de 25 en 30% stemmen hadden, waarvoor de mensen op dat moment nog mochten kiezen. Keuze ging tussen ‘The Day That Never Comes’, ‘And Justice For All’ en ‘Wherever I May Roam’. Tussen de eerste 2 werd het tot op het einde een nek aan nek race.

Rock Am Ring had natuurlijk nog andere bands op de andere podia staan zoals Babyshambles van Peter Doherty, die nog net gedaan hadden voor Metallica. Boysetsfire en Woodkid speelden tijdens Metallica, wat niet zo’n dankbare opdracht was, want heel veel volk was natuurlijk afgezakt naar dat hoofdpodium.

Daar werd het podium in gereedheid gebracht voor Metallica. Ondertussen is er over deze band al veel geschreven en gezegd. Veel vinden hen maar een op geldbeluste metalmachine, andere vinden hen nog altijd top. Eén ding is zeker ze speelden hun allerbekendste nummers want dát was wat het publiek gevraagd had. En het publiek was daarbij zeker in hun nopjes! Van voren tot helemaal achteraan gingen die handen mee in de lucht en werd er heel hard meegezongen. Ook voor de niet-DieHard-fan was het een aangenaam concert omdat hits als ‘Masters Of Puppets’, ‘The Unforgiven’ en ‘Sad But True’ door iedereen gekend zijn. Metallica zette ook enkele fans inde kijker door hen enkel nummers te laten aankondigen, waarbij we vooral het giechelende en huppelende meisje niet snel vergeten. Zij kondigde ‘Whiskey In The Jar’ aan, waardoor het concert wat rock ‘n’ roll gehalte kreeg. Metallica geeft gewoonlijk een show met heel veel licht, lazers (tijdens ‘One’) en gigantisch grote schermen, dat was nu niet anders. Hun set sloten ze helemaal af met ‘Seek and Destroy’. Daarmee was ineens het laatste lied gespeeld op het hoofdpodium van Rock Am Ring op die Nürburgring.

Wat hebben wij vooral onthouden van deze vier dagen? Wel Rock Am Ring is een geweldig festival dat zijn publiek voorziet van de allergrootste band tot iets minder bekende. Ze zorgden voor een veilig festival, waar plaats is voor veel ambiance. Deze locatie was top en wij hopen dat hun nieuwe locatie volgend jaar hen, de bands en vooral de festivalgangers dezelfde voldoening kan geven! Wij hebben 5 tot 7 juni 2015 alvast voor hen gereserveerd!

Muzikaal gezien onthouden wij vooral Iron Maiden en The Offspring van donderdag, Kasabian, Editors en Qotsa van vrijdag. Op zaterdag ging de voorkeur naar Nothing More, Heaven Shall Burn en Rob Zombie. Zondag waren we super content om Triggerfinger in het buitenland zo te zien knallen en konden we ook niet voorbij Alter Bridge en Avenged Sevenfold. Dus we weten waar we op het einde van deze maand naar uit kunnen kijken op Graspop Metal Meeting.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: