Op donderdag 10 oktober reikt de VRT voor de achtste keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik. Dit jaar gaat de prijs naar iemand die bovendien een moeilijke boodschap helder en toegankelijk kan uitleggen. Er wordt ook een Publieksprijs uitgereikt.

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

Uit tien genomineerden kiest de jury de winnaar voor 2019. Het publiek kan stemmen voor de Publieksprijs Jan Wauters.

Ontdek hieronder de kanshebbers en hoe je kan stemmen.

Genomineerden 2019

  • Cara Van der Auwera
    Presentatrice bij Klara. Spring-in-'t-veld bij Ketnet, Donna en Eén, en nu een frisse, naturelle stem op de klassieke zender.
  • Chaima Saysay
    De nieuwsstem van MNM, die met grote accuraatheid en doeltreffendheid het nieuws brengt en duidt voor de jonge, diverse luisteraars.
  • Charlotte Crul
    Een vertrouwde nieuwsstem op Radio 2 (en op Radio 1 en Klara). Zij maakt het nieuws bevattelijk voor de brede, diverse groep van Radio 2-luisteraars.
  • Frank Deboosere
    De weerman die als geen ander zijn stijl en register aanpast aan het net waarvoor hij het weer voorspelt en uitlegt.
  • Gilles De Coster
    Journalist, commentaarstem, presentator van De Mol en sportanker bij VIER en soms Radio 1. En zijn taal is altijd even goed en toegankelijk.
  • Lode Roels
    Journalist en presentator bij Radio 1. Door vele luisteraars geprezen om zijn heldere, aangename stem.
  • Marc Van de Looverbosch
    Journalist bij VRT. Gepokt en gemazeld in de Wetstraat. Helder en toegankelijk in zijn uitleg, met een kwinkslag om het af te ronden.
  • Phara de Aguirre
    De scherpste interviewster van VRT NWS, die met een paar rake woorden alles en iedereen fileert.
  • Stef Wauters
    De vaste waarde van het VTM-journaal, met een fijn gevoel voor heldere en directe zegging.
  • Thomas Vanderveken
    Presenteren zit hem in het bloed, als jongeman op jongerenzender Jim, later op Klara, Eén en Canvas.

Jury

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. De andere juryleden zijn Annie Van Avermaet(voormalig directeur van het Instituut voor Levende Talen, KU Leuven), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT), Wim Vanseveren(voormalig directeur deBuren), Jan Hautekiet (voormalig radiopresentator VRT), Kristof Demasure (woordvoerder SBS Belgium), An De Moor(talenbeleidcoördinator Odisee & KU Leuven campus Gent en Brussel) en Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).

Prijs

De twee prijzen zijn werken van Jos van Vreeswijk.

Stemmen

Op www.groteprijsjanwauters.be kan worden gestemd voor de Publieksprijs. De stemming wordt afgesloten op dinsdag 8 oktober om 12.00 uur. De winnaars van de Grote Prijs en de Publieksprijs worden bekendgemaakt op donderdag 10 oktober tijdens Taaldag 11, in deSingel in Antwerpen. U kunt u nog altijd gratis inschrijven.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: