Op woensdag 22 november reikt de VRT voor de zesde keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik. Ook dit jaar is er opnieuw een Publieksprijs.

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

Uit tien genomineerden kiest de jury de winnaar voor 2017. Het publiek kan stemmen voor de Publieksprijs Jan Wauters.

Ontdek hieronder de kanshebbers en hoe je kan stemmen.

Genomineerden 2017

Annelies Beck

Journaliste bij VRT (Canvas). Een vakvrouw met een uitstekende taalvaardigheid. Ze bijt als het moet, maar altijd hoffelijk.

Merijn Casteleyn

Sportjournalist bij VTM. Gepassioneerde sportjournalist die op een pittige, levendige manier formuleert.

Sander De Keere

Presentator bij Klara. Enthousiast en helder over wat zo bijzonder is aan klassieke muziek. Zijn YouTube-filmpjes zijn een plezier om naar te kijken.

Ayco Duyster

Presentatrice bij Radio 1. Met haar warme, rustige stem kleurt ze de middagen. Haar presentatieteksten zijn pareltjes van taalplezier.

Otto-Jan Ham

Presentator bij Canvas en Vier. De meester van het grappige en gevatte taalgebruik. En altijd even taalvast.

Aster Nzeyimana

Sportjournalist bij Sporza. Een veelzijdige, jonge presentator die zich zowel bij MNM als bij Sporza thuisvoelt.

Elke Pattyn

Journaliste bij VTM. Een vakvrouw met een positieve uitstraling die ook uitstekend interviewt. Cool, rustig en beslist.

Marc Van de Looverbosch

Journalist bij VRT. Gepokt en gemazeld in de Wetstraat. Helder en toegankelijk in zijn uitleg, met een kwinkslag om het af te ronden.

Peter Van de Veire

Presentator bij MNM en Eén. Het levende bewijs dat ook in amusementsprogramma's uitstekend Nederlands gesproken kan worden.

Britt Van Marsenille

Presentatrice bij Radio 2 en Eén. Spontane, vlotte prater met veel empathie en engagement.

Jury

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. De andere juryleden zijn Annie Van Avermaet (voormalig directeur van het Instituut voor Levende Talen, KU Leuven), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT), Wim Vanseveren (directeur deBuren), Birgit Van Mol (nieuwsanker VTM), Kristof Demasure (woordvoerder SBS Belgium), An De Moor (Talenbeleidcoördinator Odisee & KU Leuven campus Gent en Brussel) en Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).

Prijs

De prijzen zijn twee originele glaskunstwerken van Daan Theys.

Stemmen

Op www.groteprijsjanwauters.be kan worden gestemd voor de Publieksprijs. De stemming wordt afgesloten op dinsdag 21 november om 12.00 uur. De winnaars van de Grote Prijs en de Publieksprijs worden bekendgemaakt op woensdag 22 november tijdens REYERSTaal in De Somer (in de Rector P. De Somer-aula) in Leuven.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: