Gisterenavond viel het doek over een nagenoeg volledig uitverkocht Jazz Middelheim 1.5. Elf dagen lang geraakten meer dan 5.500 mensen besmet met het jazzvirus, maar geen paniek: er waren geen fataliteiten.

Wel bleek de honger naar livemuziek bijzonder groot – met als hoogtepunten de concerten van Joachim Badenhorst, Eric Thielemans solo, Tuur Florizoone, Robin Verheyen & Bram De Looze, De Beren Gieren, Philip Catherine, Cinema Paradiso, Kris Defoort Trio, Karen Willems & Frederik Croene, Dijf Sanders, Stéphane Galland en Jeroen Van Herzeele. “We weten dat Jazz Middelheim voor velen een jaarlijkse afspraak is die ze in normale omstandigheden voor geen geld ter wereld willen missen”, zegt festivaldirecteur Bertrand Flamang. “Maar dit zijn vanzelfsprekend allesbehalve normale omstandigheden, wat zowel de opkomst als de warmte die we van het publiek en de muzikanten kregen nog zoveel onbetaalbaarder maakte.”

Jazz Middelheim 1.5 zou nooit mogelijk geweest zijn zonder de zeer noodzakelijke steun van Stad Antwerpen – ondanks de uitverkochte editie met maximaal 400 personen per dag. Door de relancemaatregelen van Antwerpen was de organisatie onder meer in staat om de door corona financieel hard getroffen muzikanten de kans te geven om nog voor een livepubliek te spelen.

Dat de affiche volledig Belgisch kleurde, toonde des te meer aan dat er aan talent van eigen bodem absoluut geen gebrek is. “Bovendien was het hoopgevend om vast te stellen dat vrouwen in steeds grotere getale doorbreken in onze muziek. Denk maar aan Aki met Anke Verslype, Naima Joris en bassiste Lara Rosseel, Nabou, Karen Willems, Hanne De Backer en de herontdekking van Tutu Puoane”, voegt Bertrand nog toe.

Schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud: “Jazz Middelheim is onlosmakelijk verbonden met Antwerpen. Het is uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd festival dat meer dan vijftig jaar na de eerste editie nog altijd duizenden jazzliefhebbers naar onze stad lokt. Het festival zit diep in ons hart, en de stad Antwerpen heeft de voorbije jaren steeds meer geïnvesteerd in de succesvolle combinatie van innovatieve jazz op de unieke plek die Park den Brandt is. De opeenvolgende coronamaatregelen hebben tot twee keer toe roet in het eten van de editie 2020 gegooid, maar het is de absolute verdienste van Jazz Middelheim dat ze een weliswaar afgeslankt maar volledig coronaproof festival op poten hebben gezet. Zo hebben de fervente jazzliefhebbers alsnog hun hart kunnen ophalen, en dat verheugt me als schepen voor cultuur zeer!”

Marc Weyts, producer Klara: “Echt wel een revelatie, deze bijzondere editie van Jazz Middelheim. Ongelooflijk hoeveel talent we in eigen huis hebben. Pianist Jef Neve pakte de tent in, samen met de Nederlandse trompettist Teus Nobel. Een ontdekking was Aki, de band rond drumster Anke Verslype. Gebalde weemoed die naar veel meer smaakt. De Beren Gieren was in topvorm. Net als Aka Moon. Verrassend subtiel, dit trio. En dan was er nog de gulle generositeit van Dez Mona, met Gregory Frateur die zichtbaar aangedaan was door de warme reactie van het publiek. Dat was ook voelbaar backstage waar iedereen gewoon blij was om weer te mogen spelen. En bij Klara waren we ook blij dat we erbij waren. Mits wat kunst- en vliegwerk om dat allemaal in korte tijd rond te krijgen. Want Klara nam alle concerten op. En daarmee nam Bart Vanhoudt u elke avond mee naar Park Den Brandt in Antwerpen, tijdens Late Night Jazz. Voor de gelegenheid elke avond van maandag tot vrijdag. Met ondermeer Jef Neve, Mâäk Quintet, De Beren Gieren, Dez Mona en Aka Moon. De concerten die we niet tijdens Jazz Middelheim konden uitzenden, komen dit najaar nog aan bod in onze jazzprogramma’s: elke maandag om 22u (Late Night Jazz), vrijdag om 18u (Take 6) en zondag om 22u (Round Midnight). Op Klara en via de Klara-app.”

Er is gelijk nog meer goed nieuws, want de eerste namen voor Jazz Middelheim 2021 zijn intussen een feit. En het zijn niet bepaald de minste! Op zaterdag 14 augustus staan liefst drie iconen uitzonderlijk samen op het podium: John Zorn, Laurie Anderson en Bill Laswell – een trio dat de voorbije vijf decennia in de frontlinie stond van de avant-garde. Laswell had de voorbije zomer trouwens normaal ook op Jazz Middelheim gestaan – zowel solo als met Iggy Pop – en hij wou van uitstel geen afstel maken.

De erg avontuurlijke Belgische drummer Samuel Ber zal zich die dag ontfermen over de Club Stage. Eerst solo, en daarna met zijn verschillende projecten Pentadox, Reservoir Ghosts en Malaby / Dumoulin / Ber.

Zondag 15 augustus wordt afgesloten door nóg een icoon: Anouar Brahem, de Tunesische oedspeler die de voorbije decennia bruggen heeft geslagen tussen de Arabische en Westerse muziek. Voor Jazz Middelheim de uitgelezen kans om nog meer jazzmuzikanten op de affiche te zetten die worden beïnvloed door de rijke, Arabische muziekcultuur.
Not my cup of tea, zegt u? Not a problem. Op die dag staan immers nog illustere namen als Youn Sun Nah, en de legendarische Franse basklarinettist Michel Portal op het programma.

Ook Toine Thys heeft op 15 augustus iets om te vieren: hij staat die dag liefst drie keer op de Club Stage met Dervish, Overseas ft. Harmen Fraanje en Toine Thys ‘Orlando’. En helemaal afsluiten doen we die dag met het even ontzagwekkende als hartroerende project Le Ravage d’Ali Baba, een project van de Belgische jazzdrummer Simon Plancke, die zich ervoor liet inspireren door de verhalen van vluchtelingen. Enerzijds om de aandacht te vestigen op de vluchtelingenproblematiek, anderzijds om er geld voor in te zamelen en mee te werken aan een oplossing. De afgelopen weken hebben opnieuw pijnlijk duidelijk gemaakt hoe hard die nodig is, en als internationaal jazzfestival willen ook wij daar een steen aan bijdragen.

Zin om mee te doen? Via hun website kan ook jij jouw steentje bijdragen!

Jazz Middelheim vindt in 2021 plaats van donderdag 12 tot zondag 15 augustus in Park Den Brandt, Antwerpen. De ticketverkoop start vandaag op jazzmiddelheim.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over