STUFF., Jef Neve en Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola zijn de eerste namen van de 20ste editie van Gent Jazz

De eerste maanden van dit jaar waren nogal bewogen – om het zacht uit te drukken – maar van zodra duidelijk werd dat er in juli alsnog festivals zouden kunnen plaatsvinden, zijn we beginnen werken aan een uit de kluiten gewassen affiche voor de 20ste editie van Gent Jazz! Toegegeven, we zullen voor die verjaardagseditie nog steeds rekening moeten houden met een beperkte capaciteit, maar op muzikaal vlak zal Gent Jazz deze zomer géén beperkingen kennen. Meer nog: voor het eerst sinds lang zullen ook weer buitenlandse muzikanten op de Bijlokesite neerstrijken.

Al moeten we daar allicht niet onnozel over doen: publiekslievelingen STUFF. (17/7) en Jef Neve (13/7)prijken voorlopig bovenaan de affiche. De eerste bracht zopas zijn derde album T(h)reats uit – een plaat die niet alleen in eigen land op superlatieven werd onthaald. Ook De Volkskrant gaf er vorige week vier sterren aan en schreef dat “STUFF. je steeds doet versteld staan van zijn enorme muzikaliteit.”

Maar ook de tweede liet de voorbije maanden meermaals van zich horen. Want als er één muzikant zijn volk door de verschillende lockdowns heeft geloodst met livestreams vol warme klanken, dan zal het Jef Neve wel zijn. Maar vanzelfsprekend kijkt ook de pianist inmiddels reikhalzend uit naar the real thing. Hij zakt deze zomer naar de Bijlokesite af met zijn recente album Mysterium – door De Standaard omschreven als “zijn beste plaat tot nu toe.”

Het Cubaanse duo Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola (12/7) zal op Gent Jazz dan weer laten zien (en horen) waarom het gerenommeerde magazine Jazzwise onlangs schreef dat hun album Viento y tiempo op een onwaarschijnlijk inventieve wijze het muzikale verleden én heden van Cuba fêteerde. Rubalcaba werd in de jaren 80 trouwens ontdekt door Dizzy Gillespie, die meteen een pianovirtuoos in hem zag, en Nuviola werd in 2017 tot één van de grootste talenten op North Sea Jazz gekroond.

“De opluchting, de trots en de blijheid zijn groot om deze zomer tóch nog een ambitieuze verjaardagseditie van Gent Jazz te kunnen organiseren”, zegt festivaldirecteur Bertrand Flamang. “Met plaats voor flink wat talent van eigen bodem – de zuurstof van de Belgische jazzscene – maar toch ook voor enkele internationale toppers. De kersen op de taart, zeg maar.”

Tickets kosten €39 – €44 en zijn enkel te koop via www.gentjazz.com. Kindertickets (-12 jaar) kosten €8. Omdat er nog steeds geen duidelijkheid bestaat over de coronamaatregelen in juli, worden tickets voorlopig enkel per tafels van twee of vier personen verkocht. Gent Jazz vindt, zoals steeds, plaats op de Bijlokesite. En dus níet in het Gravensteen, zoals we op 1 april bekendmaakten. (Er zijn blijkbaar nog altijd mensen die dat, welja, niet helemaal goed hebben begrepen.)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over