De Deens-Nederlandse band Subterranean Street Society heeft met ‘Saudade’ de opvolger van het goed ontvangen album ‘Twelve Steps’ uit 2020 gereed. ‘One And A Half Men Tent’ is de openingstrack van het op 11 februari 2022 te verschijnen nieuwe album en is nu digitaal beschikbaar.

‘One And A Half Men Tent’ is een indiefolk-/popsong waarin het hoofdpersonage terugblikt op de romantische start van een gebroken relatie, een periode van prille liefde waarin een roadtrip met een anderhalfpersoons tent genoeg lijkt om gelukkig te zijn. Het kan tevens gezien worden als het startpunt van het narratief van het album, waarin het personage na vele omzwervingen zichzelf uiteindelijk weer terug vindt.

De albumtitel is het Portugese woord voor een mix van melancholische gevoelens, veelal gebruikt in de context met de fado. De liedjes op ‘Saudade’ verhalen over een turbulente periode in het liefdesleven van de in Amsterdam woonachtige Deense zanger, gitarist en songschrijver Louis Puggaard-Müller, die in die fase kort in Portugal verbleef en geïnspireerd raakte door de volksmuziek van het Zuid-Europese land.

Op ‘Saudade’ put de band nadrukkelijk uit de mondiale traditie van folkmuziek, en heeft het trio zich ten doel gesteld de uit particuliere gevoelens ontstane en op Dylan-esque leest geschoeide songs naar een universeel herkenbaar niveau te tillen. Hiertoe wordt nieuw sonisch terrein geëxploreerd door het integreren van blazers, strijkers, koorzang, samples en soundscapes. ‘Saudade’ wordt op 12 februari met een speciale show gepresenteerd in de Melkweg.

Subterranean Street Society bestaat naast Puggaard-Müller uit Ivo Schot (bas/gitaar/zang) en Joost Koevoets (drums/tape noise/zang) en maakt een mix van folk, alternative en grunge, met poëtische verhalen over tragische helden, romantische liefdes en zwervende zielen. Kwetsbare storytelling met een manisch randje, gebaseerd op een leven van reizen tussen zalen, festivals en het spelen op de straten van Europa. Live is de band ruig, explosief en onvoorspelbaar, een sound en attitude die het trio sinds 2016 exporteert over de hele wereld, met shows in Nederland, Duitsland, Denemarken, Engeland, Italië, Rusland en Nieuw-Zeeland.

Net als het aanstaande ‘Saudade’ had voorganger ‘Twelve Steps’ een conceptueel karakter. Op het album uit 2020 is alcoholisme het thema, geïnspireerd door de strijd van Puggaard-Müllers vader tegen deze verslaving. Het leverde lovende besprekingen op in nationale dagbladen en magazines, en de band was te zien in het tv-programma The Ballroom van Jan Douwe Kroeske. Muziek van de band is ook te horen in de Noorse Netflix-serie ‘Ragnarok’.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: