Verenigingen en goede doelen zijn dit jaar hard getroffen door de coronacrisis. Zij hebben moeite om het hoofd boven water te houden nu wafelverkopen, spaghettizwieren, fuiven,… al maandenlang geannuleerd zijn. Bart Claes (JBC), Wouter Torfs (Torfs), Hans Bourlon (Studio 100), Luc Van Mol (ZEB), Daniel Falque (KBC), Dirk Milbou (BookSpot.be), Jeannette ten Kate (Landal), Elise Vanaudenhove (Bristol) en Stéphane Ronse (Foodbag) willen hen toch een warm eindejaar bezorgen en roepen daarom op om met ons allen 'Het Warmste Front' te vormen. Dat doen ze samen met Trooper, waarbij ze zich engageren om per online aankoop via Trooper.be gemiddeld 5% van het aankoopbedrag aan Vlaamse verenigingen en goede doelen te schenken. Econoom Geert Noels juicht toe dat ondernemers hun sociale rol opnemen.

In hun voortbestaan bedreigd

De coronacrisis heeft ook verenigingen en goede doelen hard geraakt. De verminderde werkingsmiddelen zijn in hoofdzaak te wijten aan de stopzetting van de kernactiviteiten, de verplichte annulering van benefietacties, het dalend aantal giften en voor heel wat verenigingen ook het vernieuwde concept van De Warmste Week. 7.000 lokale Trooperverenigingen vragen dan ook om hen niet in de kou te laten staan. Econoom Geert Noels benadrukt het belang van lokale verenigingen en goede doelen in de maatschappij.

Geert Noels (Econoom): “De 'Amazonizering' van onze consumptie verschraalt niet alleen de winkelstraat, het haalt ook de steun voor lokale verenigingen weg. Op deze manier verschraalt niet alleen het aanbod voor de jeugd, maar worden ook de wortels van de samenleving verzwakt. Economie en maatschappij zijn nauw verbonden, en een sterke economie heeft altijd een sterk verenigingsleven mogelijk gemaakt en omgekeerd. Elk initiatief dat deze banden terug versterkt is dus maatschappelijk belangrijk. De giganten dragen niet bij aan onze verenigingen, dus moeten we die leemte opvullen.”

Het Warmste Front

De deelnemende partnershops willen deze leemte dan ook graag opvullen en vormen daarom samen 'Het Warmste Front': “We willen met onze klanten één front vormen om de lokale verenigingen en goede doelen een financieel duwtje in de rug te geven om hen te helpen overleven. Daarom engageren wij ons om voor elke aankoop via onze webshop een % aan de vereniging te schenken.

Wouter Torfs (CEO Torfs): “We mogen niet alleen meer naar de overheid kijken om onze maatschappij op te bouwen. Gezien de crisis en grote uitgaven van de overheid moeten we zelf samen bruggen bouwen, zodat de economie de maatschappij vooruit kan duwen en omgekeerd. Als merk hebben wij een maatschappelijke rol te vervullen die wij dan ook graag opnemen. Ik geloof erin dat we zo samen sterker uit deze crisis gaan komen.”

Luc Van Mol (CEO ZEB): “Ik heb 4 dochters die in het verenigingsleven zitten en ben dus op ontelbare pannekoekennamiddagen, spaghettiavonden en wafelbakken geweest om hun verenigingen te steunen. Ik weet dus hoe hard ze het nodig hebben en hoe moeilijk ze het nu hebben om geld in te zamelen. Daarom engageren we ons ook graag om via Trooper een deeltje van onze online omzet af te staan om de verenigingen en goede doelen te steunen.”

Bart Claes (CEO JBC): “JBC is een bedrijf van én voor families. In het familieleven staat het verenigingsleven centraal. Daarom zetten wij met plezier onze schouders onder deze actie. Het fijne aan Trooper is dat wij de keuze voor het goede doel of vereniging die wij steunen volledig overlaten aan onze klanten.”

alle kleine beetjes helpen

Elisabet Lamote (mede-oprichtster van Trooper): “We hebben vandaag 7,5 miljoen online shoppers in België. Wanneer zij bij het kopen van hun kerstaankopen bewust kiezen voor één van de meer dan 1.000 partnershops, kunnen we door één extra warme klik op een korte tijd heel wat steun bieden aan de doelen die het vandaag echt nodig hebben.”

“Op die manier doneerden de aangesloten webshops de verenigingen en goede doelen dit jaar alleen al 1 miljoen euro. Steun die voor de meer dan 7.000 aangesloten verenigingen en goede doelen soms essentieel was om hun werking te kunnen verderzetten.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over