In het kader van Ukrainian Spring vindt er in BOZAR een open gesprek plaats met Oleg Sentsov, regisseur, schrijver, voormalig politiek gevangene en sociaal activist. Zijn debuutfilm Gamer ging in 2011 in première op het Rotterdam Film Festival. Na de annexatie van de Krim door Rusland werd Sentsov in mei 2014 echter gearresteerd en beschuldigd van het plannen van terroristische aanslagen. Daarop werd hij naar Moskou overgebracht en ondanks een volslagen gebrek aan bewijsmateriaal onwettig veroordeeld tot 20 jaar cel. Het vonnis leidde tot een wereldwijde campagne voor zijn vrijlating: #SaveOlegSentsov. Tijdens zijn celstraf schreef Sentsov een reeks kortverhalen en de roman Buy This Book - It's Funny. In 2018 schonk het Europees Parlement hem de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. Op 7 september 2019 volgde zijn vrijlating in het kader van een gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne.

Het gesprek zal in goede banen worden geleid door Aude Merlin, prof. Politieke Wetenschappen, expert in post-Sovjetbetrekkingen en mensenrechtenactiviste.

Ukrainian Spring vindt plaats in het BOZAR Paleis voor Schone Kunsten in Brussel van 27 tot 29 maart met de steun van de Oekraïense Ambassade in België, het Oekraïense Staatsagentschap voor de Cinema, de Vereniging van Oekraïners in België, BOZAR en Arthouse Traffic.

Programma van het festival :
Vrijdag 18 september

  • 20:00 Opening van het festival met Mijn gedachten zijn stil (gepresenteerd door Antonio Lukitsj, Irma Vitovska, Andriy Lidahovsky).

Zaterdag 19 september

  • 15:00 e-Discussie met Oleg Sentsov (gemodereerd door geschiedenisleraar Aude Merlin).
  • 19:00 The Earth is Blue, like an Orange (gepresenteerd door Irina Tsilyk).

Zondag 20 september

  • 18:30 EVGE (Homeward) (gepresenteerd door Nariman Aliyev, Akhtem Seitablayev)

GRATIS ONLINE SCREENINGS VAN 25 SEPTEMBER TOT 4 OKTOBER:
My father is my mother's brother van Vadym Ilkov
The Tribe van Myroslav Slaboshpytskiy
When the trees fall van Marysia Nikitiuk
The wild fields van Yaroslav Lodygin

MEER INFO & TICKETS via https://www.bozar.be/en/activities/164519-ukrainian-spring

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over