Zondag 28 februari 2016 zou wel eens ‘D-day’ kunnen zijn voor tv-ster Leonardo DiCaprio. Op die laatste zondag van februari, in het Dolby Theater in Los Angeles, vindt de 88ste editie van de Oscars plaats. Naar gewoonte eert dat festival de beste films van het afgelopen jaar en The Revenant zou wel eens een van die uitverkoren films kunnen zijn. Sterker nog: de verfilming van de roman van Michael Punke, met een glansrol voor de beroemdheid van Titanic, kreeg maar liefst twaalf nominaties. Alstublieft.

Krijgt de man een beeldje? Of niet? Dat is wat heel Hollywood zich afvraagt na de vertolking van de acteur als pelsjager Hugh Glass in de film The Revenant. Voor DiCaprio zal het alvast moeilijk zijn zijn ontgoocheling te verbergen als het niet zo is. Deze 88ste editie lijkt de geschiedenis te zullen ingaan als de Oscar-editie die eindelijk de half Duitse, half Italiaans acteur viert. Met nadruk op ein-de-lijk.

In 1994 kreeg hij al een eerste nominatie voor zijn rol in Gilbert Grape, in de categorie ‘Beste acteur in bijrol’. Ook al greep hij toen naast de prijs, de nominatie was voor de jonge 19-jarige acteur een eerste erkenning. Bijna 10 jaar later is het opnieuw van dat: DiCaprio maakt intussen deel uit van de Hollywood-clan en wordt dit keer geselecteerd voor ‘Beste acteur’ in de film Aviator. Maar alweert wordt het niets. Twee jaar later krijgt hij een derde kans voor zijn vertolking in Blood Diamond, met intussen de gekende afloop.

Wat is er aan de hand, kan je je afvragen? Geen geluk? Het slechte lot? Of geen talent? Dat laatste is het alvast niet. In 2014 ontsnapt het beeldje hem een vierde keer, terwijl het succes bij het publiek van The Wolf of Wall Street nooit groter geweest is. En het is ongetwijfeld in die vierde nominatie dat DiCaprio de meeste hoop gevestigd had. Zoals je je kan indenken, was de ontgoocheling dan ook enorm.

De acteur slaagde er na afloop van die Oscar-editie niet in om zijn ontgoocheling te verbergen. Een capitale fout op een voorstelling waar alle beste toneelspelers ter wereld vertegenwoordigd zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om stoicijns te blijven, zeker niet op een wereldevenement zoals de Oscar. En DiCaprio deed zijn best, hij omhelsde zelfs hartelijk zijn tegenspeler – en winnaar – Matthew McConaughey. Het lijkt er gewoon op dat DiCapri minder begaafd is om zijn emoties te verbergen dan andere beroemdheden.

Rest ons de vraag: zal Leonardi DiCaprio opnieuw mokken als de Academy hem ontgoochelt volgende maand? Op de vraag of hij zenuwachtig is voor de volgende uitreiking, antwoordde hij aan BBC Radio 1: ‘Ik zou niet weten waarom ik nerveus zou moeten zijn. Ik heb alles gedaan wat ik kon. Als alles gefilmd is, en je hebt alles gedaan wat je kon, dan is er niet veel meer dat je nog kan doen.’

Het staat alvast buiten kijf hoeveel moeite en het werk DiCaprio in de film gestoken heeft. De genomineerde gaf zelf toe aan BBC One dat de rol in The Revenant de moeilijkste is die hij ooit heeft moeten spelen. En hij denkt ook niet dat het ooit nog tot zo’n extremen gaat komen (hetzelfde geldt voor de rest van de crew). Zo heeft hij rauw vlees gegeten en raakte hij meermaals bijna onderkoeld. Voor de beruchte scene waarbij hij moet vluchten voor de Amerikaanse Indianen, moest hij meermaals in een rivier duiken waar de buitentemperatuur -30 graden bedroeg!

Maar dat schept alleen maar grotere verwachtingen voor die laatste zondag van februaru. Benieuwd wat dat gaat geven. (Alexia Simons)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: