20 november staat bekend als World Children’s Day (Dag van de Rechten van het Kind). Een dag die voor theaterhuis Uitgezonderd. niet onopgemerkt kan voorbijgaan. Deze dag staat in het teken van het welzijn van de jeugd. Dé drijfveer van de educatieve tak binnen Uitgezonderd. “Als we spreken over welzijn van de jeugd denken we vaak aan de materiële behoeften die ingevuld moeten worden, maar het gaat veel verder dan dat. Het gaat ook over zich geestelijk en sociaal goed voelen. Zijn jongeren gelukkig in hun omgeving. Voelen ze zich thuis in de persoon wie ze zijn.”, beaamt Amber Christiaens, uitvoerend producent van Uitgezonderd..

Elke jongere heeft recht om gehoord en ondersteund te worden. Dit op een zo laagdrempelig mogelijk niveau. Jongeren kunnen leren om elkaar te aanhoren en steunen. Uitgezonderd.Educatief zorgt voor die lage drempel en steekt hiervoor de handen uit de mouwen. Sinds 2008 biedt dit productiehuis van bezielers Bob Jennes en James Cooke theaterstukken aan aan scholen waarbij het onderwerp nauw aansluit aan de leefwereld van de Belgische jongeren. Met een aanbod van 10 educatieve voorstellingen brengen ze thema's zoals o.a. (cyber-)pesten, sexting, relaties, alcohol, drugs, ondernemen en echtscheiding onder de aandacht.

Uiteindelijk komt het altijd op éénzelfde boodschap aan: niemand staat er alleen voor, iedereen is gelijk en verdient evenveel ondersteuning en kansen als een ander.

Amber Christiaens verklaart: “Onze sterkte schuilt erin dat onze voorstellingen zo gemaakt zijn dat we de jongeren iets wensen bij te brengen zonder met het belerend vingertje te wijzen. Jongeren komen niet naar een 50 minuten durende preek luisteren waar ze de les wordt gespeld. Educatief theater door Uitgezonderd. is een lesuur kijken naar theater waar je in een verhaal wordt meegesleurd dat je de volgende dag zelf kan overkomen. Onze stukken zijn heel herkenbaar waardoor we de jongeren gemakkelijk kunnen bereiken en dus ook raken.”

Vandaag speelt de voorstelling #GekraaktDoorEigenNaakt (sexting) in het Immaculata Instituut in Brugge. Deze voorstelling gaat over twee jongeren die gepest worden. Van beide werd een naaktfoto verspreid. Bij het meisje gingen de pesterijen zelf zo ver dat ze veranderde van school. Ondanks dat de twee personages niets met elkaar gemeen hebben, vinden ze aan het einde van het verhaal toch steun bij elkaar. Ze helpen elkaar zichzelf terug te vinden.

Moraal van het verhaal: het maakt niet uit wat je afkomst, interesses of uiterlijk zijn, je kan altijd bij iemand terecht als het even niet meezit. Dat jongeren dit beseffen is zeer belangrijk voor hun gevoel van in het leven staan.

DOORDENKERTJE...
Om deze boodschap mee te geven aan de jongeren stak Uitgezonderd speciaal voor World Children’s day nog een tandje bij. Iedereen kreeg na afloop van de voorstelling een lolly. Ze kregen de keuze om de lolly zelf op te eten of om deze te bewaren en aan een andere persoon te geven. Gewoon iemand op straat uit vriendelijkheid, om iemand een plezier te doen of misschien wel omdat ze denken dat iemand anders er meer zal van genieten of omdat het gewoon een fijn gevoel geeft als je iets aan iemand kan geven. "Wat de leerlingen uiteindelijk beslist hebben, weten we niet, maar we hopen hen met deze simpele situatie toch aan het denken te hebben gezet."

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: