Na een radiostilte van meer dan vier jaar heeft Novastar zijn rentree niet gemist. Met 'Closer To You', de eerste single van het op 28 maart te verschijnen album ‘Inside Outside heeft hij indruk gemaakt. Het nummer, een subtiele flard schoonheid met een broeierige, op gitaar leunende riff, heeft op een mum van tijd de lange afwezigheid van Joost Zweegers verzacht en hem opnieuw met de grote schare fans verzoend.

Want Joost Zweegers had tijd nodig. Na het verschijnen van het platinum bekroonde Almost  Bangor eind 2008 verdween hij even van de radar om pas nu op te duiken met nieuw werk. Zweegers benadrukte in een interview met Radio 1 al dat dat nieuwe album anders zal zijn dan zijn voorgaande. “Ik besef heel goed dat Inside outside anders klinkt dan vorige Novastar-platen. Dat is precies de bedoeling. Met ‘Inside outside’ ben ik aanbeland waar ik al die tijd wilde zijn: een nieuw startpunt.”

Het opvallende artwork van ‘Inside Outside maakt deel uit van die nieuwe start. De coverfoto is van de hand van gerenomeerd modefotograaf Willy Vanderperre die  ook verantwoordelijk is voor de visuele lijn van Inside Outsideen de videoclip van Closer To You. Vanderperre is bekend van zijn samenwerkingen met o. a. ontwerper Raf Simons, voor wie hij campagnes fotografeerde voor Jil Sander, Dior en het eigen label van Simons. Joost Zweegers: "Ik wilde al heel lang met Willy Vanderperre samenwerken en vind het een enorme eer dat we dat voor 'Inside Outside' hebben kunnen opzetten. We hebben een aantal keren samengezeten en het klikte wonderwel qua visie."

De videoclip van ‘Closer To You werd eind februari 2014 opgenomen in een skatepark aan de kust in LA. De skaters zorgen voor de beweging in het nummer en het koppel verwijst naar de tekst van het nummer. Joost Zweegers: “De keuze viel op LA wegens de lichtinval daar in deze tijd van het jaar.  Die creëert  een uniek lentegevoel dat tegelijk de naderende zomer aankondigt. De skaters in het skatepark zorgden  voor de beweging en vaart van/in het nummer.  En ik vind dat ik er behoorlijk fris uitzie ondanks die jetlag van in 2 dagen op en neer vliegen naar LA!”

Bekijk de video hier: http://youtu.be/G8jKKDNyvDM

Inside Outside: Gelaagd en geslaagd

Het vierde album van NOVASTAR bewijst dat frontman Joost Zweegers de afgelopen jaren een artistieke reset heeft doorgemaakt. 'Inside Outside' telt 11 songs, stuk voor stuk gelaagd en rijp. Een album dat na enkele luisterbeurten zijn schoonheid en diepgang onthult. Hoorbare invloeden zijn Richard Ashcroft (The Verve), Pink Floyd ten tijde van 'Wish You Were Here', George Harrison, Paul Weller en zelfs Fleetwood Mac. Dat alles op een bijna broeierige manier vastgelegd door producer John Leckie.

Dat Zweegers ooit bij John Leckie terecht zou komen stond in de sterren geschreven. Leckie, ondermeer producer van de eerste cd van The Stone Roses, van The Verve, Radiohead, Los Lobos, Muse, My Morning Jacket, Pink Floyd en George Harrison bleek a match made in heaven voor Novastar. JOOST ZWEEGERS: "Zowat al mijn muzikale invloeden van de laatste vijftien à twintig jaar leidden naar één naam. Ik wist al dat ik ooit met John Leckie zou willen werken vanaf het moment dat ik 'The Bends' hoorde, de tweede cd van Radiohead (1995). Wat hij met de klankkleur, de nummers en vooral met de groep had gedaan, daar was ik zwaar van onder de indruk." Zelfs de zoektocht naar een geschikte studio verliep op een eigenaardige harmonische manier: "Ik zat met John in de auto en we waren eindelijk in de buurt van de Rockfield Studios. Op een bepaald moment passeren we een enorm terrein waarvan het hek openstond. Ik weet nog dat ik zei: "Het maakt me niet uit waar die studio ligt, zolang het hier maar is." Dat bleek te kloppen. (lacht) Om maar te zeggen: soms klopt het plaatje gewoon."

Het vierde album van NOVASTAR is een plaat geworden die maturiteit uitstraalt. Het verschil met vorige Novastar-cd's is duidelijk: de nieuwe plaat ademt een zachtere feel uit, zonder in te dommelen. Minder aanwezige drums, rijkere arrangementen die anders met elkaar verweven zijn dan op vorige albums. De melodieën vloeien schijnbaar moeiteloos en bezitten daardoor een verslavende energie. Geen kopstoten van songs, maar subtiele flarden schoonheid. Dit is de plaat die Joost Zweegers al die tijd in zich droeg.

Inside Outside: LIVE

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: