Op hun derde plaat ‘In Velvet’ vindt Nordmann zichzelf opnieuw uit, hun herkenbare sound krijgt een ferme twist. Ze verruilen dit keer de rock invloeden voor synths, elektronische texturen en beats. De nieuwe muziek is meer bedachtzaam, maar blijft aangedreven door intuïtie en samenspel.

Sinds de release van hun tweede album verkenden de leden van Nordmann, alle vier in de voorhoede van de bruisende Belgische jazz scene, hun respectievelijke solo- of zijprojecten. Het bracht hen nieuwe inzichten en verse inspiratie, die ze meebrachten naar het hoofdkwartier om aan de nieuwe Nordmann te werken. Het viertal besloot dit keer om zichzelf niet aan banden te leggen en de mogelijkheden van de studio ten volle te benutten. Ze spraken af om zich pas later te bekommeren over hoe ze de nieuwe muziek zouden vertalen naar het podium, best een ommekeer voor een band die tot dan toe altijd de live performance als vertrekpunt had beschouwd. Deze nieuwe benadering maakte ruimte voor een nieuwe focus op song en melodie, en liet de band toe om zonder beperking te experimenteren. Onverenigbare invloeden als Radiohead en Connan Mockasin werden omarmd, en elke noot moest zijn plaats verdienen in de nieuwe songs.

Bassist Dries Geusens and gitarist Edmund Lauret besloten hun sound zo puur mogelijk te houden, en maakten zo plaats voor saxophonist Mattias De Craene om vrij te experimenteren met texturen en effecten. Drummer Elias Devoldere verlaat het pad van conventionele patronen en liet zich inspireren door de veelzijdigheid van vintage drumcomputers. De band voegt nu sequencers en synths aan haar live setup toe om deze zinderende nieuwe ideeën ook tot leven te brengen.

Het resultaat is een gelaagde studioplaat, weelderig en intuïtief. ‘In Velvet’ is geen conceptalbum, experiment en melancholie zijn de enige rode draad. Het is wel een coherent album van een band op zoek naar volledigheid. Tijdens hun zoektocht stootten ze op tegenstellingen, maar ze besloten deze dynamiek te koesteren in plaats van te zoeken naar compromissen. Donkere passages worden afgemaakt met streepjes licht, rustpunten met krachtige, meeslepende momenten. Op die manier is ‘In Velvet’ de synthese geworden van de persoonlijkheden van de vier muzikanten op dit moment in hun evolutie.

Producer Jasper Maekelberg (Faces On TV, Bazart, Hypochristmutreefuzz, Warhola, Balthazar...), die als onervaren producer ook al Nordmanns debuut onder handen nam, zorgde ervoor dat deze grote muzikale puzzel in elkaar viel. Om het nieuwe album live te kunnen spelen, zocht en vond de groep ook versterking; Thijs Troch zal Nordmann vervoegen als toetsenist en gitarist. De band tekende recent ook bij Unday Records, het label van onder meer Trixie Whitley, Millionaire, The Bony King of Nowhere en Mauro Pawlowski.

Een tiental jaar geleden ontstond Nordmann na een succesvolle jamsessie die mocht blijven duren van de vier muzikanten. Hun combinatie van de vrijheid van impro-jazz met de branie van rock ‘n roll leverde hen in 2014 meteen een tweede plaats op Humo’s Rock Rally op. De energie van hun optredens wisten ze daarna succesvol te vatten op debuut ‘Alarm’ (2015), de band bevestigde met opvolger ‘The Boiling Ground’ (2017). Ze stelden de plaat voor op een tour van meer dan 50 shows in heel Europa en verzilverden de status van Nordmann als must-see live band. Ze mochten afsluiten op Gent Jazz en Jazz Middelheim, gaven op Pukkelpop 2017 volgens De Standaard het tweede beste concert van het festival en maakten niet één maar twee keer hun opwachting op Eurosonic 2018. Anno 2020 staat de band klaar voor een nieuw hoofdstuk.

LINE-UP:

  • Mattias De Craene - saxophones, loops, synths (MDCIII, MATTIASDECRAENE, Dijf Sanders…)
  • Edmund Lauret - guitar (The Milk Factory, Kosmo Sound)
  • Thijs Troch - synths, guitar (The Milk Factory, Hypochristmutreefuzz…)
  • Dries Geusens - bass, synth (Molten Penguin, Rapidman)
  • Elias Devoldere - drums (Hypochristmutreefuzz, John Ghost, Kabas, H A S T,…)

Beluister/download het album HIER

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over