Met Black Box Revelation, Charles Bradley, Goat, Daniel Norgren En Oddisee, voegen we nog een aantal klinkende namen toe aan het programma voor het 35ste Cactusfestival. Eerder bevestigden Air, Damien Rice, Wilco, Gregory Porter En Kurt Vile & The Violators al hun komst naar het Brugse Minnewaterpark. Het Cactusfestival 2016 vind plaats op 8, 9 en 10 juli in het Brugse Minnewaterpark. Tickets en meer info via www.cactusfestival.be.

Black Box Revelation

Wanneer een boer uit Dilbeek deze zwarte doos op zijn veld vindt, dan zal de wereld weten dat rock 'n' roll ten tijde van Black Box Revelation nog lang niet dood was. Jan Paternoster en Dries Van Dijck hebben de ingesteldheid van een stel goed geoliede bluesnegers en plakken hun vuile mix van garagerock en sexy gestripte blues aaneen met übermelodieuze gitaarriffs en Iggy-gewijze schreeuwen om liefde.

Kon het na een muzikaal avontuur van bijna tien jaar, drie albums vol krachtvoer, een pak radiohits, het platspelen van prestigieuze podia in binnen- en verre buitenlanden, het opduiken van hun songs in tv-series als Sons Of Anarchy en True Blood en een gastoptreden bij David Letterman nóg beter? Black Box Revelation trok naar de Diamond Mine Studio in Long Island, Queens, en nam er een vierde plaat op met producer Thomas Brenneck (gitarist van Sharon Jones, Amy Winehouse en producer voor het notoire Daptone Label en klassebakken als Alabama Shakes en Charles Bradley).

Na het horen van 'Highway Cruiser' en eerste single 'Gloria' zijn wij alvast overtuigd: Black Box Revelation is een opengerukt potje rauwe energie dat als een heerlijke wervelwind door ons park komt razen. Beware!

Charles Bradley

Deze screaming eagle of soul debuteerde pas op pensioengerechtigde leeftijd met 'No Time For Dreaming' op Daptone Records, het befaamde New Yorkse label dat enkele van de grootste funk- en soulsuccessen van de laatste jaren op zijn conto mocht schrijven (Sharon Jones en haar Dap Kings, Antibalas, Naomi Shelton ...).

Bradley ademt de sixties soul uit de hoogdagen van James Brown en Otis Redding en vuurt samen met zijn uit onweerstaanbare grooves opgetrokken bandleden non stop salvo's funk en soul midscheeps op je hart en heupen af. Elk uitzinnig bijvoeglijk naamwoord verbleekt bij zijn energieke live performances. En toch is hier een poging: doorleefd (zijn verleden is een niet zo bescheiden bloemlezing van miserie in alle soorten en variëteiten), extatisch en verbijsterend oprecht. Scream and shout tot zelfs de bomen in het Minnewaterpark erbij gaan zweten!

Goat

Rond de bedwelmende psychrock van de Zweedse cultband Goat hangt een mysterieuze waas. De band gaat schuil achter maskers die naar Aziatische goden verwijzen en de drie originele leden zouden afkomstig zijn uit Korpolombolo, een diepe, donkere uithoek van het Zweedse platteland die achtervolgd wordt door voodooverhalen en banvloeken.

Feit is dat hun debuut (met de overigens geheel misleidende titel 'World Music') internationaal werd binnengehaald als het meest eigenzinnige en intrigerende geluid van 2012. De band haalt voor haar weirde maar uiterst aanstekelijke geluid inspiratie uit zowel de sixties, het repetitieve van krautrock als de hypnotiserende Afrikaanse ritmiek van bands als Tinariwen. Een uiterst besmettelijk potje kosmische en psychedelische rock 'n' roll vol bezwerende vocals en meedogenloze grooves.

Daniel Norgren / Exclusief concert!

Deze loner uit de Zweedse bossen slaagde er in om vier albums lang buiten onze radar te blijven, maar met zijn vijfde album schoot hij meteen goed raak. Opgenomen in zijn homestudio op een viersporenrecorder, werd 'Alabursy' door pers en publiek tot het beste gerekend dat 2015 te bieden had.

De muziek van Daniel Norgren houdt het mooie midden tussen roots, Americana, blues, country en southern soul en combineert het beste van (klassieke) helden als Neil Young, Tom Waits, Van Morrison, Lennon, The Tallest Man On Earth en Bonnie 'Prince' Billy met een onmiskenbare eigen sound. Een duyster geluid dat twijfelt tussen pure magie en een onwaarschijnlijke tristesse die diep onder je huid kruipt.

Vooral live weet de fragiele en ongepolijste stem van Norgren massaal zieltjes te winnen: de man vervalt nooit in automatische piloot, maar blijft verrassen met steeds een nieuwe versie van zijn rural blues. Een intense en hypnotiserende ervaring!

Oddisee & Good Compny

Deze wereldwijze rapper heeft samen met zijn live band een onberispelijke live reputatie! Met zijn zomerse, funky old skool-grooves plooit hij ongetwijfeld het volledige Minnewaterpark in zijn achterzak. Oddisee (geboren als Amir Mohamed el Khalifa) timmert met een stevige output aan fantastische platen en mixtapes al sinds 2008 grondig aan de weg als producer en MC. Beïnvloed door East Coast hiphop en de Native Tongues-beweging, staat hij bekend om zijn indrukwekkende flow, intelligente lyrics en onberispelijke producties.

'Paralyzed', een opgemerkte rhyme over een sample van Bon Iver's 'Re:Stacks' bracht hem onder de aandacht van een breder publiek. Daarnaast werkte hij samen met grote heren als Jazzy Jeff, Little Brother, Talib Kweli, J-Live en Jean Grae. In zijn raps tackelt hij thema's als zijn thuisstad Washington D.C., verveling en maatschappelijke ongelijkheid. Over zijn helden Rakim en A Tribe Called Quest heeft hij het in interviews over 'these rappers don't talk about drugs and murder, and I can relate more to their lyrics'. Niet te missen!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: