Het NN North Sea Jazz Festival maakt vandaag het complete programma voor 2022 bekend. In totaal vinden in het weekend van 8, 9 en 10 juli zo’n 160 optredens plaats, verdeeld over 15 podia.

Naast eerder bekendgemaakte namen waaronder Alicia Keys, Diana Ross, Nile Rodgers & CHIC, Erykah Badu, Gregory Porter, H.E.R., Diana Krall, IbrahIm Maalouf, Michael Kiwanuka en Artist in Residence Herbie Hancock treden dit jaar ook onder meer Eliane Elias, Maarten Hogenhuis met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest, DULFER! Total Response, Michelle David & The True-tones en Bruut! aan in Rotterdam Ahoy. Het festival opent op donderdag 7 juli met een concert van John Legend. Het volledige blokkenschema is nu te raadplegen op de website.

Bijzondere projecten en samenwerkingen

Het festival presenteert zoals altijd een aantal bijzondere projecten en samenwerkingen. Zo treedt het Rotterdams Philharmonisch Orkest op met Lizz Wright. Het Metropole Orkest brengt twee bijzondere concerten: in ‘Mississippi Goddam!’ wordt de muziek van Nina Simone geëerd, met als speciale gasten de zangeressen Ledisi en Lisa Fischer. Bovendien brengt het orkest samen met multi-instrumentalist Louis Cole (bekend van Knower en de virale videos van Clown Core) nieuw, bijzonder werk. De muziek van de Argentijnse componist Gustavo Santaolalla werd gebruikt in talloze films en series (o.a. ‘Brokeback Mountain’, ‘Babel’, ‘Making A Murderer’ en ‘Narcos Mexico’). Op NN North Sea Jazz speelt hij zijn filmmuziek voor het eerst in Europa. Nederlands meest avontuurlijke drummer Han Bennink is dit jaar tachtig geworden en viert dat op zaterdag met drie verschillende optredens: met saxofonist Ben van Gelder en gitarist Reinier Baas, een duet met pianist Aki Takase én met ICP Orchestra, al 55 jaar zijn vaste band.

Compositieopdracht

Het festival verstrekt al sinds 2001 een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Dit jaar valt de eer te beurt aan saxofonist, arrangeur en componist Marike van Dijk. De jury is van mening dat Van Dijks composities de juiste balans hebben tussen gecomponeerde muziek en ruimte voor improvisatie en swing, en hechtte groot belang aan deze voor de jazz zo kenmerkende elementen. De première van de compositieopdracht vindt op vrijdag 8 juli plaats.

Kunst

Naast muziek is op het festival ook weer een prominente plaats ingeruimd voor beeldende kunst in uiteenlopende vormen, met onder meer de Exposities Bob Smit, Dutch Design met werk van Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk en de Art Bar. Ook toont het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een selectie uit de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie.

NN North Sea Jazz Festival 2022

Rotterdam Ahoy
Dagkaarten: € 115 (incl. servicekosten) uitverkocht
Driedagenkaart, group ticket en junior ticket (t/m 15 jr): uitverkocht
All-in kaarten: € 305 (incl. servicekosten) in verkoop op vrijdag 20 mei om 10.00 uur.
Grand opening night John Legend: vanaf € 50,40 (inclusief servicekosten)

Kaartverkoop via www.northseajazz.com, www.ticketmaster.nl en 0900 - 300 1250 (60 cpm)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: