Els Verhaeren

Een cultuurshock was wat je kon verwachten als je donderdagavond de verkeerde deur nam aan de Lotto Arena of het Sportpaleis! Sportpaleis liep namelijk vol voor techhouse/dance van Dimitri Vegas & Like Mike, terwijl het aan de Lotto Arena juist aanschuiven was voor stevige metal van Nightwish, Arch Enemy en Amorphis. Een drukte van jewelste dus daar in Antwerpen. Wij namen de deur van het zwaardere werk en hadden in de Lotto Arena een goed plekje gevonden voor een Nuclear Blast metal feestje.

Het metalfeestje startte al vrij vroeg, om 19u mochten de mannen van Amorphis de aftrap geven. Deze deathmetal band komt uit Finland en zijn landgenoten van de headliner Nightwish. Zij stonden met z'n zessen op het podium en het publiek genoot er van, zeker toen zanger Marco Hietala van Nightwish kwam mee zingen op 'House of Sleep'.

De eerder vernoemde cultuurshock zou niet enkel komen door de muziek, ook de klederdracht in de twee zalen was totaal anders. In de Lotto Arena waren de mensen voor 97% allemaal zwart gekleed en de dames waren heel vaak Gotisch gekleed en geschminkt, dus de verschillen zouden snel opgevallen zijn.

Het metalfeestje was goed geregeld want na een kwartiertje pauze stond het Zweedse Arch Enemy alweer het beste van zich te geven. Alissa White-Gluz en haar metalNightwish - 26vrienden zijn nog steeds bezig aan hun 'War Eternal' tour van het gelijknamige album dat ze uitbrachten in juni 2014. Ze speelden dus heel wat nummers van dat album zoals 'You Will Know My Name', maar even goed Arch Enemy klassiekers zoals 'Ravenous'. Al van bij het begin zagen we haar blauwe haren de lucht ingaan. Headbangen en grunten kan de dame als geen ander. Hier ging het er weer lekker stevig en hevig aan toe op nummers als 'No Gods, No Masters' en 'Nemesis'. Volgend jaar viert Arch Enemy hun 20ste verjaardag benieuwd hoe ze dat zullen doen.

Het Finse Nightwish, ook opgericht in 1996, was de headliner van deze metalavond. Zij zijn momenteel hun 'Endless Forms Most Beautifull' tour in Europe aan't afwerken, enkel zaterdag nog in Londen, vanaf januari starten ze hun tour in Australië en Azië. Maar donderdag was het de beurt aan Antwerpen. En daar zetten ze direct de boel in vuur en vlam. Letterlijk want 'Shudder Before the Beautiful' startte al met knallend vuurwerk. Nightwish had misschien wel de meest indrukwekkende indoor vuurshow bij die we tot nu toe zagen van de symfonische metalbands die we tot nu toe zagen (cfr. Epica, Within Temptation). Het publiek genoot er heel erg van en liet zing horen als de Nederlandse zangeres Floor Janssen 'Ever Dream' van het album 'Century child' inzette.

Nightwish - 9Nightwish had ook een grote video wall bij waar ze o.a. bij 'Storytime' en 'Weak Fantasy' beelden op toonden. Waar Alissa sterk is in haar lage gruntstem, daar is Floor dan weer geweldig in haar hoge noten. Troy Donockley deed op 'My Walden' mee op de Uillieann pipes en op fluit, wat het nummer een zeer Scandinavische klank geeft. Floor kreeg op versterking op zang van Marco Hietala tijdens 'While Your Lips Are Still Red’ waar hij de leadzang voor zijn rekening nam. Een zeer mooi rustiger nummer waarbij we een sneeuwlandschap op de achtergrond zagen en we het eerste echter wintergevoel van dit jaar over ons voelde gaan, een kippenvel moment.

Nieuwe nummers als 'Elan' en 'Aspenglow' kregen heel veel reactie van het publiek, maar ook de oudere nummers als 'Stargazers' blijven het geweldig doen. Het was een geweldige show met stevige muziek en een indrukwekkende licht- en vuurshow, een mooie concertafsluiter van 2015, op naar 2016!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: