Decades: World Tour 2018 is de groots opgezette wereldtournee waarmee de Finse metalband Nightwish in 2018 rondtrekt om hun 20e verjaardag te vieren. In het voorjaar zijn ze gestart in Amerika en nu in het najaar trekken ze door Europa en komen gelukkig ook langs België.

Het mag gezegd worden dat Nightwish bij de grootste female fronted metalbands horen. Sinds 2013 neemt de Nederlandse Floor Jansen de rol van frontvrouw op zich. Zij is ondertussen de 3e zangeres van de band. Maar ondanks de wissels op de positie van de zangeres wist oprichter Tuomas Holopainen de unieke sound van Nightwish steeds te behouden.

Om het publiek alvast op te warmen brengen ze een andere Finse band mee genaamd Beast in Black. Deze mannen brengen power metal en werken sinds 2015 aan hun weg naar de top. Terwijl het licht in de zaal nog aan is en 20 minuten vroeger dan aangekondigd verschijnt de band op het podium. Met hun krachtige songs en zanglijnen weten ze het publiek meteen mee te krijgen. De zanger maakt regelmatig een praatje en sommige mensen in het publiek vinden het soms een beetje te langdradig. Maar dit neemt niet weg dat ze een fantastische set spelen en een daverend applaus meer dan verdiend hebben. Volgend jaar komen ze met een nieuw album en kan je ze alvast gaan bekijken in de Biebob. Maar wat mij betreft zijn ze ook meer dan welkom op Graspop.

Nadat de zaal opgewarmd werd door Beast in Black is het tijd om het verjaardagsfeestje echt op gang te trekken met de ere gast zelf. We krijgen eerst een filmpje te zien waarin gevraagd wordt om te genieten van het concert en de ervaring zelf en niet bezig te zijn met social media en je mobiele telefoon. Dit wordt gevolgd door een aftelklok die de zaal al helemaal enthousiast krijgt zelfs zonder dat iemand van de band al op het podium verschenen is. De intro wordt gespeeld door Troy Donockley. Tegen het einde verschijnen de andere muzikanten van Nightwish op het podium en wordt er stevig ingezet met Dark Chest of Wonders uiteraard met veel gitaargeweld en vuur. Floor Jansen, letterlijk en figuurlijk een grote dame, verschijnt dan ook eindelijk op het podium.

De Lotto Arena, officieel niet uitverkocht, voelt meteen toch te klein aan door het enthousiasme van het publiek. Floor Jansen weet ons te vertellen dat deze avond een reis doorheen de geschiedenis van Nightwish zal worden en informeert even of het publiek wel klaar is om die reis met hen aan te gaan. Dat de avond goed gevuld zit met oude bekende is duidelijk te merken aan het publiek in de zaal dat enthousiast meezingt bij praktisch elk nummer.

Dat er ook gedanst mag en kan worden op hun verjaardagsfeestje bewijzen ze met het aanstekelijke I Want My Tears Back. Floor en de andere bandleden demonstreren hun danspasjes en het publiek danst en springt maar graag mee. Als je het hierdoor nog niet warm genoeg had, was er nog altijd de vele pyro om je aan te verwarmen. En bij het einde van Slaying the Dreamer worden we ook nog even wakker geschud door het luide vuurwerk. Daarnaast trakteert Nightwish ons ook op prachtige visuals die helpen om het verhaal van hun nummers nog beter te vertellen.

Eindigen doet de band met het indrukwekkende The Greatest Show on Earth, het langste Nightwish nummer, waarbij het echt duidelijk is hoe de visuals het verhaal van de song versterken en hoe het publiek meegenomen wordt op een reis over het leven en de evolutie. Een fantastisch en vurig einde van een fantastische avond. Voor wie er niet bij kon zijn in de Lotto Arena is het nog niet te laat. De tournee gaat nog even verder en later deze maand kan je ze nog in Nederland gaan bewonderen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Nightwish
Datum: 
08/11/2018
Locatie: 
Lotto Arena
Meer over