Peter Minnebo

De première van Night of the Proms 2022 zette in met de Hongaarse dans n°5-Dvorak, onder leiding van de swingende dirigente Alexandra Arrieche, “die het Amazonewoud moet kunnen redden”, aldus de onstuimige grappende presentator Bart Peeters.

YolanDa Brown (UK) nam het Proms publiek mee op reis naar Jamaica (‘Ranglin on Bond Street’) met een soulvolle saxofoon sound, waaruit nog maar eens bleek hoe dicht het instrument bij de menselijke stem ligt. YolanDa stond voor alleen maar good vibes met haar energieke enthoesiasme. Dansend en swingend leuke interacties met backing vocals en publiek.

Even was het Vlaanderen boven met Metejoor, Bart Peeters en zus Lisa Van Rossem, die met de hoogste zaalscore ging lopen, qua applaus, gejuich en een terechte staande ovatie na ‘I have Nothing’ (Whitney Houston).

Vervolgens was het een Schot(se) in de roos, Amy Mcdonald uit Glasgow die iedereen onmiddellijk mee had vanaf de eerste song ‘Mr Rock&Roll’. Amy glunderde om terug te zijn en vervolgde met een diep Glasgows accent: “Now I’m back and old”! ( na haar passage op de Proms in 2013)

Op de Proms dit jaar ook een hoog EQ, met een geïsoleerde vocale studio-opname van ‘My Way’ van John Miles, met een live interactie met zijn orkest en koor. De geprojecteerde sterren waren de stille getuigen dat hij mekeek. John Miles Jr. bracht met veel eerbied de Proms hymne ‘Music’ en Alexandra stond haar dirigeerstok af aan John Jr. om de laatste noot af te sluiten. De familie Miles (echtgenote en dochter) was immers ook overgekomen om hem op de gepaste manier te herdenken. Bart Peeters en de muzikanten achter de schermen pinkten een traantje weg.

Axelle Red, het Vlaamse meisje uit Hasselt, pronkte zowel muzikaal als modieus op de catwalk. ( het ontwerp van haar jurk was geïnspireerd op de jurk van Alexandra). Vele van haar dromen kwamen uit en nu ook die van de Proms. Met Bart Peeters zorgde ze voor een specialleke, ‘Parce que C’est toi’, in een Nederlands-Franse versie. Zeer oprecht en gemeend gezongen, beiden vallen elkaar in de armen met een slow op het einde van de song.

Nik Kershaw stak iedereen in de teletijdmachine richting jaren ’80. Ooit stond hij als 27 jarige op Live Aid in het Londense Wembley stadion met een weelderig new wave kapsel. Vrijdagavond bleek de resem hits de tijd doorstaan te hebben: ‘The Riddle’,’Wouldn’t it be good’, ‘I Won’t let the sun go down on me’.

Met Kool & The Gang bleven we in de jaren ‘80 met ‘Cherish’,’ Ladies Night’ en ‘Get down on it’. Het traditionele Proms feest werd afgesloten met 'Celebration’ waarbij alle sterren nog eens op het poduim verschenen om hun stukje lyric te zingen met aan de hemel één goedkeurende Miles ster.

In 2023 keert Night of the Proms terug op vrijdag 24 en zaterdag 25 november. Tickets met vroegboekkorting zijn meteen beschikbaar via sportpaleis.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Reservatie:

Meer over