De wereldvermaarde Britse violist Nigel Kennedy stelt op vrijdag 7 april in Stadsschouwburg Antwerpen ‘The New Four Seasons’, zijn nieuwe bewerking van Vivaldi’s ‘Vier Jaargetijden’, voor. Kennedy, door velen bestempeld als de rockster van de klassieke muziek, bracht eind 2015 – ruim een kwarteeuw na zijn eerste baanbrekende bewerking – een 21ste-eeuwse versie van deze ‘klassieker van alle tijden’ uit.

In 1989 brak violist Nigel Kennedy wereldwijd door met zijn baanbrekende opname van ‘De Vier Jaargetijden’ van Vivaldi. Hij wende alle technieken aan die hij kende om zijn gevoel voor deze muziek op zijn luisteraars over te brengen. Kennedy geloofde steevast dat deze muziek veel meer te bieden had dan zijn louter historische belang.

Eind oktober 2015 keerde Kennedy terug met een compleet nieuwe opname van ‘De Vier Jaargetijden’. Wie luistert naar zijn ‘The New Four Seasons’ hoort nog altijd Vivaldi’s beroemde meesterwerk, maar toch klinkt dit totaal anders dan men gewend is. Het ritme, het toonpallet en de instrumentatie zijn verschillend. Zo maakt het drumwerk van Damon Reece van Massive Attack integraal deel uit van Kennedy’s benadering. Het voegt een hypnothiserend ritmische hartslag toe aan het scherp-gearticuleerde spel van Kennedy's Orchestra of Life.

Kennedy voegde ook een selectie van gedichten toe. De woorden omschrijven de landschaps- en natuurbeelden die Vivaldi met zijn muziek wilde opwekken. Kennedy zette deze poëzie op enkele korte passages met eigen muziek, die door een vrouwenkwartet wordt gezongen. Hij schakelde ook over van het clavecimbel, het standaard toetseninstrument uit de barokperiode waarin Vivaldi leefde, naar zijn meer moderne opvolgers, de piano en het hammondorgel en maakte ook dankbaar gebruik van een aantal elektrische instrumenten.

Creativiteit betekent verandering, zegt de vermaarde violist. En het allerlaatste wat Nigel Kennedy wil is stil blijven staan.

Het concert van Nigel Kennedy komt er trouwens precies 275 jaar na het overlijden van Antonio Lucio Vivaldi. Hij overleed op 28 juli 1741. Vivaldi werd 63 jaar en componeerde tijdens zijn leven meer dan 500 concerto’s, 46 opera’s en 73 sonates. Het grootste deel van zijn werk werd pas begin vorige eeuw van onder het stof gehaald en gepubliceerd.

Ontdek ‘The New Four Seasons’ op vrijdag 7 april in Stadsschouwburg Antwerpen! Kaarten kosten 73, 83 en 88 euro en zijn te koop via www.stadsschouwburgantwerpen.be en www.sherpa.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Nigel Kennedy
Datum: 
Vrijdag 7 april 2016
Locatie: 
Stadsschouwburg Antwerpen
Meer over