Het mag al eens wat zorgelozer. De eerste single van Eléonor & Gerry De Mol is uit!

Kan je dit jaar niet op vakantie naar Brazilië, dan komt Brazilië wel naar jou.Geen van Allen Zorgen is een samba-liedje dat deze zomer voor een dansende oorwurm zal zorgen. De tekst is van de dichter J.J. Slauerhoff, de muziek is van vandaag.

Geen van Allen Zorgen is een aanstekelijk dansje over hoe je overdag preutser bent dan ’s avonds… Op de bijhorende videoclip dansen mensen in België, Brazilië, Noorwegen en Italië hun kot in, een pure coronavrije clip.

HET PROJECT

Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol doken in de teksten van J.J. Slauerhoff, de Nederlandse dichter van het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis. De dichter had fado, samba en bossa in de oren, en dat hebben zij ook.

Het resultaat is een heel nieuw liedrepertoire op teksten van (en geïnspireerd door) Slauerhoff. Hun album komt uit in het voorjaar van 2021 (de 100-jarige verjaardag van de eerste Slauerhoff-publicatie), maar met ‘Geen van Allen Zorgen’ is er nu al een zomers voorproefje. Voor hun liveoptredens krijgen ze versterking van Jan-Sebastiaan De Geyter.

Geen van Allen Zorgen (oorspronkelijk het gedicht “De Braziliaansche Kustpassagiers”) werd geschreven door J.J. Slauerhoff op een van zijn boottochten langs Brazilië. Het gaat over de hypocrisie van de elite aan boord van kustpassagiersschepen. Overdag doet die zich voor als preuts en ongenaakbaar, maar ‘s avonds laten ze hun lusten de vrije loop.

De melodie en de begeleiding (cavaquinho’s!) zijn door de passende Braziliaanse sfeer helemaal een met de tekst. Slauerhoffs ironische kijk op zijn passagiers (de man was scheepsarts) krijgt hier een dansbaar kantje.

Het doet je zo dromen over een verre vakantie - die voorlopig nog op zich laat wachten - in de Braziliaanse zon. Deze muziek werkt het best bij een caipirinha. Haal Brazilië in huis. Geniet!

De videoclip (online release op 18/06/2020) is gemaakt met beelden van mensen uit België, Brazilië, Noorwegen en Italië die tijdens de lockdown thuis dansen op het nummer.

Middenin de covid-19 pandemie laat de video een mooie internationale solidariteit zien. Muziek als helende en verbindende factor voor jong en ouder. Waag jezelf zeker ook eens aan een dansje in jouw salon en laat deze leuke clip een lach op jouw gezicht toveren!

Eléonor

Gedichten hebben Eléonor (Elly Aerden) altijd al geïnspireerd tot het maken van muziek. Voor haar eerste groep ‘Mairan’ smeedde ze poëzie om tot (meerstemmige) folksongs. Ze bezong ’20 Poemas de Amor y un Canción desesperada’ van Pablo Neruda in ‘songs of Neruda’. Met ‘Eléonor’ creëerde ze reeds een eigenzinnig mediterraans project rond Latijnse gedichten.Verder kan je Elly Aerden nog horen bij Zefiro Torna, Olla Vogala, amoRRoma, MissT,… Ze is zangdocente ‘Folk & Wereldmuziek’ aan de academies van Sint-Niklaas en Lebbeke en geeft regelmatig workshops en stages.

Gerry De Mol

Gerry De Mol maakte al poëzie- en muziekprogramma’s rond Herman De Coninck en Fernando Pessoa, en toonzette M. Vasalis, Kafka, Rilke, Goethe, Rutger Kopland en Guido Gezelle voor het Kaaitheater, de AB en het Archipel poëziefestival in Sint Niklaas. Hij was de bezieler van Oblomow, Kleine Blote Liedjes met Eva De Roovere, maakte theater met Compagnie Lodewijk/Louis, ’t Arsenaal, Younnous Diallo en is af en toe solo zichzelf.

J.J. Slauerhoff

Jan Jacob Slauerhoff (15/09/1898, Leeuwarden, Nederland).

Slauerhoff was een Nederlandse schrijver, dichter en arts die in zijn jeugd veel tijd doorbracht op Vlieland door zijn Astma. Na zijn studie begon hij te werken al scheepsarts.

Zo voer hij o.a. op Nederlands-Indië en op de Java-China-Japanlijn waar hij reizen maakte naar China, Hongkong, Macau en Japan. Hij maakte ook een aantal reizen naar Latijns-Amerika en de Holland-West-Afrika route. Hij gebruikte het isolement van die reizen om te werken aan zijn verhalen, romans en gedichten.

Hij overleed op 5 oktober 1936 in Hilversum. Slauerhoff schreef in zijn korte leven 10 gedichtenbundels, 3 romans, 3 verhalenbundels en nog heel wat journalistiek werk en vertalingen. Zijn werk werd na zijn dood alleen maar bekender. In 2002 werd Slauerhoff opgenomen in de Literaire canon van de Nederlandse Letterkunde.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: