Een spannende misdaadreeks van de makers van Hinterland – vanaf zaterdag 1 september op Canvas

Ligt Wales in Scandinavië? Het lijkt haast zo wanneer je Craithbekijkt, een serie die helemaal past in de traditie van het Scandinavische misdaadgenre.

Craith is een nieuwe Welshe reeks van de makers van Hinterland, bij ons te zien op Eén. Craithvertelt het verhaal van een politieagente die in haar geboortestreek de gewelddadige dood van een jonge vrouw onderzoekt en ontdekt dat die te maken heeft met een onopgeloste, zeven jaar oude ‘cold case’.

Craith (ook bekend als Hidden) ademt ‘Nordic noir’ uit met harde beelden van misdaden, een ietwat gedesoriënteerde speurder, donkere interieurs en lage grijze luchten over duistere wouden. Zelfs het exotische Welsh in deze tweetalige reeks klinkt een beetje Scandinavisch.

Craith werd eerder dit jaar gelanceerd in Groot-Brittannië en is op Canvas te zien vanaf zaterdag 1 september om 20.35 u., telkens twee afleveringen na elkaar.

“Welsh crime series are the new Scandi thrillers.”
The Times

Detective Inspector Cadi John (Sian Reese-Williams, eerder ook te zien in Hinterland) keert na vele Jaren terug naar haar geboorteplaats in Noord-Wales om dichter bij haar terminaal zieke vader Huw (Ian Saynor) te zijn, een voormalige politiechef. Cadi heeft een aantal jaren in het leger gezeten en werkte daarna bij de politie van Manchester. Ze is een toegewijde, gedreven politievrouw met een ietwat getormenteerde persoonlijkheid. Al snel na haar overplaatsing moet ze aan de slag: in een rivier in het Snowdonia National Park is het lijk van een jonge vrouw gevonden.

Heeft ze zelfmoord gepleegd of werd ze vermoord? Cadi onderzoekt de zaak samen met haar nieuwe partner DS Owen Vaughan (Sion Alun Davies). Het spoor leidt naar Mali Pryce, een meisje dat al sinds 2001 vermist is. Het onderzoek lijkt uit te wijzen dat ze toen ontvoerd is en heel de tijd in gevangenschap heeft doorgebracht vooraleer ze om het leven is gekomen. Cadi vraagt zich af of er een verband is met een aantal andere meisjes uit de streek die de voorbije jaren spoorloos zijn verdwenen.

Dat blijkt effectief het geval te zijn – de reeks maakt er geen geheim van wie de dader is - en al snel verandert de ‘whodunit’ in een ‘whydunnit’. Vanaf dan drijft Craith op zijn donkere sfeer, de geleidelijke onthulling van allerlei persoonlijke en professionele geheimen, en het kat-en-muis-spelletje tussen de politie en de dader.

  • “The Welsh crime drama ticks a lot of the Scandi-noir boxes, but with its bilingual edge and familiar scenery, it is weirdly wonderful in its own way.” - The Guardian
  • “Craith is a crime thriller you'll want to discover.” - www.digitalspy.com
  • “British, somber, small-town setting, stunning scenery, detective partners with issues — check. We’ve got another contender for the next ‘Broadchurch’.” - The New York Times

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over