Na tien mooie en succesvolle jaren als algemeen en artistiek directeur van Gent Festival van Vlaanderen kiest Veerle Simoens voor een nieuwe wending in haar carrière. Begin 2025 wordt ze raadgever van Vlaams Minister van Cultuur, Caroline Gennez.
Veerle Simoens: “Het is met oneindig veel dankbaarheid dat ik terugblik op tien jaren Festival. Toen ik begon, had ik nooit durven dromen van de kansen die ik er zou krijgen. Ik mag terugkijken op een verhaal vol grootse climaxen en momenten van verstilling, vaak met kippenvel en even vaak met een stevige portie rock-’n-roll. Maar bovenal was het een verhaal van mensen: de gesprekken met zoveel inspirerende kunstenaars, de vruchtbare samenwerkingen met sponsoren en partners, de warmte en muzikale vreugde vanuit het publiek, de momenten van samen strijden én victorie vieren met het team, … Ik zal elk moment blijven koesteren.”
Jan Briers, voorzitter van Gent Festival, vult aan: “Met dankbaarheid en respect kijk ik terug op tien jaar samenwerken met Veerle. Haar natuurlijke organisatietalent en artistieke creativiteit brachten Gent Festival van Vlaanderen waar het moet staan: enerzijds op een zeldzame artistieke hoogte, met een enorme liefde voor de artiest en de kunsten, anderzijds dichtbij de mensen, met een sterke sociale dimensie, zoals een festival vandaag dat hoort te doen.”
Veerle Simoens gaf de afgelopen jaren vorm aan meer dan 1.500 voorstellingen en slaagde erin om grote namen naar Gent te halen, van de beroemde Wiener Philharmoniker over Hollywoodlegende John Malkovich tot operaster Joyce DiDonato. Ze bouwde verder aan gevestigde evenementen zoals OdeGand, en was de drijvende kracht achter nieuwe events als Whispering Leaves, het intieme nazomerfestival in Gentse stadstuinen, en de Nacht van de Verbeelding, een ontmoeting tussen alle kunstvormen. De jongste telg in het rijtje is STROOM, het Festival in de Scheldevallei met een hart voor duurzaamheid. Samen met tientallen partners uit het bedrijfsleven en met Gent als veelzijdige concertzaal, verankerde Veerle daarnaast de wortels van het Festival tot diep in de stad. Met de oprichting van JongFest, de jonge ambassadeurs rond Gent Festival, zette ze de laatste jaren in op een ‘Festival voor Iedereen’. Op die manier bouwde ze Gent Festival van Vlaanderen verder uit tot het grootste klassieke muziekfestival van de Benelux.
Veerle Simoens: “Ik heb tien jaar op het podium gestaan als uitvoerend musicus, ik was tien jaar artistiek en zakelijk leidinggevende in top-organisaties. Nu is het tijd om mezelf opnieuw heruit te vinden en die andere kant te gaan verkennen: beleid maken. Ik kijk ernaar uit om vanuit mijn nieuwe functie en samen met de Minister, heel veel stakeholders en in het bijzonder het departement Cultuur, Jeugd en Media, nóg meer bij te dragen aan de culturele weelde in Vlaanderen.”
Het Bestuursorgaan van Gent Festival zal de komende weken volop inzetten op de transitie binnen de organisatie en zal de opvolging van Veerle verzekeren. Begin 2025 start zij als raadgever cultuur in het kabinet van de Vlaams Minister van Cultuur, waar zij met haar jarenlange ervaring en expertise een breed scala aan dossiers binnen de kunsten- en cultuursector zal opvolgen.