Abafazi is een groep van 8 Zuid-Afrikaanse vrouwen. Zij vertellen verhalen over hun leven door de kracht van muziek en brengen een energieke, dynamische voorstelling met bekende Afrikaanse hits en eigen composities. Dit alles in een dynamische choreografie en schitterende kleurrijke kostuums. 

Opzwepende drums, de melodische marimba, prachtige stemmen en een verscheidenheid aan dansstijlen zoals Pantsula, Township Dance en een mix van contemporaine Afrikaanse stijlen. Natuurlijk wordt er ook a capella gezongen en weten de ‘abafazi’, hun publiek daarmee in het hart te raken.

Abafazi komt uit het Zulu en betekent letterlijk vrouwen. De acht dames nemen u mee op een reis door de muziek en cultuur van Zuid-Afrika. De Afrikaanse drum, de marimba en hun stem zijn de basisinstrumenten. Van oudsher is de Afrikaanse drum een vooral door mannen bespeeld instrument, maar de kleurrijke en energieke abafazi zetten dat stereotype beeld op zijn kop.

In de voorstelling wordt een aantal bijzondere traditionele instrumenten gebruikt, zoals de icolongo (een soort fluit), de uhadi, (een snaarinstrument) en de birra (een tokkelinstrument). Garantie voor prachtige, authentieke klanken van het Afrikaanse continent.

In Zuid-Afrika zijn ze zeker geen onbekende. Ze hebben onder anderen Shakira begeleid op de Kick Off van de WK in 2012 in het bruisende Johannesburg en waren ze onderdeel van de opening van de Olympische Spelen in China.

Stilzitten is bij Abafazi geen optie! De meeslepende Afrikaanse ritmes en melodieën zult u onmogelijk kunnen negeren, en tal van dansstijlen passeren de revue. Terwijl de herkenbare Afrikaanse klanken zich langzaam opbouwen, wordt u gevraagd vanuit uw stoel mee te doen in de voorstelling, om zo de Afrikaanse ritmes zelf te ervaren. Natuurlijk staat het u vrij in dit interactieve gedeelte de rol van toeschouwer te kiezen en het heerlijk over u heen te laten komen

In Afrika groeit men op met samenzang, al dan niet a capella. Dat zal dus ook in deze energieke voorstelling niet ontbrekenNaast de traditionele nummers, hoort u ook de muziek die het gemaakt heeft tot in de internationale arena, met werk van onder anderen Miriam Makeba, Lady Black Smith Mombasa en Brenda Fasi.

De kostuums van de Abafazi zijn Afrikaanse Haute Couture en ontworpen door Judy Hershall, één van Zuid-Afrika’s toonaangevende modeontwerpers. Modern vormgegeven, maar met gebruik van traditionele kleuren, stoffen en dekoraties, zoals de prachtige kralen die zo kenmerkend zijn voor de traditionele Zuid-Afrika dracht. Ieder van de dames vertegenwoordigd op die manier een volk. Zulu, Xhosa en Soto zijn de bekendste  binnen de Rainbow Nation, maar de Abafazi willen u vooral met een aantal minder bekende volkeren kennis laten maken.

Een Afrika-belevenis om nooit te vergeten!

Abafazi is van 30 januari t/m 6 april 2014 te zien in de Nederlandse en Belgische theaters.  De Première is op 12 februari in Parktheater in Eindhoven.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over