Het leven en de carrière van Frank Vandenbroucke

Tien jaar geleden overleed Frank Vandenbroucke (1974-2009). Vandaag blikt Canvas in de zevendelige documentaire VDB. Ik ben god niet terug op zijn leven en zijn carrière. Het levensverhaal van VDB leest als een Griekse tragedie: van halfgod tot gevallen engel, van miljonair tot dakloze. Het is het verhaal van een wielrenner, maar het had even goed dat van een rockster of een filmvedette kunnen zijn.

Het leven van een simpele jongen uit Ploegsteert, die onder druk van het sterrenbestaan verzeild raakt in een wereld van verslavingen en depressies. Met unieke archiefbeelden en interviews met vader Jean-Jacques Vandenbroucke, moeder Chantal Vanruymbeke, dochter Cameron, zusSandra, oom Jean-Luc, Patrick Lefevere, Johan Museeuw, Nico Mattan, Yvan Vanmol, Mark Vanlombeek e.v.a.

En ook VDB zelf krijgt een stem: fragmenten uit zijn autobiografie Ik ben God niet– gepubliceerd in 2008, een jaar voor zijn plotse overlijden – vormen de rode draad doorheen de zeven afleveringen. Om de authenticiteit te verhogen, worden ze ingelezen door de West-Vlaamse rapper Brihang. Zo kruip je als kijker ook in het hoofd van Frank Vandenbroucke en krijg je zijn visie op de gebeurtenissen in zijn leven. Wie was VDB, en waarom is zijn leven gelopen zoals het gelopen is? We zien het in VDB. Ik ben god niet.

De interviews voor de reeks werden afgenomen door Lieven Van Gils, Wouter Heymans (ook eindredacteur) en Stéphane Thirion, sportjournalist bij Le Soir en persoonlijke vriend van de familie Vandenbroucke.

"Ik ben geleefd en heb geleefd, ben twintig keer gestorven en eenentwintig keer terug opgestaan. Het past absoluut om te zeggen dat mijn leven een film zou kunnen zijn."
Frank Vandenbroucke

“Het is een tragisch verhaal dat de koers overstijgt, een sprookje zonder happy end. Dat maakt het verhaal boeiend voor iedereen, niet alleen voor koersliefhebbers.”
Lieven Van Gils

Aflevering 1: De geboorte van een kampioen (Maandag 22 aprilà

“Frank is het grootste talent dat ik tot op heden gezien heb.” Rony Vanmarcke (juniorencoach)

Frank Vandenbroucke groeit op in Ploegsteert, in de drukke Hostellerie van zijn moeder en de wondere wielerwereld van zijn vader. Al in de jeugdreeksen blinkt hij uit, volgens kenners het grootste talent dat ons land ooit heeft gekend. De verwende jongen met het sterke karakter wordt op handen gedragen. Maar al snel leert hij dat familie en zaken niet altijd samengaan.

Met getuigenissen van: moeder Chantal, vader Jean-Jacques, oom Jean-Luc, zus Sandra, Steve De Wolf (jeugdvriend), Rony Vanmarcke (juniorencoach), Jean-Michel Clatot (secretaris supportersclub), Joël Moerman (voorzitter supportersclub), Nico Mattan, Patrick Lefevere, Johan Museeuw, Wilfried Peeters, Michel Wuyts.

Vanaf maandag 22 april om 21.20 u. op Canvas en VRT NU.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over