Vanaf zaterdag 3 maart op Canvas

Het gaat snel voor de IJslandse fictie. Tot voor kort was die internationaal totaal onbekend, maar twee jaar geleden won de misdaadreeks Trapped de Prix Europa voor Beste Fictiereeks (ook te zien op Canvas). En nu is er een nieuwe opvallende reeks uit het hoge noorden: Stella Blomkvist.

De makers zijn deels dezelfde als die van Trapped - het kan haast niet anders in een klein productiedomein als IJsland – maar de twee reeksen konden nauwelijks meer van elkaar verschillen.

Trapped was een eerder traditioneel detectiveverhaal over een rondborstige politieman in een diepgevroren en dik besneeuwd IJslands decor.

Stella Blomkvist is een gestileerd en glossy misdaadverhaal in de stedelijke omgeving van Reykjavik. Het hoofdpersonage is de gelijknamige advocate en femme fatale die er niet al te veel morele principes op na houdt, maar wel een zwak heeft voor de underdog. Zo raakt ze betrokken bij een moordzaak in de hoogste regionen van de IJslandse politiek.

De zesdelige serie werd gemaakt door producent Sagafilm en is gebaseerd op de boeken van een onbekende auteur met het pseudoniem Stella Blomkvist. Over haar/zijn identiteit hangt een waas van geheimzinnigheid. Volgens sommigen zou achter het pseudoniem niemand minder schuilgaan dan de vroegere IJslandse premier en societyfiguur Davíð Oddson.

De titelrol wordt gespeeld door Heida Reed, voormalig fotomodel en bij ons eerder te zien in het historische BBC-drama Poldark op Eén.

Vanaf zaterdag 3 maart om 20.35 u. op Canvas en vrtnu.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: