In de aanloop naar het WK voetbal blikt Canvas in de zesdelige docureeks Kampioenenjaar terug op het voetbalseizoen 2010-2011. Dat was het jaar waarin KRC Genk landskampioen werd, mede dankzij twee tieners die zich dat jaar voor het eerst toonden aan het grote publiek: Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Maar ook een aantal andere Belgische topvoetballers staken dat jaar voor het eerst de neus aan het venster. Het was met andere woorden de geboorte van de ‘gouden generatie’ die in december een ultieme gooi doet naar de wereldtitel. Vanaf vrijdag 14 oktober om 21.20 uur op Canvas en meteen integraal op VRT MAX. (hh op Eén vanaf zondag 16 oktober om 22.40 uur)

Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois zijn vandaag wereldsterren met een onwaarschijnlijk palmares, maar dat magische jaar bij Genk was het begin van hun hemelbestorming. Voor enkele van hun ploegmaats van toen was het dan weer een hoogtepunt dat ze later niet meer konden overtreffen. Het Genkse spitsenduo Vossen-Ogunjimi hield bij de Rode Duivels ene Romelu Lukaku op de bank. Anthony Vanden Borre, volgens kenners het grootste talent ooit in het Belgische voetbal, maakte dat jaar bij Genk zijn eerste comeback.

Maar ook voor een aantal andere Belgische voetballers die toen nog op onze velden rondliepen, zoals Romelu Lukaku, Axel Witsel en Steven Defour, was dat seizoen een kanteljaar in hun carrière: de start van de fameuze ‘gouden generatie’. En ook voor het Belgische voetbal in het algemeen was het een glansjaar vol nieuwe beloftes.

Kampioenenjaar brengt het verhaal van de spelers die het hebben gemaakt, maar ook van zij die het om welke reden dan ook niet gehaald hebben. Wat maakt dat de ene zich de beste voetballer of keeper ter wereld mag noemen, terwijl de andere zijn potentieel nooit heeft kunnen waarmaken? Wat is het verhaal achter de schermen van de titel van KRC Genk en van de jongens die hem tegen alle verwachtingen in wonnen, na de wellicht meest bloedstollende en turbulente titelmatch ooit?

Aflevering 1: Keeperskwestie
​vrijdag 14 oktober

Voetbalclub KRC Genk begint zonder grote verwachtingen aan het seizoen 2010-2011. De jaren voordien eindigde het telkens in de middenmoot en het team bestaat vooral uit jonge jeugdspelers die doorgegroeid zijn naar de eerste ploeg en het daar proberen waar te maken.

Trainer Frank Vercauteren wordt meteen voor een dilemma gesteld. Bij aanvang van het seizoen is eerste doelman Laszlo Köteles niet speelgerechtigd. Vercauteren moet kiezen tussen twee onervaren achttienjarigen in doel: Koen Casteels en Thibaut Courtois. Bij de jeugd had Casteels altijd een streepje voor op zijn concurrent. Thibaut Courtois is als puber een opgeschoten slungel die al eens een foutje durft te maken en nogal speels is, terwijl Casteels qua lichaamsbouw en mentaliteit al een pak verder staat.

“Er zijn toch een aantal belangrijke fases in mijn jeugd geweest, die niet voorspelden dat ik hier (bij Real Madrid nvdr) terecht zou komen.”
Thibaut Courtois

Courtois twijfelt aan zijn toekomst bij Genk, maar nadat hij blijft zitten op school besluit hij toch te blijven. Tijdens de voorbereiding wint hij het vertrouwen van coach Vercauteren. Courtois valt op door de rust die hij uitstraalt en door zijn ongelooflijke wil om te winnen. Op de eerste speeldag krijgt hij zijn kans in het doel van KRC Genk. De rest is geschiedenis.

“Sommige dingen, goed of slecht, gebeuren met een reden. En ik heb altijd gezegd: dat heeft zo moeten zijn. Dat is het lot.”
Gitte Lambrechts (mama Thibaut Courtois)

Met getuigenissen van onder meer Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Frank Vercauteren, Gitte Lambrechts (mama van Thibaut), Thierry Courtois (papa van Thibaut) en Laszlo Köteles

Aflevering 2: Duivels duo
​vrijdag 21 oktober

KRC Genk begint als een wervelwind aan het seizoen. Het blijft ongeslagen en scoort aan de lopende band. Vooral het spitsenduo valt op. Jelle Vossen en Marvin Ogunjimi zijn twee jongens uit de Genkse jeugd, over wie voor het seizoen twijfels bestonden of ze het wel zouden kunnen maken bij Genk.

Onder de vleugels van Frank Vercauteren stijgen ze boven zichzelf uit. Ze schoppen het zelfs tot Rode Duivel. In de interland tegen Kazachstan start Vossen aan de zijde van de 17-jarige Romelu Lukaku, maar die laatste vindt zijn draai niet bij de nationale ploeg. Bij de rust mag Ogunjimi hem komen vervangen. Twintig minuten later staat het 0-2 voor de Belgen: twee keer een actie van Vossen, twee keer een doelpunt van Ogunjimi.

"Individueel waren wij geen Lukaku, maar wat we samen brachten was van een ander niveau.”
Marvin Ogunjimi

Tegen Oostenrijk mogen de twee Genkies starten. Het wordt een memorabele match, die de geschiedenis zal ingaan als een van de kantelpunten in de recente geschiedenis van de Rode Duivels. Bondscoach Georges Leekens buigt tien jaar aan negativiteit om in een geweldige groepssfeer en legt dat jaar de basis (of toch voor 90%) van de 'gouden generatie' die in de jaren nadien zal volgen. Al gooiden een vriendschappelijke interland in Rusland en een krakkemikkig vliegtuig bijna roet in het eten.

“Voor hetzelfde geld is er nu, in plaats van hoop op een wereldbeker, een herdenkingsdienst om de zoveel jaar.”
Peter Vandenbempt, voetbalanalist Sporza

Met getuigenissen van onder meer Marvin Ogunjimi, Jelle Vossen, Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Frank Vercauteren, Georges Leekens, Toby Alderweireld, Christian Benteke, Steven Defour en Peter Vandenbempt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over