De Vlaamse Film Producenten Bond (‘VFPB’) en de website UniversCine.be i.s.m. het Vlaams Audiovisueel Fonds en Flanders Doc hebben vandaag een uniek online platform gelanceerd voor de Vlaamse film. Voor het eerst kunnen Vlaamse oude en nieuwe films, langspeelfilms, documentaires en kortfilms via streaming of download - tegen betaling - bekeken worden.

Via de ‘Kijk Online’-pagina op de website Vlaamsefilm.be staat een heel grote collectie Vlaamse films, van 1945 tot nu, vanaf nu online ter beschikking van de filmliefhebber. De VFPB en UniversCine stelden het gloednieuwe filminitiatief vandaag voor op de Dag van het Filmberoep van het Filmfestival Oostende.

Online platformen voor filmverhuur of video-on-demand (‘VOD’) zitten in de lift in België. Ons land plaatst zich zelfs in de Europese top 5 wat het aantal VOD-diensten betreft. Met dit nieuwe initiatief zijn Vlaamse films nu ook altijd en overal online beschikbaar voor iedereen, van bioscoophits als ‘De Zaak Alzheimer’, ‘Koko Flanel’ of ‘Rundskop’ en auteurscinema als ‘Kid’, ‘Lost Persons Area’ of ‘Het Vijfde Seizoen’ tot gelauwerde kortfilms en straffe docu’s als ‘Grande Hotel’, ‘Junior’ of ‘Rain’. Met enkele muisklikken heeft het publiek toegang tot Vlaamse klassiekers, auteursfilms, blockbusters, documentaires, animatie- en kortfilms...

Hoe gaat het in zijn werk? De ‘Kijk online’-button op “Vlaamsefilm.be” - de website die alle info over het Vlaamse filmaanbod verzamelt - linkt door naar de website van UniversCine, alwaar de filmliefhebber kan kiezen tussen streaming, download of een abonnementsformule. De prijzen variëren volgens de duur van een film. Voor een oudere langspeelfilm betaalt u €2,99, voor een recente €3,49. Een kortfilm kost €0,99. De abonnementen gaan van €13,99 voor 5 films tot € 47,99 voor 20 films. Via een recente Facebook app van UniversCine kan de filmfan ook een Vlaamse film aanbevelen of zelfs schenken aan vrienden.

Dit initiatief is een opvallende Belgische samenwerking tussen de partners UniversCine, de VFPB, VAF/Filmfonds en Flanders Doc.

Bart Van Langendonck, producent:
“De Vlaamse fictie en documentaireproducenten vonden het belangrijk dat er één platform zou bestaan waarop de Vlaamse filmfan in één muisklik zijn favoriete Vlaamse films - recent of klassiek, fictie of documentaire - zou kunnen terugvinden. Deze unieke samenwerking tussen Vlaamsefilm.be en Universcine.be maakt een einde aan het – vaak vruchteloze – zoek- en klikwerk uit het verleden.”

UniversCine is ontstaan in 2008 op initiatief van 36 onafhankelijke Belgische producenten en distributeurs. UniversCine beheert zowel de werking van een eigen verhuursite als de distributie van films naar andere VOD providers als Belgacom, Telenet, iTunes, Voo, ... UniversCine maakt ook deel uit van EuroVoD, het Europese netwerk van 15 VOD platforms die samen over een catalogus van meer dan 7000 films beschikken en met 650 Europese producenten en distributeurs werken. Naast Vlaamse films vindt men op universcine.be ook Belgische en internationale films, van grote boxoffice successen tot auteursfilms.

De VFPB is de belangenvereniging van de Vlaamse Film Producenten. Flanders Doc is het platform voor de documentairesector in Vlaanderen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over