Geen muzikale stroming die het momenteel beter doet dan de Nederlandstalige rap en hiphop. Massaal worden de video’s op YouTube bekeken, geliked en geshared op de social media. De muziek wordt ook massaal gestreamd, waardoor de artiesten immens populair zijn bij tieners, twintigers, maar ook dertigers en veertigers. Inspelend op die populariteit, vindt op 19 mei in de Antwerpse Lotto Arena, de eerste editie plaats van het indoorfestival Rap NL. “Wij strikten Kraantje Pappie, ‘Kind van de Duivel’ Jebroer en de Antwerpse rapper Soufiane Eddyani, die met ‘ZINA’ momenteel een dikke hit scoort. Het zijn nog maar de eerste drie namen van een line-up die de komende weken wordt uitgebreid” klinkt het bij organisatoren Benelive Entertainment en PSE Belgium. Tickets voor het Rap NL-festival kunnen vanaf maandag 30 oktober om 09.00 uur besteld worden via www.teleticketservice.com of telefonisch op 070/345.345 (Max. €0,30/Min).

Voor de Nederlandstalige rap- en hiphop scène zijn het hoogdagen, want het genre zit met miljoenen YouTube-views en streams helemaal in de lift. “Kids, jonge tieners maar ook twintigers, dertigers en jeugdige veertigers hebben het genre in hun hart gesloten. Sterke teksten, gevoelige onderwerpen, straffe muzikale producties en artiesten die niet alleen schitteren in de studio’s, maar die het ook als entertainer waarmaken op het podium, kunnen deels de verklaring zijn voor het succes. Een succes dat aanhoudt, zeker als je kijkt naar de charts of luistert naar de radio, waar zo goed als alle zenders inmiddels een plek hebben gevonden voor deze muziek op hun playlists. Rap NL werkt net als het muziekgenre verbroederend. We hebben de grote namen uit Nederland kunnen overtuigen om het podium te delen met artiesten van bij ons, binnen de unieke omgeving van de Antwerpse Lotto Arena. Op 19 mei schrijven we muziekgeschiedenis op het eerste, grote indoor Rap NL-festival van de Lage Landen”, zeggen organisatoren Benelive Entertainment en PSE enthousiast.

Kraantje Pappie

Van de partij op de eerste editie van Rap NL, is rapper Alex van der Zouwen, die bekend is bij het grote publiek als Kraantje Pappie. De populaire hiphopartiest bracht tot nu toe zes albums uit en enkele mini-EP’s en singles. In 2012 en 2014 bracht Kraantje de eerste twee delen uit van z’n drieluik ‘Crane’. Vorig jaar kwam het derde en laatste stuk en dat werd bijna onmiddellijk bekroond met goud, net als zijn singles ‘Waar is kraan?’, ‘Feesttent’, ‘Handen omhoog’ en ‘De manier’. De grootste hit scoorde Kraantje Pappie dit jaar toen hij de uptempo-single ‘Pompen’ uitbracht. Bij de release werd de track onmiddellijk opgepikt door StuBru, MNM, 3FM, Qmusic en alle andere grote radiostations in de Lage Landen. De single had letterlijk geen grens, geen grens en werd door de speakers opgepompt tot een dikke hit.

Jebroer

Het duurde tot 2012 voor Jebroer doorbrak bij het grote publiek. Samen met Yellow Claw en Ronny Flex, scoorde hij met ‘Nooit meer slapen’ een monsterhit. Ook ‘Omlaag’ werd een groot succes en bereikte de nummer 1-positie in de iTunes-hiphopcharts. Zijn op één na grootste hit scoorde Jebroer in 2015 toen hij ‘Banaan’ uitbracht. In een recordtempo was de video goed voor meer dan 6 miljoen YouTube-views en werd de single in België bekroond met goud. Het Jebroer-succes bleef aanhouden, zeker toen hij op 11 november z’n derde album ‘#11ELF’ uitbracht. Op die cd staat namelijk de felbesproken single ‘Kind van de Duivel’, een liedje dat dit voorjaar ontplofte in België en Nederland. De video heeft de kaap van 17 miljoen YouTube-views overschreden en Jebroer kreeg ook voor deze track een gouden plaat. “Ik heb een sterke band met België. Ik kom graag jullie kant op, want ik voel dat de mensen tijd maken om naar mijn muziek te luisteren, maar ook om stevig mee te feesten en uit de bol te gaan als ik op het podium sta. Ik vind het een eer dat ze mij gevraagd hebben voor Rap NL en dat ik ook eens mijn ding mag doen in de Lotto Arena. Een indoor rapfestival is een goed idee. Ik weet zeker dat er heel wat mensen op zitten te wachten, dus kom maar af!

Soufiane Eddyani

Naast Kraantje Pappie en Jebroer, staat ook de Antwerpse rapper Soufiane Eddyani op 19 mei in de Antwerpse Lotto Arena. Eddyani speelt een thuismatch. Nadat hij in 2016 z’n secundaire school afmaakte via de middenjury, koos hij resoluut voor een carrière als rapper. Hij wilde muziek brengen met een boodschap. “Noem het gerust doordachte rap, want ik maak songs die verder gaan dan de straatrap. Bij mij gaat het niet alleen om drank, drugs en dure auto’s. Neen, ik wil jongeren wakker schudden, zodat ze niet rond gaan hangen op straat en hun leven verpesten. Ja, ik hing vroeger ook op straat en ondanks de waarschuwingen van mijn ouders, heb ik best wel stommiteiten uitgehaald. Als ik de klok kon terugdraaien, zou ik het anders doen, maar so be it. We leven nu, in een tijd waarin ik mensen wil helpen met mijn muziek.

In juni vorig jaar debuteerde Soufiane met ‘Terug in de tijd’, dat hij lanceerde op YouTube en Spotify. Op drie maanden tijd haalde hij 460.000 YouTube-views, die ondertussen gegroeid zijn naar 7 miljoen. De opvolger ‘God vergeef me’ haalde in zes dagen tijd 370.000 views. Ondertussen staat de teller op 13 miljoen views, behaalde de song de tipparade van de Ultratop en drong hij door tot de 55ste plaats in de Nederlandse Single Top 100.

Midden september debuteerde Soufiane Eddyani op het Nederlandse hiphop-platform 101Barz van BNN. De sessie werd inmiddels een paar miljoen keer bekeken.Na de single ‘Een dief als broer’, goed voor 13 miljoen views, heeft Soufiane Eddyani momenteel een dikke hit te pakken met ‘ZINA’, een song die terug te vinden is op de playlisten van StuBru, MNM, Qmusic.

Tickets voor de eerste editie van het indoorfestival Rap NL, op 19 mei in de Antwerpse Lotto Arena, met Kraantje Pappie, Jebroer en Soufiane Eddyani, zijn vanaf maandag 30 oktober om 09.00 uur te koop via www.teleticketservice.com of op 070/345.345 (Max. €0,30/Min). Binnenkort worden er nog namen bekendgemaakt door de organisatie, maar wie zeker wil zijn van z’n plek in de zaal, bestelt best tijdig z’n tickets.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: