Happy release day, The Golden Glows! 'The Songbook of Harry Smith' is een sleutelalbum in de ontwikkeling van The Golden Glows. Deze voldragen langspeler bewijst dat de band nu helemaal volwassen is, met een forse moderne sound en verbluffend muzikaal vakmanschap.

The Golden Glows is een akoestisch trio dat straalt als een ondergaande zon. Hun warme driestemmigheid blaast nieuw leven in lang vervlogen melodieën. Met één gitaar en drie stemmen creëert de groep al meer dan een decennium verrassende popavonturen. Na een concertresidentie in Ancienne Belgique en het ambassadeurschap van het prestigeproject rond ‘The Anthology of American Folk Music’, brengen The Golden Glows de bijbel van de Amerikaanse folk nu naar de 21e eeuw.

"Het album vormt een scharnierpunt in de geschiedenis van de groep. Een tijdje geleden besloten we vaarwel te zeggen tegen oude Americana en ons 100% te concentreren op eigen materiaal. 'The Songbook of Harry Smith' is dus de perfecte overgangsplaat. We duiken voor de allerlaatste keer in het beste wat Amerikaanse pop uit de jaren ’20 en ’30 te bieden heeft en we lichten een klein tipje van de sluier van waar de Glows in de volgende jaren muzikaal naartoe zullen gaan", aldus Bram Van Moorhem (frontman The Golden Glows).

In 2019 lanceerde Ancienne Belgique het ambitieuze plan om de komende jaren het meesterverzamelwerkThe Anthology Of American Folk Music’ (Folkways Records, 1952) opnieuw in de kijker te zetten. The Anthology werd samengesteld door de Amerikaanse excentriekeling, kunstenaar en 78rpm collectioneur Harry Smith en wordt met zijn 84 songs beschouwd als de bijbel van de Amerikaanse folk.

Jaarlijks nodigt AB nu minstens één artiest uit die geïnspireerd wordt door dit meesterlijke verzamelwerk. Het avondvullend programma is een diepe duik in 'The Anthology' met persoonlijke interpretaties van songs uit Harry Smiths epos. The Golden Glows kregen de eer om als eerste aan te treden. Bovendien fungeerden ze ook als ambassadeurs van dit prestigeproject: ze speelden acht AB-concerten in evenveel maanden – een unicum in de Belgische pop!

Na de triomf van het tribute concert, doken de Glows in het voorjaar van 2019 de studio in om 'The Songbook of Harry Smith' op te nemen als studio album. Opnieuw bijgestaan door Frederik Meulyzer op drums en Bram Weijters op keys, namen de Glows dertien tracksop in een recordtempo.

De Gothische glorie van de originele murder ballads en blues songs werd behouden, maar de muziek kreeg een grondige update. Het resultaat is een diepdonkere plaat die, net zoals de originele Anthology, universele en tijdloze thema’s aansnijdt. De muziek is intens en massief, met hier en daar een lichtpuntje vocale schoonheid.

The Songbook of Harry Smith’ werd oldschool opgenomen: de band speelde slechts drie dagen live in de studio, waardoor er – net zoals in de originele 78rpm platen – een zekere urgentie in het materiaal is geslopen. Studioveteraan Staf Verbeeck zat achter de knoppen van de Jet Studio’s en verzorgde ook de mix. Brad Blackwood (Memphis, US) tekende voor de mastering.

Het resultaat is een uitstekend album dat een diepe impact maakt op de luisteraar. Het album krijgt een release op het eigen Glans & Luister label van de band.

UPCOMING SHOWS

  • 02.10.2019 - Rock Lobster Session (press release)
  • 10.10.2019 - CC Lier
  • 07.11.2019 - De Zwerver (Leffinge)
  • 15.11.2019 - CC Mechelen
  • 23.11.2019 - CC Het Getouw (Mol)
  • 29.11.2019 - Muziekcentrum Dranouter
  • 30.11.2019 - CC Ter Vesten (Beveren)
  • 12.12.2019 - CC Hasselt
  • 13.12.2019 - CC De Kern (Wilrijk)
  • 18.12.2019 - CC Het Bolwerk (Vilvoorde)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over