De Move tegen Pesten is terug! Twee jaar geleden riepen Brahim en Charlotte heel Vlaanderen op om massaal een vuist te maken tegen pesten, door te dansen. Maar liefst 272.281 kinderen in honderden scholen deden mee: een krachtig signaal. Dit jaar zijn zangeres Slongs Dievanongs en Ketnet-wrapper Niels Destadsbader de boegbeelden van de campagne: zij zingen en dansen de Move tegen Pesten 2014 en roepen alle kinderen in Vlaanderen op om mee te doen. De actie werd vandaag gelanceerd in Ketnet King Size en bereikt haar hoogtepunt op donderdag 27 februari. Want dan willen Ketnet, Niels en Slongs tegelijkertijd met zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten in heel Vlaanderen de move doen. Dat moment is ook te volgen via een live- uitzending op Ketnet. Ook de wrap en Karrewiet besteden de volgende weken extra veel aandacht aan het thema, en dan vooral tijdens de Week tegen Pesten, die van vrijdag 21 tot vrijdag 28 februari wordt georganiseerd door het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten.

In Vlaamse scholen wordt gemiddeld één kind op vijf gepest. Bijna één kind op twintig heeft er dagelijks mee te maken. Pesten op school blijft een hardnekkig probleem. We spreken over pesten als één of meerdere kinderen een ander kind meer dan eens en gedurende een langere periode, geestelijk of lichamelijk geweld aandoet, met de bedoeling de andere te kwetsen. Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten voert het hele jaar door actie, maar nog meer dan anders tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten. Ketnet doet daar volop aan mee.

Netmanager Wouter Quartier: “Ketnet houdt de vinger aan de pols van wat leeft bij jongeren en draagt samenhorigheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Elk kind is uniek en heeft recht op een respectvolle omgeving waarin het zich volop kan ontplooien. Helaas zijn er ook nu nog te veel kinderen die geregeld worden gepest. Dat is nefast voor hun persoonlijkheid en hun ontwikkeling. Daarom dragen wij heel het jaar door de boodschap uit dat pesten niet kan.

Maar tijdens de Week tegen Pesten steken we een tandje bij, samen met het Netwerk Kies kleur tegen Pesten en het scholierentijdschrift Yeti. De Move tegen Pesten is een sterk mobiliserend en verbindend signaal tegen pesten. Daarnaast besteden we in onze programma’s en online extra aandacht aan de problematiek van het pesten, met informatie, bewustmaking en duiding op maat van de kinderen. Zo maken we duidelijk dat pesten fout is en dat slachtoffers niet alleen staan in hun strijd tegen pestgedrag.“

De boegbeelden

Niels & Slongs weten maar al te goed waarom ze hun schouders zetten onder de Move tegen Pesten.

Slongs: “De Move tegen Pesten is een leuke en creatieve manier om een moeilijk bespreekbaar onderwerp de aandacht te geven die het verdient. Pestgedrag kan heel zware gevolgen hebben en slachtoffers durven vaak geen hulp zoeken uit angst voor de pestkoppen. Nu we allemaal op het world wide web zitten, heeft pesten zich ook verplaatst naar de sociale media en is er meer dan ooit behoefte aan een stevige bewustzijnscampagne. Ik heb dus geen moment getwijfeld om mee aan boord te springen en ben klaar om met alle Ketnetters het pesten de wereld uit te jagen! Alle kinderen blij!”

Niels: “Pesten is van alle tijden. Maar het is en blijft fout. Ik heb er dan ook nooit aan toegegeven en zál er ook nooit aan toegeven. Omdat het zwak is. Makkelijk en laf. En toch gebeurt het nog veel te veel. Dringend tijd om de Ketnetters te tonen dat dit écht niet cool is. En hoe kan je dat beter doen dan met de Move tegen Pesten?”

Move tegen Pesten

Niels en Slongs hebben de nieuwe Move tegen Pesten vandaag op gang geschoten in Ketnet King Size. Move tegen Pesten is een aanstekelijk liedje met een duidelijke boodschap en een bijhorend dansje. Het liedje zit in een nieuw jasje, het dansje kunnen de kinderen snel aanleren.

Vanaf 19 januari is de videoclip dagelijks te zien op Ketnet en kunnen de kinderen het dansje oefenen. Op www.ketnet.be vinden ze daarvoor een filmpje waarin de pasjes stap voor stap uitgelegd worden. Ze kunnen er de song downloaden, vinden er de tekst en kunnen meezingen in de Ketnet-karaoke. Wie meedoet met de Move tegen Pesten kan dat laten weten en zich op de interactieve Move tegen Pesten-landkaart zetten. Zo zien we hoe Vlaanderen ‘movet’ tegen pesten. Je krijgt als Ketnetter ook een coole badge op het prikbord van je Ketprofiel.

Ook scholen kunnen zich registreren en de interactieve kaart zetten. Als school kan je vanaf 5 februari ook foto’s en filmpjes uploaden van de voorbereidingen van de ‘move tegen pesten’ of van andere anti-pest- initiatieven. Met wat geluk toont Ketnet die beelden in de live-uitzending!

Op donderdag 27 februari bereikt de actie haar apotheose. Precies om 13.30 u. willen Niels en Slongs met zo veel mogelijk leerlingen en leerkrachten in heel Vlaanderen samen de Move tegen Pesten doen. Het evenement wordt live uitgezonden op Ketnet.

Daarnaast besteden de wrap, Karrewiet, Karrewiet Plus en Ketnet.be in de aanloop naar en tijdens de Week tegen Pesten extra aandacht aan het probleem.

De Vlaamse Week tegen Pesten

De Vlaamse Week tegen Pesten is een jaarlijks weerkerend initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, in samenwerking met Ketnet en het scholierentijdschrift Yeti. De Vlaamse Week tegen Pesten wordt telkens georganiseerd in de week voorafgaand aan de krokusvakantie, dit jaar van 21 tot 28 februari. Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen, ... zetten allemaal hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen. Die week gaat extra aandacht naar al deze waardevolle initiatieven. Via de organisatie van de Vlaamse Week tegen Pesten biedt het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten alle betrokkenen een platform om hun initiatieven aan de buitenwereld te tonen. Het startschot voor de Vlaamse Week tegen Pesten wordt gegeven met de uitreiking van de Pesten dat kan niet!-prijs op vrijdag 21 februari.

  • De Move tegen Pesten en de Week tegen Pesten: in de wrap, Karrewiet en Karrewiet Plus in de aanloop en tijdens de Week tegen Pesten (21-28.2)
  • Move tegen Pesten: donderdag 27 februari om 13.30 u. in heel Vlaanderen

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: