Deze week brengt Nicolas Godin (ja, die van AIR) met Contrepoint zijn eerste solo-cd uit. Hij stelt de plaat op 10 november voor tijdens een exclusief concert in het Brusselse Vaudeville Theater. De moderne schoolvoorbeelden van contrapunt zullen volledig tot hun recht komen in het piepkleine theater in de Koninginnegalerij.

Tijdens de laatste tour van Air (in 2010) voelde Godin zich meer en meer als een “reizende aap in het concertcircus, ” zoals wijlen Glenn Gould omschreef. Elke dag bestond uit dezelfde routine en muziek vulde slechts een klein deeltje van zijn dagelijks leven. Een bevriend muzikant liet Nicolas twee documentaires over Glenn Gould (‘Hereafter’ en ‘The Alchemist’) zien, een Canadese pianist die als geen ander het muzikaal universum van Johann Sebastian Bach op eigenzinnige wijze tot leven wekte.

“Ik zag de grootste pianist aller tijden (Gould) de mooiste muziek ooit (Bach) vertolken. De manier waarop Gould de muziek van Bach interpreteerde, druiste tegen alle regels in. Hij creëerde een nieuwe kunstvorm. Ik was zo geïntrigeerd door dit mysterieus en ontoegankelijk universum dat ik het bij mijn thuiskomst in Parijs direct wou verkennen.”

Het resultaat is “Contrepoint” (Frans woord voor contrapunt, een techniek in de muziek die Bach vaak gebruikte) een verzameling van 8 nummers die naast het unieke Godin/AIR geluid ook allemaal enkele maten Bach-muziek bevatten.

“Ik wil dat de mensen naar Contrepoint luisteren zonder dat ze merken dat er stukjes Bach in verweven zitten, want het is een eerbetoon aan alle componisten die mij beïnvloed hebben. Een plaat maken over Bach leidt ons naar alle componisten die naar Bach geluisterd hebben.”

Na de video’s voor “Orca” en “Widerstehe Doch Der Sunde” (met surfende zombies), laat Nicolas nu vrijdag “Contrepoint” op de wereld los. De voorverkoop voor deze intieme cd-voorstelling start op vrijdag 18 september om 11 uur. Wie het concert wil bijwonen, kan beter niet aarzelen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Nicolas Godin
Datum: 
a
Locatie: 
Vaudeville Theater, Brussel
Meer over