Nicaragua is een vierdelige reisdocumentaire waarin cineast Luc Vrydaghs (bekend van Gas Station en Madagascar) door het gelijknamige Centraal-Amerikaanse land trekt. Het is een originele roadmovie over een avontuurlijke trip waarin de maker zich laat leiden door ontmoetingen en gebeurtenissen die hij vastlegt met zijn camera, maar ook via tekeningen in zijn dagboek en animaties. Het resultaat is een wonderlijke collage van impressies, momenten en gesprekken, nu eens grappig, dan weer ontwapenend en ont- roerend, maar altijd verrassend en beklijvend. Vanaf zondag 8 september om 20.15 u.

Nicaragua is bij ons vooral bekend door zijn revoluties en verzet, en zijn grimmige verleden van dictatuur en oorlog. Sandino en zijn revolutionairen zijn nooit ver weg in deze reeks: hun geesten dwalen door elke aflevering en vormen de rode draad doorheen het hele reis- verhaal.

Maar naast de politieke weemoed is Nicaragua ook het land van meren en vulkanen, van mooie stranden en bizarre beesten, van koloniale steden vol met schilders en schrijvers. Luc Vrydaghs doorkruist dit land van contrasten en gaat op zoek naar zijn ziel.

Hij ontmoet strijders en slachtoffers van de revolutie en belandt bij cowboys en goudzoe- kers in de bergen. Hij slaapt in een vulkaan, logeert bij Mayanga indianen en proeft slan- genvlees. Hij komt op kleine paradijselijke eilandjes terecht, vangt krabben in de mangro- ven en ziet een reuzenschildpad eitjes legt.

Hij gaat op bezoek bij een Duitser in een zelfgebouwde Nicaraguaanse versie van Tirol en belandt op een feest vol maskers en Heiligen. Hij danst met Mariachi's en zingt voluit Spaanse liederen in een karaokebar...

Nicaragua biedt ons een verrassende kijk op een land dat nog niet zo lang geleden verre- zen is en nog steeds zijn wonden likt. Verhalen van ontgoocheling en hoop gaan hand in hand met persoonlijke reflecties en getekende impressies. We kijken door de ogen van de maker en bladeren in zijn dagboek. Die eigenzinnige focus en visuele aanpak maakt van Nicaragua een volstrekt uniek reisprogramma.

Aflevering 1 – zondag 8 september
De reis begint in de hoofdstad Managua en gaat verder naar het zuiden, naar Granada.
We ontmoeten oud-strijders van de revolutie, sla- pen in een vulkaan, leren Spaans in een kleuter- school en meren aan op een paradijslijk eilandje. Een verrassende kennismaking met een fascine- rend land.

Aflevering 2 – zondag 12 september
De tweede etappe van de reis begint in het noor- den van Nicaragua. In Léon ontmoeten we een protestschilder van de revolutie en beklimmen we een actieve vulkaan. We springen in de Pacific en vangen een reuzen- krab, zingen karaoke en komen terecht bij een in- trigerende verzamelaar van curiosa.

Aflevering 3 – zondag 19 september
De reis gaat verder van aan de grens met Honduras in het noorden naar het zuidelijkste punt aan de Westkust. We logeren in de groene, mistige bergen van Mira Flor en belanden in een bloederig hanengevecht. We drinken koffie bij een Duitse koloniaal, zijn getuige van een be- vallende reuzenschildpad en ontmoeten een oorlogsin- valide van de contrarevolutie op het mythische eiland Ometepe.

Aflevering 4 – zondag 26 september
Deze laatste aflevering speelt zich af in het noordoosten van Nicaragua. We ontdekken hoe slang smaakt als ont- bijt en verblijven samen met Luc Vrydaghs bij cowboys, indianen en goudzoekers in het kleurrijke Bonanza, waar de plaatselijke pastoor en de vrouwelijke sheriff de boel runnen. We dansen op de tonen van de marimba op een groot feest vol met heiligen en nemen afscheid van een boeiend land boordevol contrasten.

Nicaragua: vanaf zondag 8 september om 20.15 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: