Elke aflevering van 4 X 7 bestaat uit 4 korte documentaires van telkens 7 minuten. De documentaires hebben één ding gemeen: het zijn telkens dwingende verhalen die de maker om een of andere reden moét vertellen. 4 X 7 is bovendien de opstap naar een online documentair platform op canvas.be. De makers zijn grote namen, maar ook mensen die vooral in het professionele circuit bekend zijn, én jong talent. In de tweede aflevering zijn dat Hannes Coudenys, Nic Balthazar, Jérôme de Gerlache en Mark Borgions.

Hannes Coudenys maakte een documentaire over de adoptie van zijn zoontje Rae Morris. Nic Balthazar geeft asielzoekers een gezicht en een stem. Jérôme de Gerlache portretteert de Brusselse muziekproducer en DJ John De Buck, alias DJ Apashe. En Mark Borgions maakt een animatiefilm over het werk van tekenaars en illustratoren.

Hannes Coudenys : Rae Morris

Hannes Coudenys maakte een documentaire over de adoptie van zijn zoontje Rae Morris: "Toen ze mij vroegen of ik een documentaire wilde maken over iets wat me nauw aan het hart lag, was de keuze snel gemaakt. We waren net thuisgekomen met onze zoon Rae Morris uit Guinee. En daar had ik heel veel beelden van. Perfect voor een documentaire dus. Een documentaire over de lange weg die we hebben afgelegd om hem in onze armen te kunnen sluiten. De documentaire bevat beelden die ontzettend persoonlijk zijn en we hebben echt getwijfeld of we onszelf wel zo bloot wilden geven. We hebben beslist om het te doen omdat we vinden dat er meer openheid mag zijn rond IVF en adoptie en omdat we zelf altijd heel blij waren toen we zo’n verhalen hoorden en we hopen dat andere mensen hierdoor misschien ook de prachtige stap naar adoptie gaan zetten. Want het is echt prachtig. Iedereen zegt ons altijd: amai Rae Morris heeft geluk dat hij bij jullie is terechtgekomen. Maar eigenlijk is het omgekeerd. Wij hebben ontzettend veel geluk dat Rae Morris bij ons is. De docu is het begin van een reeks video’s die ik wekelijks maak voor m’n youtubekanaal. Dus als je het vervolg wil weten: youtube.com/hannescoudenys"

Hannes Coudenys is al enkele jaren actief in de online media. Als social media expert en maker was hij actief bij The Voice van Vlaanderen, Studio Brussel en Nieuws.be. Vandaag werkt hij voor Mortierbrigade, VRT en Pukkelpop. Zijn gedrevenheid om zelf te creëren leidde tot heel wat projecten naast zijn professionele bezigheden: vlogs op Youtube en Snapchat, het social media experiment Like My Ride en - waarschijnlijk zijn bekendste project - Ugly Belgian Houses: een website vol … ‘lelijke huizen’ die ondertussen ook een spin-off heeft gekregen in de vorm van een boek.

Nic Balthazar: I was a normal person

In I was a normal person geeft Nic Balthazar een aantal asielzoekers een gezicht en een stem. Vaak wordt er gesproken over ‘de’ vluchtelingen, alsof zij een soort homogene groep zijn die het individu overstijgt. Ze worden op die manier bijna ontmenselijkt. Enkele jaren geleden begon Nic Balthazar individuele getuigenissen van vluchtelingen te verzamelen, in de hoop hen opnieuw een eigen karakter, een eigen persoonlijkheid te kunnen geven. Door een stom toeval ging al dat beeldmateriaal helaas verloren, wat meteen het einde van dat project betekende. Voor 4 X 7 gaf Nic Balthazar een aantal asielzoekers opnieuw de kans om hun verhaal te doen. Een verhaal dat je meeneemt van in hun thuisland, langs hun vluchtroute, tot in het asielcentrum en hopelijk tot bij een fijne toekomst met mogelijkheden.

Nic Balthazar begon zijn carrière als acteur, studeerde literatuur en talen aan de Universiteit in Gent, en werd op jonge leeftijd theater en filmrecensent. Hij werkte een aantal jaren voor Radio. (Radio 1, Studio Brussel) en ging daarna televisie maken, zowel voor als achter de camera. (Eén, Canvas, Arte). Zijn debuutroman ‘Niets was alles wat hij zei’ verwerkte hij eerst tot een succesvolle theaterproductie, en later tot de meermaals bekroonde film Ben X. Ook zijn tweede film Tot Altijd was een succes en won onder meer de Ensor voor beste film. Zijn derde film Everybody Happy beleefde onlangs zijn wereldpremière op het festival van Montréal en opent op 9 september het festival van Oostende.

Jerôme de Gerlache: Tracking Apashe (7 days in 7 minutes)

Tracking Apashe is een documentaire van Jérôme de Gerlache over de Brusselse muziekproducer John De Buck, alias DJ Apashe. Jérôme de Gerlache: "Ik ken John De Buck al sinds hij een kleine jongen was. Hij is de zoon van één van mijn beste vrienden. De laatste jaren volgde ik met grote bewondering zijn internationale carrière. Hij toont als 21-jarige snaak aan dat het perfect mogelijk is om je eigen droom na te jagen en een succesvolle internationale carrière uit te bouwen. In deze korte film probeer ik om de essentie van zijn passie te vatten en het plezier dat hij beleeft aan zijn prille bekendheid als Apashe."

Jérôme de Gerlache werd geboren in Brussel en studeerde film aan het INSAS, de Franstalige tegen hanger van het Rits. Hij begon zijn carrière als DOP (Director of Photography) bij een aantal kortfilms en commercials. In 2005 verhuisde hij naar Parijs en in 2009 regisseerde hij zijn eerste eigen kortfilm, The meeting. In 2010 maakte hij een korte animatiefilm over de ingewikkelde en surreële kantjes van ons land: Do you want to know more about Belgium? Het filmpje ging viraal en werd meer dan 2 miljoen keer bekeken op een paar weken tijd. Vorig jaar maakte hij de documentaire Heart of Glass (over een jonge glasblazer) en de rockumentary A French Epic Tour (over een tournee van drie Franse bands door Azië. Momenteel werkt hij aan zijn eerste langspeelfilm: Where we go (Loov).

Mark Borgions: Ik zal nooit stoppen

Ik zal nooit stoppen is een documentaire van Mark Borgions over het niet altijd even makkelijke werk van illustratoren en animatoren. Mark Borgions: "Voor een illustrator is het internet een fantastisch platform. Je maakt iets, en als je wil kan heel de wereld het direct zien. Je doet dat natuurlijk alleen met je beste werk. En zo staat het web vol fantastische dingen. Als je eens de kans hebt om met je helden te praten, merk je dat zij ook hun twijfels hebben, dat zij ook een proces door moeten. Dat proces zie je naar mijn mening te weinig. En daarom wou ik het graag eens onder woorden proberen te brengen." Of liever : in animatie.

Mark Borgions (°1967) is een onafhankelijk grafisch vormgever, illustrator en animator. Zijn werk is wereldwijd gepubliceerd, onder meer in advertising en naslagboeken. In Vlaanderen is hij vooral bekend als illustrator en co-creator van de Heerlijke Hoorspelen van het Geluidshuis. In 2016 selecteerde Luerzer’s Archive hem opnieuw als één van de ‘200 Best Illustrators Worldwide’ en was hij genomineerd voor een ‘World Illustration Award’. Zijn studio, HandMade Monsters, bevindt zich in Antwerpen, waar hij ook woont met zijn vrouw, twee tieners en een kat.

Op tv en online

Het geheel van de 4 reportages vormt het wekelijkse magazine, een tijdelijke vorm die verdampt omdat de delen daarna opgaan in een online luik. Hier zijn alle reportages met elkaar verbonden. Je kan ze opzoeken en (her)bekijken op maker, op thema en op datum. Zo speelt 4 X 7 in op de mondiale tendens van docu-platformen die op zichzelf staan of die geschreven media en lineaire tv versterken. Canvas is daarvoor de ideale biotoop.

4 X 7 is een initiatief van Canvas en De chinezen, in samenwerking met de Vlaamse Filmscholen en 48 film- en documentairemakers.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: