Op woensdag 12 februari is actrice en zangeres Nele Bauwens te gast in het cultuurcentrum van Strombeek-Bever. Ze gaat er in première met haar eerste solovoorstelling 'Ik moet beter luisteren'. Noem het gerust een tragikomedie. Bauwens vertelt over haar (vaak woelige) liefdesleven en zingt liedjes waarbij ze zichzelf op piano begeleidt. Eigen nummers vooral, maar ook hartstochtelijke versies van bestaande songs waaronder 'Als een leeuw in een kooi’ en 'L’Amour est un oiseau rebelle’.

Over de voorstelling

Een paar jaar geleden stond Nele Bauwens nog samen met Maaike Cafmeyer op het podium tijdens de muzikale comedyshow ‘Wat heeft u belet te komen?’. Het stuk bleek de ideale voedingsbodem voor ‘Ik moet beter luisteren’, een zelf bij elkaar geschreven theatershow en liedjesprogramma waarin Nele voor het eerst solo het podium bestijgt.

In 'Ik moet beter luisteren' doet Bauwens haar liefdesleven breedvoerig uit de doeken via rake teksten, grappige observaties en de nodige zelfspot. Haar relationele perikelen worden tot leven gewekt via muzikale fragmenten waarbij ze zichzelf begeleidt op Wurlitzer piano. Met nummers als ‘Theo’, ‘Mijn kintj’ en ‘Als ik naar jou kijk’ brengt ze vooral eigen muzikaal werk. Maar er passeren ook een aantal bestaande songs de revue. Verwacht onder andere een erg bezielde versie van ‘Als een leeuw in een kooi’ (Willy Sommers) en een intimistische vertolking van ‘Kringetjes’ (Anneke Soetaert). Nele droomde er ooit van om operazangeres te worden. Ook dat komt terug in de voorstelling via een fragment uit ‘L’amour est un oiseau rebelle’. Het resultaat van dit alles is een persoonlijke stijl die zoet en poëtisch, maar tegelijk aanstekelijk geestig is.

Nele liet zich voor (de titel van) de voorstelling inspireren door de levenswijsheden van haar oma's. Eén van hen had een café. Boven de toog hing een plakkaatje: 'Heer, vergeef hen, want ze weten niet wat ze doen.' Nele vroeg aan haar oma: "Is dat hetzelfde als 'Zalig de simpelen van geest want ze ze zullen God zien'?" "Neen", zei ze, "dat wil zeggen dat ge beter moet luisteren, maar dat komt nog wel Neleken ..."

Voor de regie en coaching werd een beroep gedaan op Dahlia Pessemiers, Randall Casaer en Wim Helsen. Het was trouwens deze laatste die Bauwens een spreekwoordelijke schop onder het gat gaf om een onewomanshow te schrijven. Nele behaalde met een compilatie uit de voorstelling een plek in de finaleweek van het Leids Cabaret Festival 2013.

Over Nele Bauwens

Nele Bauwens groeide op in het Pajottenland, maar woont sinds haar opleiding aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Bauwens verdiende haar eerste sporen met ‘De Alpenzusjes’, een muzikaal theaterprogramma dat ze samen met Dahlia Pessemiers (en later ook met Luc De Vos erbij) maakte. Ze speelde bij verschillende theatergezelschappen als ‘De Roovers’ en ‘Bronks’ en stond op het podium met collega-acteurs als Nico Sturm, Lucas Van den Eynde en Charlotte Vandermeersch.

Dat Bauwens een sterke zangeres is, bewees ze onder meer bij de mambo big band ‘El Tattoo Del Tigre’. Samen met Karlijn Sileghem en Tine Embrechts maakte ze deel uit van de humoristische meidengroep ‘Hormonia’ en scoorde hitjes als ‘Kevin’ en ‘Sex in de nacht’. Momenteel worden er plannen gesmeed om met Ben Segers, Neles voormalige studiegenoot, op tournee te gaan met het muziekprogramma ‘Out of the Blues’.

Nele Bauwens staat tegenwoordig achter de toog als cafémadam in de De 12de Man, een nieuw quizprogramma op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer informatie