In het vierdelige documentaire essay My America laat VRT-correspondent Michiel Vos de kijker kennismaken met ‘zijn’ Amerika, zoals hij het de afgelopen tien jaar heeft leren kennen. Tegelijk doet hij zijn persoonlijke Amerikaanse droom uit de doeken: van Nederlandse immigrant tot Amerikaanse staatsburger en schoonzoon van een van de meest invloedrijke vrouwen van Amerika: Nancy Pelosi, de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. We zien hoe hij aan het land zijn hart heeft verpand, maar niet zijn gezond verstand, zijn Hollandse nuchterheid en zijn kritische geest. Vanaf woensdag 17 juli om 20.35 u.

Michiel Vos bekijkt ‘zijn’ Amerika door de ogen van bevriende politici, al dan niet beroemde mede-immigranten, Amerikaanse familieleden en political donors die hij al jaren kent. Daarbij laveert hij, net als de gemiddelde Europeaan, tussen verwondering, bewondering en afgrijzen. Amerika is een voorbeeld maar ook een waarschuwing. Amerika maakt het beste (dingen als de iPhone) maar doet ook het slechtste (de oorlog in Irak bijvoorbeeld) en in die balans en dat contrast ligt Amerika’s kracht en appeal voor elke waarnemer.

Michiels zoektocht naar ‘zijn’ Amerika begint bij de American Dream: KISS- frontman Gene Simmons vertelt in zijn huis in Beverly Hills hoe hij het gemaakt heeft in Amerika. Simmons’ motto: “Be a chameleon – I’ll be whatever you want me to be, just pay me.” Henry Kissinger geeft Michiel in zijn kantoor aan het keurige Park Avenue in New York advies over de manier om het best te assimileren: “My advice is to blend in,” bromt hij – “America makes it so easy.” Paul Verhoeven, mede-Nederlander en regisseur van Basic Instinct raadt Michiel in Los Angeles aan “Not to be yourself,” maar jezelf te omringen met alles wat Amerikaans is. Arnold Schwarzenegger roept Michiel toe toch vooral een Amerikaanse te trouwen, zoals hij dat zelf ook deed.

Michiels oom Phil Kaufman, regisseur van The Unbearable Lightness of Being, maar ook van de oer-Amerikaanse film The Right Stuff, plaatst in zijn mystieke huis in San Francisco het verschil tussen Europa en Amerika in het licht van de American Dream en de pursuit of hapiness – wat is dat precies, en markeert het een verschil met Europa?

Ook Michiels Amerikaanse schoonfamilie geeft commentaar bij zijn zoektocht: zijn vrouw, cineaste Alexandra Pelosi, die Michiel al tien jaar met camera volgt en zijn transformatie van Europese immigrant tot all American dad heeft vastgelegd. Zijn al te Amerikaanse zoontjes, die nauwelijks weten wat ‘Holland’ eigenlijk is; American football spelende neefjes uit Texas en zijn politieke schoonmoeder, die Michiel in de afgelopen tien jaar heeft meegenomen tot in het hart van de politieke cultuur in Washington DC en daarbuiten: barbecues in de achtertuin van het Witte Huis met George W. Bush en backstage met President Obama, die Michiel de pledge of allegiance afneemt.

De American dream van Michiel is niet louter positief, maar heeft zoals Amerika zelf ook zijn donkere kanten: de Godmother van Michiels kinderen is toevallig ook Congreslid uit Silicon Valley en moet haar weg vinden in het Amerika van de schietpartij in Newtown. Tante Anna Eshoo neemt Michiel mee naar het Capitool en vervolgens naar een aan vuurwapens gewijde town hall meeting in Palo Alto, Californië. Daarna merkt het bevriende Congres-lid Mike Thompson op dat Michiel al te Europees aankijkt tegen guns. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om Michiel in te wijden in het gebruik van vuurwapens. De barokke kantjes van de Amerikaanse politiek worden verder ontleed via de schatrijke topdonoren die fortuinen schenken aan Amerikaanse politici: als insiders hebben zij een streepje voor op gewone mensen en krijgen zij een seat at the table. Wat zegt dat over Amerika?

Michiels leven speelt zich niet louter af aan de Oost- en Westkust: in de Rocky Mountains ontmoet hij de voormalige evangelical kingmaker en dominee Ted Haggard, die zijn kerk moest verlaten na een affaire met een mannelijke prostitué. Hij laat Michiel kennismaken met ‘zijn’ Amerika en zijn zoektocht naar een comeback na het schandaal: de second chance.
Verhoeven, Haggard en Schwarzenegger belichamen het idee van de second act in Amerika en daarmee de Amerikaanse belofte dat iedereen (that means you too, immigrant from old Europe!) zich hier opnieuw kan uitvinden en zijn ‘eigen’ Amerika kan creëren.
Vindt Michiel zijn Amerika? We zien het in vier afleveringen.

Aflevering 1: My America – woensdag 17 juli
Michiel Vos (° Groningen, 1970) werd in 2009 Amerikaans staatsburger tijdens een ceremonie op Ellis Island. Hij deed de 'pledge to the flag' met President Obama en transformeerde zichzelf van een advocaat uit ‘old Europe’ tot een ‘newsman’ in New York City. Maar: Amerikaan worden is nog iets anders dan Amerikaan zijn. Om zijn plek te kunnen vinden in Amerika moet de Europese immigrant zichzelf opnieuw uitvinden.

Maar hoe doe je dat? Hoe Amerikaans moet je worden en hoe Europees mag je blijven? Michiel zoekt het uit in gesprekken met andere immigranten: Henry Kissinger (oorspronkelijk uit Duitsland), Gene Simmons (frontman van KISS, oorspronkelijk uit Israël) en de Nederlandse cineast Paul Verhoeven. Zij raden hem aan vooral niet zichzelf te zijn, maar zo Amerikaans mogelijk te worden. Tijdens zijn verdere zoektocht door zijn nieuwe vaderland leggen bevriende celebrities, maar ook de Afghaanse koffieverkoper op de hoek Michiel uit wat nu eigenlijk het geheim is van Amerika en ‘what it takes to become a real American’...

Aflevering 2: My Other America – woensdag 24 juli
Net als tientallen miljoenen schoolkinderen starten de zoontjes van Michiel Vos (5 en 6 jaar) iedere schooldag in New York City met de ‘pledge of allegiance to the flag’, een eed van trouw aan de Stars and Stripes, met de rechterhand op het hart. Ondenkbaar in België of Nederland. De pledge symboliseert het trotse, patriottische, vlaggenzwaaiende Amerika. In deze tweede aflevering gaat Michiel op zoek naar het andere Amerika dat niet bestaat uit de cosmopolitische toplaag die de gemiddelde Europeaan ziet als hij of zij een week op bezoek is in New York, Washington DC of California. Het is het Amerika van de militaire academie in West Point, de bossen rondom Woodstock (van het concert in ’69), kortom: het Amerika van de vlag.

Aflevering 3: My Political America – woensdag 31 juli
“Deze foto met Barack Obama heeft mij $32,400 gekost. Het is veruit de duurste foto die ik oot heb laten maken”. Aan het woord is een politieke donor die op de foto gaat met president Obama in ruil voor zijn campagnebijdrage. In deze derde aflevering geeft Michiel Vos een kijkje achter de schermen van een fundraiser van de president in New York City. ‘Geld is de moedermelk in de Amerikaanse politiek’, heet het in het cliché en is waar: de Amerikaanse politiek draait om geld. Devfoto van donor en president symboliseert de toegang die de donor heeft tot die machtigste man op aarde, de Amerikaanse president. Michiel ziet dergelijke foto’s overal bij rijke donoren thuis: de foto is het popcultuur-symbool van de Amerikaanse politieke donorcultuur. Tieners hebben Justin Bieber aan de muur hangen, donoren Obama.

Aflevering 4: Reborn in America – woensdag 7 augustus
Amerika is het land van de second chance, van reinventing yourself, van wederopstanding – in de politiek of in de kerk – na de val of na het schandaal. In deze vierde en laatste aflevering gaat Michiel Vos op zoek naar die tweede kans. In dit land waar kerk en staat keurig gescheiden zijn maar religie en politiek voortdurend door elkaar heen lopen, neemt Michiel de kijker mee langs de zeer conservatieve kerk van de inmiddels overleden ‘evangelical Christian’ Jerry Falwell, en komt hij via de oud-gouverneur van New Jersey Jim McGreevey (‘I am a gay American’) uit bij dominee Ted Haggard. Die heeft in Colorado Springs aan de voet van de Rocky Mountains een nieuwe kerk gesticht en probeert terug te komen na een seksschandaal.

Wie is Michiel Vos?
Michiel Vos (Groningen, 1970) is commentator en correspondent in New York voor de Vlaamse en Nederlandse TV en radio. Hij studeerde rechten en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en rechten aan de Université Panthéon-Sorbonne in Parijs. Later specialiseerde hij zich in de politieke wetenschappen aan de University of Massachusetts in Amherst. Hij werkte enkele jaren op een advocatenkantoor, maar begon zich meer en meer toe te leggen op politiek en media.

In 2002 leerde hij zijn toekomstige echtgenote Alexandra Pelosi kennen tijdens een filmfestival in Amsterdam. In 2003 vestigde Michiel zich definitief in de Verenigde Staten en in 2005 trouwde het koppel. Ze hebben twee zonen.

De voorbije tien jaar maakte Michiel Vos – soms samen met zijn echtgenote – diverse documentaires (onder meer voor HBO) over de Amerikaanse politiek, immigratie, de evangelische kerk en andere thema’s. Als correspondent geeft hij vanuit zijn unieke achter- de-schermen-positie kleurrijke commentaar op de Amerikaanse politiek, samenleving en pop culture, vooral ook over de raakvlakken van politiek en cultuur, Washington en Hollywood. Bij ons is hij correspondent voor Terzake, De Ochtend, Vandaag en Nieuwe Feiten. Michiel heeft zowel de Amerikaanse als de Nederlandse nationaliteit.

My America: vanaf woensdag 17 juli om 20.35 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: