Wat is er beter dan een typisch kerstverhaal in de kerstvakantie? Music Hall presenteert daarom naast zijn recent in première gegane musical Scrooge, nu ook De Notenkraker. Vrijdagavond ging de voorstelling in première in Vorst Nationaal.

De Notenkraker is één van de meest gekende balletvoorstellingen ter wereld. Op de prachtige muziek van Tchaikovsky komt het sprookje “De Notenkraker en de Muizenkoning” van Hoffman helemaal tot leven. Deze klassieker wordt gebracht door het National Theatre Belgrade.

Beginnen doet het stuk met een groots kerstfeest bij de familie Stahlbaum. De dochter krijgt een houten pop dat een notenkraker voorstelt. De andere kinderen drijven met haar de spot en maken haar pop stuk. Maar dan snelt de magiër ter hulp en brengt haar pop ’s nachts tot leven. Er liggen echter kapers op de kust. De muizenkoning probeert de prins aan te vallen. Clara en haar prins vechten samen tegen zijn leger en kunnen uiteindelijk de muizenkoning verslaan. Haar notenkraker verandert in een knappe prins en neemt haar mee op avontuur in zijn magische wereld Snoepgoedland. Ter ere van de terugkeer van de Prins, danst iedereen onder leiding van de Suikerboonfee voor hen. Een hele wereld gaat open voor Clara, tot ze de volgende ochtend ontwaakt. Een mooie droom die jammer genoeg voorbij is, of was het toch geen droom?

Naast het ballet gemaakt door choreografen Petipa en Ivanov in 1892 werd ook de muziek van Thaikovsky wereldberoemd. De “mars van de Notenkraker”, de “bloemenwals” en de “dans van de Suikerboonfee” zijn wellicht de meest gekende nummers uit het ballet. Al zullen de meesten eerder bekend zijn met de “Notenkrakersuite”. Tchaikovsky herschreef later de muziek tot een suite van ongeveer 20 minuten. Deze suite wordt meestal op concerten hernomen i.p.v. het volledig gecomponeerde ballet. Naast het mooie sprookje en de prachtige muziek, is het pure magie dat voor je ogen afspeelt. Het ballet weet op de juiste momenten te ontroeren en wist het verhaal duidelijk te brengen. Pure kerstmagie, ideaal om even te ontspannen met de familie in alle drukte van de feestperiode.

Music Hall Klassiek brengt de voorstelling nog t.e.m. 3 januari in Vorst Nationaal, Capitole Gent en Stadsschouwburg Antwerpen. Als je nog een beetje van de kerstmagie wilt genieten, is snel zijn de boodschap!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: