Met 20 tracks is Muse de meest genoteerde artiest in de KINK 1500, op de voet gevolgd door Pearl Jam en Arctic Monkeys, die elk 19 keer voorbij komen. Dave Grohl is de meest in de lijs gestemde artiest: met zijn bijdrages aan tracks van Foo Fighters, Nirvana, Queens of the Stone Age en Them Crooked Vultures staat hij 45 keer in de lijst.

De KINK 1500 is de lijst met de 1500 beste alternatieve tracks ooit gemaakt en is van maandag 19 tot en met vrijdag 30 oktober te horen op radiostation KINK. De lijst is samengesteld door de luisteraars van KINK: er zijn maar liefst meer dan 100.000 stemmen binnengekomen.

De uiteindelijke Top 10 en daarmee ook nummer 1 van de KINK 1500 worden gedurende de komende twee weken bepaald. Luisteraars kunnen doorgeven welke van de tien hoogst geëindigde tracks hun persoonlijke favoriet is. De top 10 ziet er - op alfabetische volgorde - als volgt uit:

Editors - Papillon
Foo Fighters - Everlong
Metallica - Master of Puppets
Muse - Knights of Cydonia
Nirvana - Smells Like Teen Spirit
Pearl Jam - Black
Queens Of The Stone Age - No One Knows
Radiohead - Paranoid Android
Rage Against The Machine - Killing In The Name Of
Rammstein - Deutschland

Ten opzichte van vorig jaar, toe de KINK 1500 voor het eerst op KINK werd uitgezonden, zijn er liefst 355 nieuwe titels binnengekomen. Nieuwe tracks, maar ook classics. De hoogste nieuwe binnenkomers zijn the War on Drugs - Thinking of a place (nummer 141), Smith & Burrows - All The Best Moves (nummer 169), Fontaines D.C. - Liberty Belle (nummer 184), King Princess - Ohio (nummer 194) en Van Halen - Running with the devil (nummer 212). De hoogte genoteerde Nederlandse track is Witch Doctor van De Staat op nummer 20.

Niet minder dan 48 noteringen zijn voor tracks die in 2020 zijn uitgebracht, waaronder Royal Blood - Trouble’s Coming, Beabadoobee - Care en Phoebe Bridgers - Kyoto. De hele lijst is terug te lezen op kink.nl/1500.

“Toen we vorig jaar als piepjong station de eerste KINK 1500 lieten horen merkten we al dat de lijst enorm aansloeg en met een verzesvoudigd aantal stemmers ten opzichte van 2019 blijkt wel dat de lijst een schot in de roos is", aldus programmadirecteur Michiel Veenstra. "De lijst is het ideale visitekaartje van KINK aan de luisteraars, bestaande en nieuwe. De lijst laat ondubbelzinnig zien voor welke muziek KINK staat: klassiekers van bands als Pearl Jam, Alanis Morissette, Muse en Rammstein, afgewisseld met toekomstige classics van nieuwe artiesten als Sam Fender, Sports Team en EUT”.

De KINK 1500 wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door XITE. We love music videos.

KINK is te ontvangen via DAB+, de digitale opvolger van FM. DAB+ is gratis in de ether te luisteren met een geschikt radiotoestel. Daarnaast is KINK ook online te ontvangen: via de eigen app, website, op het wereldwijde TuneIn platform, op Sonos-apparatuur: alles dat online radio ontvangt. Daarnaast is er themazender KINK DNA CLASSICS met de beste alternatieve muziek uit de jaren ’80 en ’90, KINK DISTORTION met uitsluitend metal, hardrock en metalcore en KINKNL met de beste muziek uit eigen land.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over