Zondagmiddag ging in theater Elckerlyc de musical Muerto in première. Geen musical die kindjes doet wegdromen naar een of ander sprookje, maar een musical over de harde realiteit in Colombia. Om zich volledig in te leven trokken Eline De Munck en Bert Verbeke naar de sloppenwijken van Bogota en Medelin. Ook regisseur James Cooke ging met hen mee. Hij mocht deze musical voor de tweede keer regisseren en wast vastberaden er een betere versie van te maken. Hiervoor sloegen producenten Uitgezonderd. Theater! en Judas TheaterProducties de handen in elkaar en maakten er iets moois van.

Jaime (Jérémie Vrielynck) woont samen met zijn broertje Chinche (Tuur Verelst) en zijn moeder Maria (Anne Mie Gils) in de sloppenwijken van de Favela. Hij droomt net als zo vele kinderen van een beter leven in de stad. Hij wilt later met zijn vriendinnetje Sofia (Fiene Zasada) verhuizen, maar weet alleen niet goed hoe. Tot ongerustheid van zijn moeder gaat hij met de verkeerde vrienden om, waaronder Alberto (Lander Depoortere), een ronselaar van het FARC. Hij probeert het vertrouwen te winnen van de kinderen en belooft hen een reis naar een betere plek. Je kan er eenvoudig naartoe door aan lijm te snuiven. De kinderen geraken verslaafd en in ruil voor meer doen ze wat Alberto wilt. Ook Jaime en Sophia trappen in zijn valse beloften. Tot groot verdriet van hun ouders Maria en Theresita (Marleen van der Loo). Chince, het kleine broertje, wilt het hier niet bij laten en probeert kost wat kost zijn grote broer te overtuigen eruit te stappen.

Maar Alberto zorgt niet alleen voor nieuwe soldaten maar ook voor de beste hoertjes voor zijn baas Raul (Bert Verbeke). Raquel (Eline De Munck) is er zo eentje van, alleen hebben ze met haar ook ineens de nieuwsgierigste in huis gehaald. Als dat maar goed komt… Overdag werkt Raquel samen met Maria als huishoudsters voor een rijke zakenman, Cataldo (Jan Schepens). Hij staat zot van haar en weet door kleine extraatjes te geven alles uit haar te krijgen wat hij maar wil. Komt Raquel dingen te weten die ze beter niet wist? Zal ze kunnen zwijgen tegen Cataldo? Zullen Maria en Theresita erin slagen hun kinderen vrij te krijgen? Of willen Jaime en Sophia er zelf uit? Als u graag het antwoord weet dan kan u maar best snel een kijkje gaan nemen!

De ontdekkingen van de prachtige musical zijn toch wel Tuur Verelst en Eline De Munck. Dat Eline kon zingen wisten we al, maar dat het musicalgenre haar zo goed lag was voor ons nog onbekend. Tuur was ook niet aan zijn eerste musical toe, hij speelde eerder al onder andere in de ketnetmusical Kadanza. Dat deze jongen barst van talent was ook in Muerto duidelijk te zien. Jan Schepens, Anne Mie Gils en Marleen van der Loo zijn na vele musicals al een echte vaste waarde in de musicalwereld. Dat hun stemmen iedereen wisten te bekoren was dan ook geen nieuwtje, maar het bleef wel genieten! Bert Verbeke en Lander Depoortere stonden in de musical 14-18 al aan elkaars zijde en deden dat deze keer even goed.

Sam Verhoeven en Tijl Dauwe sloegen de handen bij elkaar om de muziek en tekst nog meer uit te werken tegenover de vorige keer. Er werden extra composities gemaakt en nieuwe teksten geschreven. De vorige keer speelde het stuk in de zwarte zaal van het Fakkelteater, deze keer in theater Elckerlyc, een grote zaal betekent dan ook een groter decor. Het decor werd prachtig ontworpen door Geert Crollet. Het straalde direct de juiste sfeer uit en zorgde voor genoeg verschillende multifunctionele plaatsen.

James Cooke, de regisseur, wou beter doen dan de eerste keer en ook al heb ik de eerste keer niet gezien, ik ben wel met verstomming geslagen. Het was kippenvel van begin tot eind! Verschillende songs gingen door merg en been en voerde je mee naar de harde wereld die we voor ons zagen. Een schitterende prestatie van de cast, een uitmuntende voorstelling en eentje dat je als musicalliefhebber zeker moet gezien hebben! Het is misschien niet de meest vrolijke musical, maar het spreekt wel thema’s aan die ook wel eens in de kijker mochten gezet worden. Dankzij de musical kwamen deze thema’s dan ook uitvoerig aan bod in de media. Het is een leerrijke voorstelling, die je zeker en vast zal ontroeren!

Voor diegenen die zin hebben om te gaan, en dat is echt een ‘must-do’, die kunnen nog terecht in theater Elckerlyc tot en met zondag 27 maart. Zeker gaan kijken! Ons wist de musical enorm te ontroeren, het was echt prachtig om te zien!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Muerto
Datum: 
Vanaf 13 maart 2016
Locatie: 
Theater Elkerlyc, Antwerpen

Reservatie:

Meer over