De remix van 'Yupla' van mòs ensemble is het werk van de Gentse electronic-producer 'Vectrex', aka Lieven Van Pée (De Beren Gieren, John Ghost & Echoes of Zoo). De samenwerking werd geïnitieerd door Peter Desmedt die 'Pets & Therapy', het recente album van mòs ensemble opnam en mixte. Peter en Lieven hebben een label voor elektronische muziek genaamd 'Marcel Records'. Deze remix, uitgebracht op W.E.R.F. records, geeft het nummer een heel nieuwe dimensie. Geen doorsnee dansvloer remix, maar een creatieve trip in de rijke sonische wereld van zowel Vectrex als het mòs ensemble. Fasten your seatbelts!

Videoclip 'Yupla' in première via Maxazine (NL) en Rumore (IT)

Balancerend tussen verwondering en vastberadenheid beweegt het mòs ensemble zich naar gebieden waar genres als indie, jazz en pop elkaar overlappen of er niet meer toe doen en waar de rijke arrangementen van hun stemmen volledig tot hun recht komen. Sinds hun debuut in 2019, is mòs ensemble uitgegroeid tot een achtkoppige band die gestuurd wordt door een collectief gedragen visie, met een voorliefde voor grensgebieden tussen genres, waar de weelderige arrangementen van stemmen en andere instrumenten maximaal kunnen renderen. De leden zijn actief in een indrukwekkende lijst projecten - binnen de jazz, pop en ver daarbuiten -, en dragen die openheid uit met een vanzelfsprekende liefde voor avontuur en interactie op het scherp van de snede. Het resultaat is een gezelschap in voortdurende transformatie, voortdurend dansend op het koord tussen verwondering en daadkracht.

'Pets & Therapy' is het geluid van een band die zijn sound blijft bijspijkeren en resoluut formules ontwijkt. Niet omdat ze zich aanpassen aan de waan van de dag, maar omdat die drang in hen stuurt. Het is intrigerend om vast te stellen hoe dit octet zijn kunst blijft verfijnen zonder die onvoorspelbare ontdekkingen te laten varen. Het is net die aanhoudende spanning tussen schijnbare contradicties die zo’n succes maakt van dit derde album.

'Pets & Therapy', dat opgenomen werd in het voorjaar en najaar van 2022 in Gent en Milaan, heeft elf songs in de aanbieding, na de zeven van 'Limbs' (2019) en 'Behind The Marble' (2022). het nieuwe album is compacter en leniger, maar ook meer uitgewerkt en ingenieus, met de afzonderlijke delen die knapper vermengd worden zonder al die individuele stemmen te verliezen. Luister maar hoe Roos Denayer, Astrid Creve en Marta Del Grandi hun vocale arrangementen geperfectioneerd hebben en zachte vervoering afwisselen met het koppig experimentele. Ze zijn een mini-koor geworden, een driekoppige sirene-ensemble met verschillende, maar heerlijk verwante stemmen.

Hetzelfde kan gezegd worden over de andere muzikanten en de band als geheel. Ze contrasteren fragiele introspectie met verkennende exploratie en uitbundigheid, breken barrières af met plezier en overtuiging. Labels als pop, jazz en kamermuziek doen er niet meer toe. mòs ensemble werd een band die moeiteloos slalomt tussen gretige energie en weldadig drama, tussen dromerige breekbaarheid en punkachtige kracht, melancholie en euforie, en het directe en het grillige.

Stemmen, rieten, gitaar/mandoline, synth, bas en drums zijn allemaal kleuren op een gedeeld canvas dat toont hoe we nooit ophouden met denken, voelen, kijken en interpreteren. Het is een vertrouwd verhaal over mensen die meer inzicht proberen krijgen in zichzelf en hun plaats in de wereld in verhouding tot anderen, maar je krijgt het zelden gepresenteerd met deze combinatie van verbeelding, kunde en collectieve visie. Pets & Therapy is het geluid van een band op een nieuwe artistieke piek.

Persquotes:
"Op het nieuwe album Pets & Therapy gaan Kobe Boon en zijn band verder de natuur in en spinnen ze een web van intieme muzikaliteit. Daarin is ook plek voor de stemmen van Roos Denayer, Astrid Creve en Marta Del Grandi, een mini-koor met Gentse en Italiaanse kleuren." - Radio 1
"De evenwichtsoefening tussen pop, rock, klassiek en jazz plaatsen ze zo gedurende in totaal elf nummers in een cinema-decor. De speelse aanpak ontlokt continu een glimlach. Vooral knap hoe ze dit alles op geraffineerde wijze uitwerken." - Jazz'halo
"Een band die zo uitdagend muziek durft te maken verdient het grootste podium en alle aandacht. mòs ensemble doet dit nu al drie albums lang en wordt alleen maar beter." Written In Music
"Dit is zeker één van de strafste releases van dit jaar, dat weten we nu al zeker." - Luminous Dash
Musiczine item

Live:

  • 2/05, Feinkost Lampe, Hannover
  • 3/05, Trafo, Jena
  • 5/05, Café Roland, Pforzheim
  • 7/05, Galao, Stuttgart
  • 30/5, Hnita Jazzclub, Heist-op-den-berg
  • 31/05, Ha Concerts, Gent
  • 05/07, Gent Jazz

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over