De Komedie Compagnie presenteert “De schaar erin” in een regie van Frank De Kaey. Het originele stuk “Shear Madness” genaamd, geschreven door Paul Pörtner, werd niet zomaar vrijgegeven. In 2014 moest Frank een stage gaan volgen in Washington bij de originele regisseur van het stuk, Bruce Jordan, om dit stuk überhaupt te mogen regisseren. Hij deed dit gezien ze het stuk in het EWT gingen spelen, waar Frank tevens directeur is. Hij vertaalde hiervoor ook het stuk naar het Vlaams. Drie jaar later neemt Frank de regie nogmaals in handen maar dit maal voor De Komedie Compagnie in Theater Elckerlyc.

In het kapsalon van Tony Van Reet (Dirk Van Vooren), lijkt het een dag als een ander. Barbara de Marke (Britt Van der Borght) en hij dansen de pannen van het dak en maken er weer een heus feestje van. Al hun klanten worden met evenveel liefde behandeld, maar hun vaste klanten nog net ietsje meer. En daar is de steenrijke Eleonore Delrey (Greet Rouffaer) er eentje van. Maar ook de zakenman Eddy Laureyssens (Patrick Onzia) lijkt geen onbekende voor Barbara. Als blijkt dat Isabelle Kozak, een beroemde pianiste en tevens de huisbaas, wordt vermoord in haar appartement boven het kapsalon De schaar erin, verdwijnt de rust al snel. Alle aanwezige gasten zijn verdacht en iedereen heeft wel een motief om haar uit de weg te ruimen. Twee opvallende klanten die dag waren Nick Janssens (Christophe Stienlet) en Mike Vertommen (Dirk Lavrysen). Zijn blijken echter inspecteurs te zijn i.p.v. verdachte personen. Zij hielden op vraag van mevrouw Kozak haar huis al heel de dag in de gaten. Ze verplichten dan ook de aanwezige klanten in het salon te houden totdat de moordenaar bekend is en starten hun onderzoek. Wie heeft het gedaan? En wat was zijn/haar motief?

Je komt het niet alleen te weten door te gaan kijken, je kan het ook zelf mee bepalen! Deze interactieve voorstelling laat het publiek de kans om mee te denken. Het publiek ziet namelijk dingen die de inspecteurs niet zagen en zijn aldus belangrijke getuigen. Het publiek wordt onderworpen aan een vragenvuur van de inspecteurs, maar krijgen na de pauze ook de kans om de verdachten aan hun vragen te onderwerpen. Om dit allemaal in goede banen te leiden, besluit inspecteur Nick tijdens de pauze de mensen al even te gaan ondervragen. Na de vragenrondes is het tijd voor het echte werk. Elk persoon in het publiek krijgt de kans een stem uit te brengen, op wie hij of zij de moordenaar vindt. Zo bepaalt het publiek elke keer wie de moordenaar is. Het kan dus zijn als je meer dan één keer gaat zien, je een ander einde hebt. Zo blijft het toch nog elke keer spannend.

Ook voor de acteurs is het een spannend stuk. Zij weten evengoed niet hoe het stuk gaat aflopen, laat staan wat het publiek allemaal gaat vragen. Maar ze lieten zich niet verrassen en antwoorden vlotjes op alle vragen uit het publiek. Een moeilijke opdracht die de cast er zeer goed vanaf heeft gebracht. Het was een uitmuntende prestatie van de cast maar ook de crew verdient hier een pluim! Het decor was uiteraard een trendy kapsalon waarin de kostuums van Tony de kapper en Barbara de kapster perfect pasten. Ook een leuk detail waren de roze schorten met het logo op. Een leuk stuk dat je aan het lachen brengt, maar je wederhelft ook de kans niet geeft even een oogje dicht te pinken. Door zijn interactiviteit ben je wel verplicht om heel de tijd oplettend te zijn. Een leuk stuk voor jong en oud waarin je zelf eens een detective kan zijn. Wil jij ook eens een kijkje nemen in kapsalon “De schaar erin”? Heb je er altijd al van gedroomd een moordzaak op te lossen net zoals Van Inn of De Cock? Haast je dan naar Theater Elckerlyc want t.e.m. 14 mei kan je het stuk daar nog bezien.

Voor tickets en info kan je terecht op: www.deschaarerin.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: