Jongeren en hun (groot)ouders praten open over seks, drugs en andere taboes

MNM lanceert vandaag in samenwerking met VRT Start-up een nieuwe online reeks: Awkward Talk. In Awkward Talk gaat een vast panel, bestaande uit duo's van jongeren met een (groot)ouder, in gesprek over allerlei onderwerpen waarover nog taboes bestaan. De jongeren duiken letterlijk tussen de lakens met hun (groot)ouders en spreken open over zaken zoals porno, sexting en softdrugs. En dat durft al eens 'awkward' te zijn.

Awkward Talk vloeit voort uit een onderzoekstraject van VRT Start-up waarin werd gezocht naar een meer waardevolle invulling van saaie momenten (zoals het wachten op een bus), ter vervanging van het eindeloos scrollen op sociale media met de smartphone. Het resultaat is een online reeks met snackable content, aangepast aan de leefwereld en het mediagebruik van jongeren.

Awkward Talk: niets is te 'awkward'

Hoe open is Vlaanderen op het gebied van seks, drugs en andere taboes? In Awkward Talk staat elke aflevering in het teken van onderwerpen waarover jongeren niet gemakkelijk praten met hun (groot)ouders of waarover nog taboes bestaan: seks, drugs, masturbatie, monogamie, geaardheid... Jongeren duiken daarvoor letterlijk het bed in met een van hun (groot)ouders en vormen zo een duo van het vaste Awkward Talk-panel. Samen praten ze in alle openheid over hun persoonlijke ervaringen en kijk op het onderwerp. En dat voelt de ene keer al iets meer 'awkward' aan dan de andere keer:

Lotte Vanwezemael, Seksuolotte bij MNM: "Praten over seks en je intieme leven is niet gemakkelijk, en al helemaal niet als je gesprekspartner je (groot)ouder is. Toch is het ontzettend belangrijk dat jongeren met hun ouders over seksualiteit praten. Jongeren maken een hele seksuele ontwikkeling door waarin ouders hen moeten begeleiden, zoals ze hun kinderen ook hebben leren eten, stappen en omgaan met anderen. Zwijgen over seks maakt het onderwerp taboe. Open communiceren leidt ertoe dat jongeren bewuste keuzes maken en minder risicoseks hebben. Ik moedig open gesprekken zoals in Awkward Talk dus zeker aan!"

Samenwerking met VRT Start-up

De online reeks Awkward Talk is ontstaan uit een onderzoekstraject van VRT Start-up. Daarin werd onderzocht hoe er een waardevolle invulling kan worden gegeven aan doodse momenten waarop we onze smartphone bovenhalen en verveeld scrollen op sociale media. Welke beleving zou het eindeloos scrollen op sociale media kunnen vervangen?

Lies Theuwissen, hoofd van VRT Start-up: "Uit onderzoek en gesprekken met meer dan 100 jongeren tussen 14 en 25 jaar blijkt dat jongeren op zoek zijn naar high quality content om in 'tussendoor-momenten' te consumeren. Ze geven aan dat hun eindeloos scrollgedrag hen niet altijd een goed gevoel geeft. Korte, goed gemaakte videocontent over thema’s uit hun leefwereld kan de oplossing zijn."

Uit dat traject kwamen een aantal mogelijke oplossingen uit de bus die allemaal draaiden rond high quality shortform video's. Vooral jongeren onder de 24 jaar bleken daarin interesse te hebben. VRT Start-up zocht vervolgens uit welke content dat jonge publiek zou willen bekijken op de smartphone. Het resultaat daarvan is Awkward Talk.

Awkward Talk: vanaf maandag 11 mei om 18.00 uur, vier weken lang op het YouTube-kanaal van MNM. Elke week worden drie afleveringen online geplaatst. Meer info op MNM.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over