Graspop Metal Meeting, hét grootste metal gebeuren van ons land is gestart! Dat deed het eigenlijk al op donderdag voor al wie het hele weekend present zou zijn met een heuse Belgische avond. Geïnspireerd door de derde WK-match van de Rode Duivels op donderdag, maakte Graspop er namelijk ineens een volledige Belgische affiche van met optredens van Dyscordia, Ostrogoth, Evil Invaders en Diablo Blvd. Een stevige opwarmer op het Jupiler Stage voor iedereen die de WK match later kon volgen op groot scherm in de Marquee. Voor zij die niet echt geïnteresseerd waren in voetbal was de Metal Dome een metalfeest met de Top 100 tot maar liefst 5u in de ochtend. Ondertussen stonden de twee mainstage buiten naast elkaar te schitteren en te wachten op die massa metallovers met hun vuisten in de lucht.

Maar de echte aftrap van het festival was voor vrijdag. De allereerste in de Metaldome, maar het was het meest uitkijken naar die mainstages. Niet enkel om de groepen die daar speelden, want ook op de andere podia stonden goeie groepen geprogrammeerd, maar wel om het effect van die twee mainstages naast elkaar. Met telkens maar 10 minuten pauze tussen de groepen daar, leek dat een hele uitdaging. Alestorm was de eerste band die er mocht spelen. Deze Schotse band stond al voor de vierde keer op het Graspop podium en was dus geen onbekende in Dessel. ‘The Quest’ van Alestorm was er een om het publiek te entertainen en dat deden ze volledig. Beeld je een kampvuur in met wat dronken piraten die muziek spelen en je hebt het gevoel van het optreden van deze band. Er werd luid meegezongen en gedanst, een plezier om naar de mensen te kijken. Tussen de mensen ontdekten we enkele piraten, en daar ging er al zeker eentje van de lucht in, crowdsurfend richting de frontstage waar de Graspop Security weer massaal klaar stond om de mensen op te vangen. Op ‘Nancy The Tavern Wench’ ging een groot deel van de toeschouwer op de grond zitten roeien. De sfeer zat er bij deze band al direct in en de eerste Wall of Death was hier ook een feit.

Op de Jupiler Stage stond o.a. Huntress. Een heavy metal band uit California, die zeer sterke invloeden van doommetal heeft. Zangeres Jill Janus gelooft zeer sterk in het spirituele van godinnen en heksen en dat zie en hoor je er ook aan. Haar schreeuwen die gaan door merg en been. Jill Janus was zwart gekleed en begon met een zwarte kap op, wat haar ‘witches’-look versterkte. Het was op GMM het laatste optreden voor ze terug de studio induiken om hun derde full album op te nemen. Op het vorige album kregen ze medewerking van Lemmy Kilmister (zanger van Motorhead) bij het nummer ‘I Wanna Fuck You To Death’. Of er op de volgende plaat ook iemand zal komen meewerken, dat weten ze nog niet. Ze hebben zich zelf opgelegd om elk jaar een plaat uit te brengen om daarmee de 3 fasen van de Godin weer te geven. ‘Eight Of Swords’ was hun afsluiter, waarbij we de schreeuwen van Jill nog eens konden aanhoren.

Op de mainstage was het rond 18u één en al sex op het podium. De mannen van Steel Panther brachten er glitter en glamrock en alles van deze mannen is wel sex-getint. Ze trekken veel vrouwen aan, maar ook mannen die hun vrouwelijk kantje laten boven komen, naar voorbeeld van Steel Panther zelf. Vooral de bassist daar ga je wel eens twijfelen aan zijn geaardheid als je ziet dat hij een spiegel boven haalt en zijn make-up begint bij de werken. Maar de gasten brachten er wel sfeer in. ‘Let's All Party Like Tomorrow Is The End Of The World’ zijn teksten die wel van toepassing zijn voor deze band. Maar de meeste mannen zullen wel voor dit podium gestaan hebben voor wat Steel Panther allemaal klaar kreeg van de vrouwen.  'Tieten Zien' was de lueze van de gitarist en elke vrouw die in het zicht kwam van de camera werd er uiteindelijk toe gedreven om haar borsten te laten zien. Al waren er die dat maar al te graag deden.  De teksten van steel Panther stellen echter niet zo veel voor, met een titel als 'Asian Hooker', kan je dan ook niet veel verwachten, maar het was wel lachen en plezier met deze mannen! Maar als je een love-song brengt met tekst 'my heart belongs to you, but my cock is community property' dan weet je dat je deze band niet al te serieus mag nemen. Verstand op nul en genieten maar.

Met de Queen of Metal Doro gaat het er dan heel wat serieuzer aan toe. Deze dame is nog altijd een klasse madam, die de metal brengt zoals het vroeger was. ‘Old School Metal’ slaat dan vooral aan bij de oudere generatie die ze altijd uitvoerig blijft bedanken voor hun steun en aanmoediging. Doro krijgt nog altijd de vuisten omhoog met ‘Raise Your Fist’. Doro toert nog steeds met haar 30-jarige verjaardagstournee. ‘Fur Immer’ is haar manier voor haar fans te bedanken. Een mooie song met een pracht gitaarsolo in.

Waar iedereen een beetje voor vreesde, de regen, werd tijdens het optreden van Doro een feit. De eerste regendruppels werden een feit, maar de echte metallovers lieten het niet aan hun hart komen en trotseerden de regen tijdens Slayer en Behemot. Trashmetal en Deathmetal van de bovenste plank. Slayer vooral gefocust op muziek, bij Behemot speelt ook de show voor een groot deel mee. Make-up en kostuums geven deze band iets lugubers, maar dat is ook waar ze naar streven. Deze Poolse band staat ervoor bekend om satanistisch te zijn. Demonische stem,  duivelse maskers, brandende omgekeerde kruizen, veel rook en vuur, zorgden voor een hels tafereel.

De mannen van Avenged Sevenfold waren ook op GMM helemaal in vorm. De Amerikaanse hardrock/heavy metal band mocht vrijdag mainstage 1 afsluiten en deed dat vol overgave. Vuur op het podium en vuurwerk langs vanachter. Ze opende met 'Shepherd of Fire' en het publiek zag dat helemaal zitten. Handen gingen stevig de lucht in. We zagen hen ook al aan het werk op RaR'14, maar nu werd het nog specialer omdat het ondertussen donker was geworden en je zo nog meer kon genieten van hun vuur- en lichtshow. 'Hail to the King ' werd ook hier een succes, waar er luid 'Hail' werd mee geschreeuwd! Het ging er iets rustiger aan toe met 'Buried Alive' en 'So Far Away ' waarmee ze hun overleden drummer James Owen Sullivan herdachten. Prachtig dat ze hem nog altijd zo een eerbetoon geven! AX7 kreeg op graspop een volledige set van 1,5u en dus kregen we hier wat meer te horen en zien. 'The Beast and the Harlot' was een van die extra's. Gitarist Synyster Gates gaf nog een heuse solo weg, die bij het publiek heel wat appreciatie uitlokte. 'This Means War' was er weer eentje met het nodige vuurwerk op het podium. Al dat vuur gaf wat aangename opwarming want het was ondertussen koud geworden. 'Almost easy' leek even de laatste, maar het publiek vroeg om meer en kreeg dat ook. 'A Little Piece Of Heaven' werd volle bak mee gedaan door publiek, met strijkers en blazers op tape -en in de videoclip op het grote scherm- leek het soms een los fanfare ritme. Afsluiten deden ze echt met 'Unholy Confessions' met een knallende laatste slag op de drums goed perfect getimed met het vuurwerk.

En daarmee hadden we de eerste headliner al gehad. AX7 had het een beetje langer getrokken, dus duurde het geen volledige 10min voor het de beurt was aan mainstage 2 met Sabaton. Deze powermetalband is zo'n twee jaar geleden bijna volledig van setting veranderd, enkel zanger Joakim Brodén en bassist Pär Sundström zijn gebleven, de andere vier zijn vertrokken. Met deze nieuwe line-up hebben ze onlangs het album 'Heroes' uitgebracht. Deze line-up blijft het goed want anders zouden ze geen headliner zijn. Als intro kregen we ‘Final countdown’ te horen en tijdens 'The Mars To War' werd hun tank onthuld en konden we al denken dat er hier ook wel wat vuurwerk aan te pas ging komen. Sabatons echte opener werd al direct het gekende 'Ghost Division'. Met zoals verwacht het nodige  vuurwerk. Zeer energievol en met de gekende Sabaton outfits gaven ze het beste van zichzelf. Ze speelden natuurlijk ook nummers van dat nieuwe album zoals o.a. 'To Hell and Back'. Sabaton is oorlog, al hun nummers zijn oorlogsgetint en de mannen zijn dan ook zo’n twee wekne geleden richting het Ardense Bastogne getrokken om daar het oorlogsmuseum te bezoeken naar aanleiding van hun nummer  'Screaming Eagles' van album 'Coat of Arms'. Deze Zweden zijn blijkbaar ook nog wel wat trditioneel want ze hadden voor een Zweeds 'Midsummer' feest met buffet gezorgd voor 6 mensen die hiervan op het podium mochten gaan genieten. 'Swedisch Pagans' leek het logische nummer na deze aankondiging. Sabaton ging nog een tijdje volle kracht door en voor wie daarna nog geen genoeg had van het metal geweld kon nog afzakken naar de metaldome waar een dj weer heel de nacht bleef doorgaan.

Veel mensen trokken echter richting tent of huis om zich op te maken voor een volgende metal dag, met o.a. Trivium, Alter Bridge, Limp Bizkit en Volbeat.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Graspop Metal Meeting
Datum: 
27-29 juni 2014
Locatie: 
Dessel
Meer over