Civil War is een Zweedse heavy/power metal band die grotendeels begonnen is met de vier ex-Sabaton bandleden. Daniel Mullback, Rikard Sundén, Daniel Myhr en Oskar Montelius verlieten Sabaton in 2012, maar wilden hun muzikale carrière nog niet voor bekeken houden en richtten een nieuwe band op samen met Nils Patrik Johansson, zanger van Astral Doors en Lion’s Share, en Stefan "Pizza" Eriksson. Civil War bracht al snel een eerste EP uit in 2012 en in 2013 kwam hun eerste full album uit. “The Killer Angels” werd al snel een succes in Zweden waar het een gouden plaat kreeg voor meer dan 20.000 verkochte exemplaren. Wat in deze download tijden zeker geen slechte score is.

Maar Civil War wil meer. Ze zijn volop bezig met hun nieuwe album dat ze deze keer zullen uitbrengen via Napalm Records en ze hebben er een extra bandlid bij met Petrus Granar. FrontView Magazine zag zanger Nils Patrik Johansson en gitarist Rikard Sundén op Graspop Metal Meeting en vroeg hen naar hun plannen.

FVM: De meeste mensen weten dat vrijwel de helft van jullie waren lid van Sabaton, die waren headliner op GMM op vrijdag. Jullie stonden ook op de mainstage, de openers op zaterdag. Is dat een rechte lijn naar de headliner? Rikard Sundén: Nou, we moeten ergens beginnen en om direct te beginnen op de mainstage, dat is redelijk goed.

FVM: Je zou kunnen zijn begonnen in de Marquee of de Dome ... Rikard: Ja, maar eigenlijk maakt het niet uit ... Ik bedoel, The Marquee of waar dan ook. Je kunt er een goede show neer zetten. Je zou er een heleboel plezier hebben en dat is waar het allemaal om draait, om plezier te hebben, echt… Om hier vandaag te zijn, is fantastisch.

FVM: We lezen dat jullie het echt goed aan het doen zijn. Jullie wonnen een award in Zweden voor je album "The Killer Angels". Dat moet een geweldige ervaring zijn geweest om terug een gouden plaat te hebben? Rikard: Dat is fantastisch, zeker in deze tijd waar mensen bijna geen platen meer kopen. Het is makkelijker om te downloaden of te streamen. Dus we zijn er echt blij mee, maar het is enkel in Zweden dat we dat gedaan hebben. We zijn onlangs veranderd van platenlabel en we hopen in de toekomst op een betere aanpak naar de rest van Europa en de rest van de wereld. Nils Patrik Johansson: Ons nieuwe album verschijnt via Napalm Records en ze gaan dat zeker beter aanpakken voor ons, we zijn er zeker van.

FVM: Zijn jullie nog steeds bezig met het nieuwe album? Nils Patrik: Nee, het is voltooid. Peter Tägtgren (van Hypocrisy, Pain) is het op dit moment aan’t mixen.

FVM: Weten jullie al wanneer het zal worden uitgebracht? Rikard: Nee, helaas niet. Nils Patrick: Ergens in het najaar.

FVM: Kunnen jullie al een beetje meer over het album vertellen? Nils Patrick: Het is krankzinnig. Ik weet niet hoe het te beschrijven, maar de nummers die we hebben geschreven voor dit album, ze zijn zo sterk. Ik ben echt blij om er een ​​deel van te zijn. "The Killer Angels" is een goed album, maar dit album is veel beter. De metal wereld zal geschokt zijn, het zullen niet alleen hits zijn, het is ook muzikaal vakmanschap van het hoogst mogelijke niveau.

FVM: Hebben jullie een favoriete liedje op de plaat. Eén waar we echt naar moeten luisteren? Rikard: We weten het nog niet omdat we de eindmix zelf nog niet gehoord hebben. Nils Patrick: We willen ook nog geen songtitels onthullen. We zullen dat doen wanneer het platenlabel zegt dat het ok is. Dan zullen we de tracklist en dat soort dingen vrijgeven. Maar we weten dat we hier iets bijzonders mee hebben.

FVM: Ik ben nu erg benieuwd! Rikard: Wij ook! Ik denk dat we het een van de volgende weken gaan horen, die eindmix. En ja, we zijn heel enthousiast over. Het is geweldig.

FVM: Ik heb gelezen op Facebook dat jullie een zevende lid in jullie band hebben met Petrus Granar. Zeven, wat is er beter met zeven dan met zes? Rikard: Wel, het gaat niet om het aantal. Het gaat erom dat hij al een deel van de band was sinds we begonnen. Hij heeft veel samengewerkt met Patrick, met zijn liedjes, en zo is hij een deel van ons al sinds het prille begin. En afgelopen februari toen we op tournee waren, was hij een van de roadies,en we beseften dat hij ... hij is altijd het zevende lid geweest, dat hebben we gezegd vanaf het begin. Patrick vroeg steeds of hij niet echt het zevende lid kon zijn. En ja, waarom niet? Natuurlijk, het zou zo veel gemakkelijker zijn. Dit gaat zo leuk zijn ... Nils Patrick: Het is goed om wat jong bloed in de band hebben. Hij is slechts 24 jaar oud. Rikard: ... en super getalenteerd! Nils Patrick: Een van de beste gitaristen van Zweden, misschien wel de beste. Je gaat geschokt zijn wanneer je het nieuwe album hoort ... Nils Patrick: ... de tweede beste, Rikard is de beste! Dat is wat hij wil horen ... (grijns) Rikard: ... Of het tegenovergestelde!(lacht)

FVM: Ik zag dat jullie hem gedoopt hebben met champagne, dat moet leuk geweest zijn? Rikard: Ja, het komt echt vanuit ons hart. Het is echt geweldig om hem in de band te hebben. Het is leuk en de gelegenheid om een derde gitarist in de band te hebben, geeft je de mogelijkheid om zo veel meer te doen. Ik bedoel dan om de dingen live te spelen. Vaak heb je een dubbele gitaarsolo, en moet je het ritme gedeelte overslaan, maar nu kun je dat wel doen of kunnen we zelfs een drievoudige solo doen, dat is geen probleem. We hebben zo veel meer mogelijkheden om iets spectaculairs te doen.

FVM: Jullie zijn de opener van vandaag, gaan jullie nog naar andere bands kijken? Nils Patrick: We houden niet van andere bands, we zijn alleen dol op bier te drinken ... (lacht hardop) Rikard: De line-up van zaterdag is de zwakste, niet zo goed als vrijdag en zondag, maar ik zal waarschijnlijk wel eens naar Mastodon gaan kijken. Ik heb nog niet zoveel naar hen geluisterd, weet niet of het goed is of niet, maar dat is het leuke aan festivals, je kan andere bands zien en meestal zijn ze live beter dan op plaat. Nils Patrick: Festivals gaan niet zo zeer over de muziek, meer over het gevoel, om zich goed te voelen.

FVM: Dus je zei dat jullie graag bier drinken. We zijn hier in België, beroemd om ons bier. Hebben jullie een favoriet? Of is de Jupiler ok? Nils Patrick: Ja, het is geweldig. België is goed, ik bedoel ... U weet het waarschijnlijk niet, maar de meeste Zweden hebben Belgische bloed in hen. Want toen Zweden een super macht was in de 16e eeuw, brachten ze veel Belgen naar Zweden om ons te leren over wapens. Heel veel Belgen kwamen naar Zweden en veel Zweden hebben dus Belgisch bloed. FVM: Dat wist ik niet. Nils Patrick: Da’s de waarheid. Rikard: Mijn aanbeveling is geen “Leffe” te drinken. Ik mag het niet. Maar jullie hebben een groot aantal mooie bieren. Ik hou van de 'kriek'. Ik hou van de "Belle Vue" Kriek. In Zweden hebben we de “Lindemans”, maar ik vind dat wat te zoet.

FVM: Ik vind “Lindemans” beter. Ik vind dat je in Belle Vue Kriek nog een typische biersmaak hebt, gewoon bier met kriek en in Lindemans niet, daar is het echt kriek. Rikard: Ik snap wat je bedoelt, maar ik heb heel goede herinneringen aan die Belle Vue van een andere tijd hier op Graspop. (glimlacht)

FVM: Bedankt voor dit interview. We kijken uit naar je nieuwe album. Hopelijk zal het zo goed worden als jullie willen. Nils Patrick en Rikard: Thank You.

Civil War is klaar om de rest van Europa (en de wereld) te veroveren met hun nieuwe album en ze hebben de hulp van hun nieuwe label Napalm Records. Later dit jaar zullen ze dat album in meer landen uitgeven dan alleen Zweden.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: