De Zoo van Antwerpen bestaat 175 jaar en dat laten ze niet onopgemerkt voorbij gaan. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Luc Stevens een nieuwe musical met als centraal thema de zoo. Maandagavond ging deze musical in première in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, de zaal vlak aan de zoo.

We keren even terug in de tijd. De gasten worden verwelkomd zoals ze dat jaren geleden deden. Ze wandelen een pad af waar enkele koppels in de oude klederdracht, als standbeelden op blokken hen begroeten. Nadien komen we langs enkele verzorgers die ons even entertainen. Buiten op de trappen van de Elisabethzaal ontrafelt zich een heel tafereel. Een adelaar, gorilla’s en zebra’s dansen op kleine podia. Vlinders fladderen tussen een hele hoop bloemen en mensen gekleed als toen wandelen verwonderlijk tussen hen door. Een prachtig tafereel ontluikt telkens opnieuw. Eens binnen vinden we nog enkele andere vlinders verscholen op de binnentrap. We passeren een koor dat de hal vult waar de mensen eerst zelfs niet door durven lopen. Uiteindelijk eindigen we in de foyer van de Elisabethzaal, waar iedereen verwelkomt wordt met een drankje. Nog even en iedereen kan genieten van de voorstelling. Als originele voorbeleving kan dit wel tellen.

De musical start in Kongo, door de Afrikaanse muziek krijgen we een beetje het gevoel van de Leeuwenkoning, maar al snel blijkt er zich een triester tafereel af te spelen. Van Kongo reizen we voort naar de haven van Antwerpen, een druk bezette zakenman, zijn nerveuze secretaresse en zijn chique jonge vrouw beginnen hun verhaal. We gaan verder door naar het Centraal Station van Antwerpen, mensen haasten zich naar hun werk, ontmoeten elkaar of komen enthousiast aan voor een dagje shoppen, een bezoekje aan de zoo of zoveel meer. Een reisje door Antwerpen alvorens te stoppen in de Zoo van Antwerpen.

De musical bestaat uit allemaal kleine verhaaltjes, die licht aan elkaar hangen met een rode draad. In het begin geeft de musical hierdoor een beetje een “van-de-hak-op-de-tak-gevoel” maar in het tweede deel komt alles beter en beter bij elkaar. Al de verzorgers zijn op één of andere manier wel aan mekaar verbonden. Zelfs de bezoekers hebben niet zomaar een band met de zoo. De rode draad doorheen de voorstelling is het verhaal van een gebroken familie, die iets tragisch heeft meegemaakt in Kongo waardoor de familiebanden verscheurd werden. Wat er juist gebeurde kunnen we stilletjes vermoeden maar het mysterie wordt maar tegen het einde van de voorstelling ontrafeld.

Aan het hoofd van de familie staat Leonie (Janine Bischops), ze houdt van de Zoo en komt volledig tot rust in de vlindertuin. Haar zoon Ludo (Ivan Pecnik) werkt in de zoo als verzorger van de okapi’s. Haar andere zoon Guido (Peter Thysen) lijkt wel het omgekeerde van zijn broer. Hij leidt een groot miljoenenbedrijf in de haven van Antwerpen. Hij heeft twee kinderen Tim (Jelle Cleymans) en Bo. Tim is van zijn eerste huwelijk en werkt als gorillaverzorger in de zoo van Antwerpen. Dit is dik tegen de goesting van zijn vader, die niets meer met de zoo wil te maken hebben waardoor de band tussen beide ook niet zo goed is. Zijn dochter Bo komt uit zijn tweede huwelijk met shoplustige Ilse (Barbara Dex). Bo is nog een jong meisje en zit in de klas bij juf Ellen (Tinne Oltmans) waar haar halfbroer stiekem een oogje op heeft. Maar ook Leonie’s kleindochter Masha (Sandrine Van Handenhove) werkt in de zoo. Zij is hopelijk op zoek naar haar ouders waarover een groot mysterie hangt. Haar oma en haar nonkels willen haar het verhaal van Afrika maar niet vertellen.

Naast deze familie zijn er ook nog andere personages met hun eigen verhaal in het stuk. Zo hebben we Max (Warre Borgmans), de trouwste bezoeker van de zoo. Elke dag zit hij daar en houdt hij alles netjes in de gaten. De nijlpaarden worden verzorgd door Linda (Nele Goossens), ze leeft voor haar Imani en ziet daardoor niemand anders meer staan. Hoe hard Jimmy (Leendert De Vis), de pinguïnverzorger, ook probeert haar aandacht te trekken, Imani gaat er steeds weer met lopen. Wie ook tevergeefs de aandacht van iemand probeert te trekken maar er maar niet in slaagt is Anouk (Lotte Stevens), ze is stapelzot van Tim die zijn hart al aan iemand anders verloor. Daarnaast hebben we ook nog het olijke duo Robin (Brent Pannier) en Bram (Hannes Vandersteene). Elkaar constant plagend lopen ze doorheen de voorstelling. Bovendien is Bram nog eens op dieet en moet hij bijna een hele voorstelling op komkommers kauwen.

Wat is er toch gebeurd in Afrika dat er voor zorgde dat de familie uiteen viel? Wat gebeurde er met de ouders van Masha? Zal Tim erin slagen juffrouw Ellen te kunnen veroveren? Komt het nog goed tussen de broers? Zoveel vragen, waarvan alle antwoorden te vinden zijn in de Zoo van Antwerpen. Wel 200 figuranten, dansers, koorzangers en muzikanten werkten mee aan de voorbeleving en de voorstelling. Een hele hoop extra mensen op het podium dus, wat af en toe wel eens zorgde voor een rommelig gevoel. De overvloed aan mensen liet ook soms de kracht van het moment verdwijnen. Voor andere scènes was deze vrolijke drukte dan weer wel gepast, al was het allemaal net ietsje teveel. De musical is een heus spektakel voor jong en oud en bevat verschillende goede elementen. Waaronder de hoofdcast en het decor. Een prachtig decor zorgt met verschillende ledwalls ervoor dat we makkelijk tussen de “plaatsen” switchen. Door middel van knappe projecties wanen we ons de ene moment in Kongo, de andere keer bij de nijlpaarden, bij de gorilla’s enz… De hoofdcast schitterde in hun afwisselden solo’s maar ging jammer genoeg af en toe verloren onder het koor. Doch kunnen we besluiten dat de musical een leuke familie uitstap is voor tijdens de paasvakantie. Bovendien is de musical nog goed te combineren met een uitstap naar de zoo. Het publiek gaf de productie dan ook een staande ovatie en het feest werd in stijl afgesloten met een receptie en een heuse 175-jaar zoo taart. Tot slot kreeg regisseur Luc Stevens ook nog een bijpassende trofee, een grote gorillaknuffel.

Meer info en tickets kan je vinden op: www.koninginelisabethzaal.be of www.zoovanantwerpen.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: