De zomervakantie staat voor de deur, en dat betekent twee maanden lang spelen, lezen, puzzelen en ravotten. Dankzij spelletjes en video’s op pc, tablet of smartphone hoeven kinderen zich nooit meer te vervelen, ook niet tijdens regenbuien of eindeloze autoritten. Met deze vijf tips laat je jouw kinderen zich vermaken op een fijne, verantwoorde manier.

Uit onderzoek van iMinds, de onderzoeksgroep voor Media en ICT (Ugent) in opdracht van Studio 100, blijkt dat kinderen tussen 3 en 10 jaar dagelijks 20 tot 70 minuten gamen. Daarnaast grijpen ze ook gretig naar een tablet om filmpjes te bekijken of boeken te lezen. Om het zowel voor de ouders als de kinderen plezierig én veilig te houden geeft Trees De Bruyne van Wanagogo, het digitale platform van Studio 100, vijf tips voor een zomer vol speel-, kijk- en leesplezier.

De drie apps van Wanagogo zelf zijn ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek, maar dat is niet bij alle apps voor kinderen het geval.

TIP 1: Selecteer veilige apps

Heb je liever niet dat je kind via online spelletjes gebombardeerd wordt met reclame of met de verkeerde mensen in contact komt? Kijk dan voor je een spel downloadt naar een aantal specifieke eigenschappen. Zit er bijvoorbeeld reclame in de app? Of misschien heeft het spel in-app-aankopen?

Let dan extra op, de afgelopen jaren stonden er meermaals verhalen in de media over kinderen die per ongeluk duizenden euro’s kwijtspeelden met zulke in-app-aankopen. Het goede nieuws is dat je in het instellingenmenu van je tablet of smartphone deze in-app-aankopen kan blokkeren.

WanagogoPlay is reclamevrij en zonder in-app-aankopen. Dat is uiteraard nog altijd het veiligste. Er zijn daarentegen wel virtuele munten in WanagogoPlay, zodat kinderen bewust leren omgaan met budgetbeheer.

TIP 2: Bescherm de privacy van je kind

Heeft de app een chatfunctie, kijk dan ook naar het soort chat. Je hebt bijvoorbeeld ‘white listed’ chat, waarbij kinderen zelf zinnen kunnen maken op basis van een vaste woordenlijst. WanagogoPlay heeft een zogenaamde ‘canned’ chat: dat wil zeggen dat kinderen enkel kunnen kiezen uit een lange lijst vaste zinnen. Ze typen H-O-… en er verschijnt: “Hoe gaat het?” Er kunnen daardoor ook geen telefoonnummers worden uitgewisseld.

Sommige apps hebben ook een foto- of videofunctie. Dat vinden kinderen vaak leuk, maar misschien wil je dat niet elke foto van je kind voor iedereen zichtbaar is. Wees extra waakzaam met apps die gekoppeld zijn aan sociale media zoals Facebook. Bij Wanagogo kunnen de kinderen een avatar van zichzelf maken. Dankzij een nieuwe tool kunnen ze nu zelfs selfies van hun avatar maken met bijvoorbeeld kabouter Plop en de afbeeldingen naar hun ouders versturen. Die kunnen ze dan natuurlijk delen met wie ze willen.

TIP 3: Kijk hoe games bijdragen tot de ontwikkeling

Er zijn niet alleen gevaren, games bieden je kinderen ook de kans om positieve vaardigheden aan te leren. Meer dan puur kennis op te doen, is het voor kinderen in digitale tijden belangrijk te leren waar ze kennis kunnen zoeken en hoe ze die kunnen verwerken. Gaming en het aanleren van digitale vaardigheden is daar een uitstekende basis voor.

Aan Wanagogo is twee jaar onderzoek voorafgegaan, onder andere aan de afdeling Educatie en ICT van de KH Limburg (nu UCLL). Daardoor heeft het naast spelplezier en de leuke Studio 100-figuren ook een educatieve meerwaarde. Via Lettertjessoep!, een nieuw spel in WanagogoPlay, moeten kinderen de juiste woorden raden met behulp van zwevende letters. Het helpt hen om patronen te herkennen en verbanden te leggen tussen informatie die ze al hebben. Ze kunnen zelfs kiezen uit verschillende talen om te oefenen. Zo kunnen ze alvast wat woordjes leren om te gebruiken op vakantie!

TIP 4: Zoek apps die ook offline iets bieden

Lange autotrip of vliegtuigreis voor de boeg? Zorg dat je voldoende afwisseling bij hebt voor je kroost. Met een paar kleurpotloden, een blocnote en een iPad of smartphone zijn de mogelijkheden eindeloos. Lang niet alle apps zijn ook offline beschikbaar. WanagogoMixx is ondertussen een echte Studio 100 video- en bibliotheek waarin je je favoriete boeken en video’s kan downloaden. Je kinderen kunnen ze lezen en bekijken waar en wanneer ze willen. Ook de spelletjes van WanagogoPlay kunnen ze zonder internetconnectie spelen. Een boek van Plop, een aflevering van K3, Rox’n’Roll race… Voor je het weet ben je ter plekke!

TIP 5: Gamen is goed, maar niet te lang

Heb je wel eens het gevoel dat je kind te lang gamet? Als ouder is het belangrijk je kinderen goed te begeleiden. Stel duidelijke regels voorop, en leg die ook uit. Spreek bijvoorbeeld een tijdsduur af. Misschien wil je ook liever niet dat je kind nog vlak voor bedtijd spelletjes speelt. Maak afspraken hierover.

Via de WanagogoBoss-app kan je zelf instellen hoe lang je kind mag spelen. En als je kapoen flink is geweest kan je hem belonen met de 100 virtuele muntjes die je dagelijks ontvangt. Daarmee kan hij of zij leuke dingen doen in WanagogoPlay, zoals sleutels kopen om nieuwe deuren in zijn virtuele huis te openen.

Speciaal voor de zomervakantie lanceert Studio 100 een nieuwe abonnementsformule voor Wanagogo. Naast het bestaande jaarabonnement aan 10 euro per maand, kunnen ouders die hun kinderen een onvergetelijke zomer willen geven voortaan ook een pakket aankopen voor drie maanden aan 30 euro.

Er is ook allerlei nieuws te beleven op de drie Wanagogo-apps:

  • De 3D wereld van WanagogoPlay zit helemaal in een zomerse sfeer. Kinderen kunnen er een hele rist zomerspelletjes spelen, maar ook boeken lezen in de bib, video’s bekijken in de Wanagogo Bioscoop, veilig chatten met vriendjes, én er zijn tal van activiteiten zoals de deathride, pogosticken, zwemmen in zee,…
  • WanagogoMixx, de heuse Studio 100 cinema- en bibliotheek, wordt een pak gebruiksvriendelijker en staat dus garant voor uren kijk- en leesplezier.
  • In WanagogoBoss kunnen ouders o.a. instellen hoe lang hun kinderen mogen spelen en kunnen ze via de app ook volgen welke vaardigheden hun kroost spelenderwijs ontwikkelt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: